• Facebook
  • Instagram
  • Par mums
3 Muskatrieksti
  • Uzkodas
  • Salāti
  • Zupas
  • Pamatēdieni
  • Deserti
  • Brokastis
  • Pamatreceptes
  • Mazulis ēd
  • Blogs
Pamatēdieni

Cepeškrāsnī gatavoti griķi ar sīpoliem un cūkgaļas krūtiņu

Gandrīz droši varam teikt, ka griķi ir latviešu mīļākais graudaugs, kam vienmēr jābūt mājās. Tomēr mēs, Latvieši, ne vienmēr esam radoši šī vērtīgā graudauga pagatavošanas variācijās. Mūsu, 3 Muskatriekstu, iecienītākais griķu gatavošanas veids ir cepeškrāsnī – tie izdodas vienmēr un nav jāpieskata. Šajā receptē griķus apvienojam ar gardu kūpinātu cūkgaļas krūtiņu un sīpoliem. Tomēr lielākais šīs receptes veiksmes noslēpums ir griķu iepriekšēja apgrauzdēšana uz pannas, kas tiem piešķir pilnīgāku garšu buķeti ar riekstainām garšas notīm. Šo griķu pagatavošanas veidu mums iemācīja draugi no Igaunijas, un tas kļuvis par mūsu virtuves pamatrecepti. Griķus var gatavot arī vegānā versijā, nepievienojot gaļu.  

Priekšdarbi15 minutes mins
Gatavošana30 minutes mins
Kopā45 minutes mins
Daudzums: 4 porcijas

Nepieciešamais aprīkojums:

  • Stikla vai keramikas cepamais trauks
  • Alumīnija folija

Sastāvdaļas:

  • 1 glāze griķu
  • 2 glāzes ūdens (vai buljona bez sāls)
  • 200 g karsti kūpinātas cūkgaļas krūtiņas
  • 1 vidējs sīpols
  • 1/2 tēj.k. melno piparu

Pagatavošanas gaita:

  1. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 220 °C.
  2. Griķus apgrauzdē – sausus griķus uzber uz sausas pannas, maisot apgrauzdē līdz izdalās riekstaina smarža un griķu graudi sāk sprakšķēt. Tas prasīs apmēram 5 minūtes. Griķus ber stikla vai keramikas cepamtraukā.
  3. Karsti kūpinātu cūkas krūtiņu un sīpolus sagriež kubiņos. Krūtiņu liek uz sausas pannas. Kad sāk izdalīties tauki, pievieno sīpolus un melnos piparus. Apcep apmēram 3 minūtes.  Pievieno griķiem.  
  4. Griķus pārlej ar ūdeni vai buljonu, apmaisa. Cepamtrauku pārklāj ar alumīnija foliju un uzmanīgi ievieto cepeškrāsnī.
  5. Cep apmēram 25 minūtes, līdz viss šķidrums ir ievārījies griķos. Ja pēc 25 min vēl ir redzams slapjums trauka apakšā, pacep ilgāk. Kad mitrums iztvaikojis, noņem foliju un 5 minūtes griķus apcep ar grila režīmu (karsējot no augšas).  
  6. Pasniedz kā piedevu vai pamatēdienu.

Padomi gatavošanai:

  • Par gaļu – šajā receptē pievienojam karsti kūpinātu cūkas krūtiņu, kas griķiem piešķir papildu garšu. Griķi, kas gatavoti pēc šīs receptes, sanāk irdeni un nav slapji, tādēļ pavisam liesa gaļa šeit nederēs, jo tā gatavojot kļūs sausa. Tomēr gaļu var arī nepievienot, bet iztikt ar sīpoliem. Tādā gadījumā sīpolu apcepšanai izmanto nedaudz eļļas un sviesta.

Tags

  • latviešuēdieni
  • vienkārši

Post navigation

Rupjmaizes, dzērveņu un jogurta kūka
Brokastu mušļa tartes

Related posts

Soļankas sagatave ziemai
Pamatēdieni, Pamatreceptes

Soļankas sagatave ziemai

Karbonādītes etiķa un sīpolu marinādē
Pamatēdieni, Uzkodas

Karbonādītes etiķa un sīpolu marinādē

Kvinoja ar dārzeņiem un ingvera mērci
Pamatēdieni

Kvinoja ar dārzeņiem un ingvera mērci

Meklēt

Jaunākās receptes

  • Ceptu rīsu un laša salāti
  • Biezpiena deserts “Serenāde”
  • Ābolu pīrādziņi
  • Ābolu krēms
  • Ābolu un valriekstu kēkss

Atslēgas vārdi

  • #līdzņemšanai uz darbu (1)
  • ballīšu uzkodas (35)
  • bez cukura (1)
  • bezglutēna (3)
  • biezpiens (11)
  • citvalstu virtuves (10)
  • dārzeņi (21)
  • eksotiskie augļi (2)
  • gailenes (3)
  • gatavots cepeškrāsnī (27)
  • gaļa (14)
  • kvinoja (2)
  • latviešuēdieni (10)
  • Lieldienas (5)
  • makaroni (6)
  • mazkaloriju (9)
  • pankūkas (9)
  • pavasara ēdieni (7)
  • piedeva (1)
  • piknikam (26)
  • rabarberi (11)
  • rudens (28)
  • siera kūka (8)
  • siers (5)
  • smilšu mīkla (2)
  • sparģeļi (4)
  • spināti (1)
  • svētkiem (20)
  • sēnes (8)
  • tarte (3)
  • uz dabu (1)
  • Valsts svētku galdam (3)
  • vasara (12)
  • vasaras receptes (10)
  • vegāns (15)
  • veselīgi (23)
  • veģetārs (37)
  • vienkārši (15)
  • ziema (5)
  • ziemai (2)
  • Ziemassvētku receptes (18)
  • zivs (9)
  • āboli (13)
  • ātri pagatavojams (60)
  • ķirbji (9)
  • Visa šajā vietnē publicētā informācija un fotogrāfijas ir "3 Muskatrieksti" īpašums. Jebkura informācijas vai fotogrāfiju pārpublicēšana atļauta tikai ar rakstisku "3 Muskatrieksti" atļauju.