Ja ēdīsi šo siera kūku ar aizvērtām acīm, nekad nepateiksi, ka šī kūka ir cepta, jo tā ir tik krēmīga un maiga. Aveņu biezenis tai piešķir gan lielisku un izteiktu aveņu garšu, gan ļoti skaistu rozā krāsu. Kūkas gatavošanu vislabāk ieplānot iepriekšējā dienā, jo tā vislabāk izdosies, ja vispirms ļausi tai lēnām atdzist cepeškrāsnī un pēc tam dažas stundas to paturēsi ledusskapī. Siera kūka izdosies gan ar svaigām, gan saldētām avenēm, tādēļ šo kūku var gatavot visu gadu. Ieteikumos receptes beigās varēsi izlasīt gatavošanas knifiņus, kurus ievērojot, siera kūkas vienmēr sanāks lieliski.
Daudzums: 8 lielāki gabaliņi (vai 10 mazāki)
Nepieciešamais aprīkojums:
- cepamā veidne ar noņemamām malām 20 cm diametrā
- cepamais trauks, kurā ieliet ūdeni
Sastāvdaļas:
Cepumu pamatnītei:
- 250 g cepumu (izmantojam Gullon pilngraudu cepumus)
- 100 g sviesta
Siera masai:
- 600 g krēmsiera (izmantojam Philadelphia krēmsieru)
- 150 g turku jogurta
- 3 olas
- 100 g cukura
- 1 ēd.k. vaniļas ekstrakta (vai 1 tējkarote vaniļas pastas)
- 400 g svaigu vai saldētu aveņu
- 25 g kukurūzas cietes
Pagatavošanas gaita:
- Vispirms pagatavo cepumu pamatnīti – cepumus sasmalcina ar blenderi vai virtuves kombainā (tā kā cepumi būs arī ap siera kūkas maliņām, svarīgi, lai cepumi ir smalki sasmalcināti), pievieno izkausētu sviestu un samaisa. Veidnē ieklāj cepamo papīru un cepumu masu izlīdzina veidnes apakšā un gar malām. Ja izmantosi citus cepumus, var būt nepieciešams nedaudz vairāk sviesta (piemēram, Selgas cepumu pamatnītei vajadzēs vairāk sviesta).
- Avenes sablendē un izberž caur sieru, lai atbrīvotos no sēkliņām.
- Bļodā ar putojamo slotiņu vai mikseri (mazos apgriezienos) saputo olas ar cukuru. Pēc tam pievieno krēmsieru, turku jogurtu, kukurūzas cieti un vaniļas ekstraktu. Svarīgi, lai visi produkti ir istabas temperatūrā, nevis tikko izņemti no ledusskapja. Kad masa kļuvusi krēmīga un viendabīga, tajā lej caur sieriņu izberzto aveņu biezeni un masu rūpīgi samaisa. Sagatavoto siera masu lej veidnē virs cepumu pamatnes.
- Siera kūku liek cepties iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 150°C grādos režīmā bez konvekcijas (ventilatora). Cepamtraukā ielej ūdeni un liek to cepeškrāsns apakšā – cepšanās laikā ūdens izdalīs tvaikus un tas padarīs siera kūku krēmīgāku un nodrošinās, ka tā neplaisā. Kūku cep 1h 20 min – 1h 30 min. Gatavo kūku viegli horizontāli pakrata – tās maliņas būs diez gan stingras, taču vidus būs vēl nedaudz kustīgs.
- Kad kūka gatava, atver cepeškrāsns durtiņas un ļauj tai lēnām pilnībā atdzist (~4 stundas). Atdzisušu kūku ievieto ledusskapī uz vēl vismaz 4 stundām, taču vislabāk to pagatavot jau iepriekšējā dienā un atstāt ledusskapī uz nakti.
- Gatavo kūku dekorē pēc vēlēšanās.
Padomi gatavošanai:
- Vissvarīgākais krēmīgas ceptās siera kūkas veiksmes faktors ir sastāvdaļu temperatūra – krēmsieram, jogurtam un olām jābūt istabas temperatūrā. Ja gatavosi kūku no aukstām (tikko no ledusskapja izņemtām) sastāvdaļām, tad tā sanāks graudainas konsistences.
- Siera kūkas obligāti jācep cepeškrāsns režīmā bez koncekcijas (ventilatora) un zemā temperatūrā. Tas nodrošinās to, ka kūka izcepsies vienmērīgi un būs krēmīga, tās virsiņa nekļūs brūna.
- Nereti siera kūku receptēs tiek ieteikt veidot ūdens “vanniņu”, siera kūkas formu vairākās kārtās tinot follijā un iesēdinot lielākā cepamtraukā ar ūdeni. No savas pieredzes varam ieteikt, ka pietiek ar to, ja cepeškrāsns apakšā novietosi jebkāda izmēra cepamtrauku ar ūdeni. Ne visiem mājās ir pieejami liela izmēra cepamtrauki, kuros kūkas formu iesēdināt.
- Siera masu nevajag intensīvi putot ar mikseri lielos apgriezienos, jo tad masā tiks ieputots daudz gaisa. Siera kūkai cepoties, šis gaiss mēģinās izlauzties un kūka var plaisāt. Vislabāk siera masu saputot ar putojamo slotiņu, taču var izmantot arī mikseri un masu saputot mazos apgriezienos, putojot tikai tik daudz, lai visas sastāvdaļas vienmērīgi sajaucas kopā.