Šie citrusa-magoņu kēksiņi ir tik mīksti un sulīgi, ka tie paši kūst mutē. Kēksiņu labākā daļa ir citrusu glazūra, kas perfekti iemieso saldas un skābas garšas balansu. Magones kēksiņiem piešķir īpašu garšas niansi, tādēļ uzskatām tās par neaizstājamu kēksiņu sastāvdaļu.
Sastāvdaļas:
Mīklas sastāvdaļas
- 240 ml piena (1 glāze)
- 2 ēd.k. citronu sulas (30 ml)
- 4 olas
- 180 ml kokosriekstu eļļas
- 1 tēj.k. vaniļas ekstrakta
- 170 g cukura (180 ml)
- 240 g kviešu miltu (2 glāzes)
- 1 tēj.k. sodas
- 2 tēj.k. cepamā pulvera
- 1/4 tēj.k. sāls
- 1 ēd.k. citrona miziņa (no 1 citrona)
- 1 ēd.k. apelsīna miziņa (no 1 neliela apelsīna)
- 2 ēd.k. magoņu sēklu
Glazūras sastāvdaļas
- 180 g pūdercukura (1,5 glāzes)
- 2-3 ēd.k. citronu sulas
- 1 tēj.k. citrona miziņas (no 1/2 citrona)
- 1 tēj.k. apelsīna miziņas (no 1 apelsīna)
Pagatavošanas gaita:
- Uzkarsē cepeškrāsni līdz 175°C.
- Pienam pievieno citronu sulu, samaisa, atstāj uz 4-5 minūtēm. Citrona sula “saskābina” pienu, veidojot ko līdzīgu paniņām.
- Ūdens peldē izkausē kokosriekstu eļļu.
- Bļodā ar putojamo slotiņu vai rokas mikseri 2-3 min. saputo olas, cukuru, vaniļas ekstraktu, kokosriekstu eļļu, līdz izveidojusies viendabīga masa. Pieputo piena-citronu sulas maisījumu.
- Atsevišķā bļodā ar sausu putojamo slotiņu samaisa sausās sastāvdaļas: miltus, sodu, cepamo pulveri, sāli. Sausās sastāvdaļas iesijā slapjo sastāvdaļu masā.
- Ar putojamo slotiņu samaisa mitrās un sausās sastāvdaļas, līdz milti gandrīz iemaisījušies mīklā. Mīklu nedrīkst pārmaisīt, jo tad izdalīsies glutēns un keksiņi sanāks blīvi. Tādēļ šajā posmā labāk neizmantot elektrisko mikseri.
- Norīvē miziņu 1 citronam un 1 apelsīnam tā, lai tiktu norīvēta tikai citrusa virsējā miziņa, bet ne baltais starpslānis. Mīklā iemaisa citrusu miziņu un magoņu sēklas. Mīkla būs pašķidra.
- Kēksiņu pannu izpūš vai izsmērē ar eļļu. Ar saldējuma karoti vai kausu mīklu ielej formiņās (apmēram ¾ pilnas).
- Cep 175°C grādos 18-20 minūtes. Gatavību pārbauda ar zobu bakstāmo vai sausu spageti, iedurot kēksiņa centrā. Ja irbulītis iznāk sauss, kēksiņi ir gatavi.
- Pagatavo glazūru. Pūdercukuram pielej 1 ēd.k. citronu sulas, ar putojamo slotiņu izmaisa, līdz veidojas pastai līdzīga konsistence. Pievieno vēl 1 ēd.k. sulas, izmaisa. Ja glazūru vēlas šķidrāku, pievieno vēl citrona sulu. Visbeidzot iemaisa citrona un apelsīna miziņu.
- Padzisušo kēksiņu virsiņas iemērc glazūrā. Kēksiņi var būt vēl viegli silti. Glazētos kēksiņus kārto uz restītes, lai liekā glazūra notecētu. Atstāj vismaz uz dažām minūtēm, līdz glazūra ir sastingusi.
PADOMI GATAVOŠANAI
- Ja garšo viss par un ap citroniem, apelsīna miziņas vietā var pievienot tikai citronu.
- Šie kēksiņi ir mīksti un garšīgi arī otrajā dienā. Bet tos var ērti saldēt, ievietojot zip-lock maisiņā. Saldēt gan labāk kēksiņus bez glazūras. Saldētajiem kēksiņiem ļauj atkust ledusskapī, pēc atkušanas tos var glazēt un notiesāt.
Seko mums arī sociālajos tīkos, kur publicējam jaunumus par receptēm, dažādus padomus gatavošanai un stāstus par 3 Muskatriekstu kulinārajiem piedzīvojumiem: