Kā zināms, Cēzara salātu atslēga ir pareizi pagatavota mērce, kas ir tik bagāta ar garšas niansēm un apetīti rosinoša, ka to gribas izmantot ne tikai salātos, bet gandrīz vai ēst ar karotēm vai izmantot kā mērcīti svaigu dārzeņu platē. Šīs ir 3 muskatriekstu iecienītākā Cēzara salātu mērce, tomēr katrs pavārs šo mērci var pielāgot savām garšas kārpiņām, pievienojot vairāk vai mazāk kādu no sastāvdaļām. Mērce pagatavojama pavisam ātri un vienkārši, un to var glabāt ledusskapī vismaz 1 nedēļu.
Daudzums: 4
Nepieciešamais aprīkojums:
- Blenderis (nav obligāti, var izmantot putojamo slotiņu vai dakšiņu)
Sastāvdaļas:
- 250 ml neitrālas garšas majonēzes
- 1/2 tēj.k. Dižonas sinepju
- 1/2 tēj.k. svaigi maltu melno piparu
- 1 liela ķiploka daiviņa (vai divas mazas)
- 2 ē.d. svaigi spiestas citronu sulas
- 8 ēd.k. svaigi rīvēta parmezāna siera (mēs izmantojam Džiugas)
- 4-5 anšovi (vai 1 tēj.k. anšovu pastas)
Pagatavošanas gaita:
- Ķiploka daiviņu izspiež ar ķiploka spiedi vai sarīvē uz pavisam smalkas rīves. Blenderī liek sinepes, piparus, sasmalcināto ķiploku, anšovus un citronu sulu, blendē apmēram 30 sekundes.
- Pievieno majonēzi un blendē apmēram 30 sekundes, līdz mērce veido krēmīgu masu.
- Pievieno svaigi rīvētu parmezāna sieru. Blendē vēl 30 sekundes. Parmezāns piedod mērcei tekstūru, tādēļ rezultātam nav jābūt pilnībā vienmērīgai krēmīgai masai. Ja mērci vēlas šķidrāku, pievieno 1-2 ēdamkarotes auksta ūdens.
- Gatavo mērci var pasniegt kopā ar salātiem vai glabāt ledusskapī līdz 1 nedēļai rūpīgi aiztaisītā burciņā, neļaujot piekļūt gaisam. Pirms lietošanas mērci apmaisa ar dakšiņu vai burciņu sakrata.
Padomi gatavošanai:
- Kas ir anšovi un kur tos atrast? Anšovi ir maza izmēra zivtiņas, kas, pateicoties īpašai sālīšanas metodei, ir ļoti populāra garšviela dažādu tautu virtuvēs. Tie paši par sevi ēdienam nepiedod izteiktu zivs garšu, bet gan piešķir ļoti īpašu garšas niansi. Varētu teikt, ka anšovi šai Cēzara mērces receptei piešķir umami garšu, kas ir viens no 5 garšas veidiem (salds, sāļš, skābs, rūgs un umami). Anšovi, kas tiek izmantoti šajā Cēzara mērces receptē, ir sālīti un iemarinēti eļļā. Anšovi visbiežāk nopērkami mazās burciņās un tādēļ ir viegli pamanāmi starp citiem zivju konserviem. Tie veikalos parasti atrodas nevis ledusskapī, bet konservu plauktā. Jāuzmanās, jo veikalu plauktos atrodams arī produkts ar nosaukumu “Baltijas anšovi” (vai līdzīgi), kas patiesībā ir ķilavas un šai receptei nederēs. Šajā receptē jāizmanto tieši sālītie un eļļā marinētie īstie anšovi vai anšovu pasta. Anšovus iespējams iegādāties dažādos lielveikalos – lielajos Rimi hipermārketos, Maxxxima, Sky, Stockman, Santa&Barbara un dažādos itāļu produktu un garšvielu veikaliņos.
- Kādu majonēzi izvēlēties? Tā kā šai salātu mērcei tiek pievienotas dažādas garšvielas, mērces bāzē jāizmanto majonēze ar pēc iespējas neitrālu garšu. Latviešu iecienītā Provansas Francis nebūs pati piemērotākā, jo tai pievienotas garšvielas. Mēs izmantojam Helmans Original. Mērcei var izmantot arī vegāno majonēzi, tomēr jāņem vērā, ka anšovus mērcē nevar aizstāt, tādēļ īstu Cēzara salātu mērci nevar uztaisīt vegānu. Ja tomēr tiek izmantota majonēze, kam pievienotas garšvielas, mēs ieteiktu sākumā nepievienot sinepes un piparus, bet sagatavoto mērci pagaršot un šīs sastāvdaļas pievienot pēc garšas.
- Kādas sinepes izmantot? Receptei vispiemērotākās būs krēmīgās Dižonas sinepes, kam ir maigi dzeltena krāsa un nedaudz maigāka garša nekā klasiskajām krievu sinepēm. Tās nopērkamas daudzos pārtikas veikalos. Krievu sinepes šeit būs pārāk stipras. Savukārt franču vai angļu sinepes – pārāk maigas. Ja tomēr tiek izmantots kāds no šiem sinepju veidiem, attiecīgi to daudzums jāsamazina (krievu) vai jāpalielina (franču, angļu).
- Kādu “parmezānu” izmantot? Šai receptē nav obligāti nepieciešams izmantot oriģinālo itāļu Parmigiano Reggiano sieru. Tas ir visai dārgs, tāpēc mēs izmantojam Džiugas 12 mēnešus noturēto cieto sieru, kas veikalos atrodams par draudzīgu cenu. Tomēr var izmantot jebkādu citu parmezāna tipa cieto sieru.