Burito (burrito) ir meksikāņu ēdiens, kas ir populārs daudzviet pasaulē. Tradicionāli burito ir tortillas vraps ar bagātīgu pildījumu, taču populāra variācija burito baudīšanai ir “burito bļodas”, kurās netiek izmantotas tortillas, to vietā izmantojot rīsus un burito servējot bļodā. Mūsu blogā atradīsi Tītara burito bļodu recepti, kas būs sātīgs ēdiens, ko ēst gan ģimenes lokā, gan pasniegt ciemiņiem. Šoreiz piedāvājam veselīgāku burito bļodu alternatīvu, kurā klasisko rīsu vietā tiek izmantoti puķkāpostu rīsi, tādejādi būtiski samazinot gan orgļhidrātu, gan kaloriju daudzumu šajā ēdienā.
Daudzums: 4 porcijas
Sastāvdaļas:
- 500 g maltās gaļas (derēs jebkura, mēs šoreiz izmantojām vistu)
- 230 g vārītu pupiņu (izmantojam ICA I love eco mazās melnās pupiņas)
- 140 g konservētas saldās kukurūzas (1 mazā bundžiņa)
- 1 paprika
- 1 liels sīpols
- 1 mazs sarkanais sīpols
- 2 avokado
- 1 laims
- 1 liels puķkāposts (vai divi mazi)
- sauja ķirštomātu
- 3 ķiploka daiviņas
- 2 ēd.k. olīveļļas
- 2 ēd.k. sviesta
- 1 tēj.k. paprikas pulvera
- sāls
- svaigi malti melnie pipari
- dažas pētersīļu lapiņas
- 150 g jogurta bez piedevām (mērcei)
Pagatavošanas gaita:
- Sagatavo puķkāpostu rīsus:
- puķkāpostu sarīvē uz rupjās rīves.
- Pannā liek sviestu un sarīvēto puķkāpostu maisot cep, līdz tas gatavs (~10 minūtes).
- Pēc garšas pievieno sāli.
- Sagatavo gaļu ar dārzeņiem:
- Pannā lej eļļu, pievieno sagrieztu sīpolu un papriku, cep līdz to pusgatavībai (~5 minūtes).
- Pievieno malto gaļu, sāli, piparus, paprikas pulveri un caur ķiploku spiedi izspiestas ķiploka daiviņas. Maisot visu cep, līdz gaļa un dārzeņi ir gatavi (~10 minūtes).
- Kad gaļa un dārzeņi gatavi, pievieno noskalotas vārītas pupiņas un konservēto saldo kukurūzu, visu kopā uzsilda.
- Sagatavo pārējās burito bļodas sastāvdaļas:
- Smalki sakapā sarkano sīpolu;
- Laimu sagriež daiviņās;
- Ķiršu tomātus sagriež 2 vai 4 daļās, atkarībā no to izmēra;
- Avokado sagriež gabaliņos;
- Pētersīļa lapiņas smalki sakapā.
- Kārto burito bļodas: bļodiņās liek puķkāpostu rīsus, sagatavoto gaļu ar dārzeņiem un papildina ar svaigajām sastāvdaļām (tomātiem, sarkanajiem sīpoliem, avokado, laimu un pētersīļiem). Pēc izvēles burito bļodas var papildināt ar jogurtu, skābo krējumu vai kādu svaigo mērcīti.
Padomi gatavošanai:
- Burito bļodas ir tāds ēdiens, kurā nav svarīgi sastāvdaļu daudzumi un proporcijas. Receptē norādītie daudzumi atbilst 4 pieaugušo porcijām, taču ar sastāvdaļu daudzumiem var variēt. Tāpat var variēt ar to, kas tiek pievienots burito bļodās. Ja, piemēram, ģimenē kādam negaršo kukurūza, tad to nepievieno, gatavojot gaļu ar dārzeņiem, bet liek atsevišķā bļodiņā, lai to ēdienam var pievienot tikai tie, kam tā garšo.
- Puķkāpostu rīsi ir lieliska klasisko rīsu alternatīva. Sīkāk par puķkāpostu rīsu pagatavošanu vari izlasīt šajā pamatreceptē, kā arī iesakām izmēģināt puķkāpostu rīsus ar dārzeņiem un vistu.