
Ceptu rīsu un laša salāti ir ļoti trendīga mūsdienu recepte, ko esam pielāgojušas, ņemot vērā mūsu garšu gaumi. Tie garšos visiem, kam garšo sushi un austrumu virtuve. Salāti ir tik gardi, ka pēc pirmās reizes, kad tos pagatavojām, salāti mūsu virtuvēs tapa uzreiz vel vairākss reizes, jo ģimene teica: “tas ir labākais, kas pēdējā laikā ēsts”. Salāti ir arī gana sātīgi, tāpēc tos var ēst kā pusdienu pamatēdienu un tos ērti paņemti līdzi uz darbu.
Daudzums: 4 porcijas (kā pamatēdiens)
Nepieciešamais aprīkojums:
- cepeškrāsns
- cepeškrāsns panna
- cepamais papīrs
Sastāvdaļas:
Ceptajiem rīsiem
- 2 glāzes vārītu basmati rīsu
- 2 ēd.k. sezama eļļas
- 2-3 ēd.k. srirača majonēzes (vai 2 tēj.k. srirača mērces)
- 2 ēd.k. sojas mērces
Salātiem
- 400 g svaiga laša
- 2 garie gurķi
- 2 gatavi avokado
- 1 laims
- saišķis lociņu
Mērcītei
- 2 ēd.k. sezama eļļas
- 4 ēd.k. olīveļļas
- 3 ēd.k. sojasmērces
- 2 ēd.k. šķidra medus
- 2 tēj.k. rīsu etiķa
- 1 daiviņa ķiploka
- 1 cm rīvēta ingvera (apmēram 1 tēj.k.)
Pagatavošanas gaita:
- Uzkarsē cepeškrāsni līdz 190° C.
- Cepeškrāsns pannu izklāj ar cepamo papīru, virsū liek izvārītos rīsus. Rīsiem uzlej sojas mērci, srirača majonēzi un sezama eļļu un visu rūpīgi apmaisa un rīsus vienmērīgi plānā kārtā izīdzina pannā. liek cepties uz 30-40 min vai līdz rīsi kļuvuši zeltaini brūni un kraukšķīgi.
- Sajauc visas mērcītes satāvdaļas. Lasi sagriež apmēram 1.5-2 cm lielos kubiņos. Lasi pārlej ar mērcīti un samaisa, lai nedaudz iemarinējas.
- Avokado sagriež kubiņos. Visvieglāk to darīt šādi – avokado ar visu mizu sagriež uz pusēm apkārt kauliņam, griežot sadala tā, ka kauliņš paliks vienā pusītē. Kauliņu ar nazi izņem. Avokado pusītes nomizo un sagriež kubiņos. Sagriezto avokado apslaka ar laima sulu no 1 laima un samaisa.
- Gurķi sagriež trīsstūrīšos. Lociņus sasmalcina.
- Kad rīsi izcepušies, bļodā liek sagrieztos gurķus, avokado, lociņus, lasi ar visu mērcīti un pusi no rīsiem. Samaisa. Salātiem pārber atlikušos rīsus un pasniedz.
Padomi gatavošanai:
- Kur noirkt srirača majonēzi un kur to vēl var izmantot? Sriračas majonēzi esam pirkušas dažādos lielveikalos – Rimi, Maxima, Stockmann, kā arī garšvielu veikaliņos, piemēram, Avokado. Šī mērce ir produkts ar pašu pielietojumu cilvēkiem, kam garšo asi ēdini. Sriračas majonēzi var izmantot kā piedevu picām, burgeriem, sushi, dažādiem meksijāņu ēdieniem, piemēram, 3 muskatriekstu Veģetārie tortilju groziņi, Tortillas tūtiņas meksikāņu gaumē, Veģetāras pupiņu kesadiljas.
- Vai vajag visas sastāvdaļas? Jā un nē. Kā jau vienmēr ar salātiem – ja kāda no sastāvdaļām negaršo, to var nepievienot. Tomēr vispilnīgākā garšu buķete būs sasniedzama, izmantojot visas sastāvdaļas. Svaiga laša vietā var izmantot ceptu lasi, svaigu tunci vai vārītas garneles.
Uzzini recepšu jaunumus, sekojot mums sociālajos tīklos: