Čia pudiņš nu jau vairākus gadus ir plaši pazīstams Latvijā kā veselīgs, šķiedrvielām bagāts deserts vai saldo brokastu ēdiens. Šī ir 3 Muskatriekstu čia pudiņa recepte, ko gatavojam visbiežāk. Pēc šīs receptes gatavoto čia pudiņu var pasniegt ar visdažādākajām piedevām. Šo recepti var arī variēt, pievienojot citas garšvielas – kanēli, kakao u.c.
Daudzums: 2 porcijas
Sastāvdaļas:
- 4 ēd.k. čia sēklu
- 200 ml riekstu piena (mēs izmantojam indijas riekstu pienu)
- 60 g bezpiedevu jogurta (mēs izmantojam turku jogurtu ar 10% tauku saturu)
- 2 ēd.k. kļavu sīrupa
- 1 tēj.k. vaniļas ekstrakta vai vaniļas pastas
Pagatavošanas gaita:
- Visas pudiņa sastāvdaļas – čia sēklas, riekstu pienu, jogurtu, vaniļas ekstraktu, kļavu sīrupu – liek bļodā visu rūpīgi sakuļ ar putojamo slotiņu vai dakšiņu, līdz visas čia sēklas ir vienmērīgi iemaisītas un nav manāmi sēklu kunkuļi. Atstāj istabas temperatūrā uz 10 minūtēm.
- Pēc 10 minūtēm sēklas būs pavisam nedaudz uzbriedušas. Pudiņu vēlreiz rūpīgi samaisa un atstāj uz vēl 10 minūtēm istabas temperatūrā. Šī atkārtotā maisīšana palīdz novērst sēklu kunkuļu veidošanos. Pēc 10 minūtēm vēlreiz rūpīgi samaisa, pārklāj ar pārtikas plēvi vai vāku un liek ledusskapī uz nakti.
- Pudiņu pasniedz pēc 4-12 stundām. Tam var pievienot jebkādus sablendētus svaigus vai saldētus augļus vai ogas. Šajā receptē pudiņš pasniegts ar blendētu saldētu ogu miksli (zemenes, avenes, upenes, ķirši), kam pievienots nedaudz kļavu sīrupa pēc garšas.
Padomi gatavošanai:
- Čia sēklas ir ļoti sens produkts, kas ieguvis savu “otro elpu” mūsdienās un ir pazīstams kā viens no populārākajiem superproduktiem. Čia sēklas satur daudz organismam vērtīgu vielu. Čia sēklās ir augsts proteīna sastāvs, tās satur neaizstājamās aminoskābes omega 3 un omega 6, tajās ir vērtīgie antioksidanti, šķiedrvielas un dažādas orgaismam neieciešamas minerālvielas – kālijs, magnijs, dzelzs u.c. Čia sēklas nopērkamas vairumā pārtikas veikalu.
- Čia pudiņš var glabāties ledusskapī slēgtā traukā bez piedevām vismaz 3-4 dienas.
- Dažas idejas, ar ko pasniegt čia pudiņu:
- Blendētas svaigas zemenes;
- Blendēti svaigi vai saldēti mango;
- Blendētas svaigas mellenes, kam pievienots nedaudz citronu sulas un medus;
- Blendēts ogu mikslis, kam pievienots nedaudz kļavu sīrupa, agaves sīrupa vai medus;
- Ābolu biezenis bez cukura – 2 vasaras ābolus nomizo, izgriež serdi, sagriež gabaliņos, liek katliņā, pievieno nedaudz ūdens. Vāra apmēram 10 minūtes. Beigās pievieno šķipsniņu kanēļa. Pasniedz atdzesētu;
- 3 Muskatriekstu marakujas mērce;