Cūkgaļas cepetis ir viens no tiem klasiskajiem svētku ēdieniem, kuri apmierinās ik viena gaļas ēdāja apetīti. Šī cūkas cepeša recepte neprasa sarežģītas sastāvdaļas vai ilgstošu darbošanos, tādēļ to būs pa spēkam pagatavot ikvienam. Šis ir lēni gatavots cepetis, kas nodrošina to, ka gatavā cepeša gaļa būs tik mīksta, ka gandrīz kusīs mutē. Tomēr jārēķinās, ka recepte prasa sagatavošanos, jo gaļu nepieciešams iemarinēt vismaz 12 stundas, bet vislabāk 24 stundas iepriekš. Vislabāk cepetis izdosies čuguna traukā, bet var izmantot arī keramikas vai stikla cepamtrauku.
Daudzums: 8 porcijas
Nepieciešamais aprīkojums:
- Čuguna, keramikas vai stikla cepamais trauks ar vāku
- kulinārijas aukla (ja nav pieejams cūkgaļas gabals cepamajā sietiņā)
Sastāvdaļas:
- 2 kg cūkgaļas kakla karbonādes
- 2 ķiploka daiviņas
- 1 zariņš svaiga rozmarīna (vai 1 ēd.k. kaltēta rozmarīna)
- 2 ē.k. medus
- 1 ēd.k. paprikas pulvera
- 60 ml sojas mērces
- 1 ēd.k. srirachas (vai citas čili mērces, var nepievienot)
- 1 tēj.k. sāls
Pagatavošanas gaita:
- Vispirms sagatavo marinādi – rozmarīna lapiņas noplūc no kātiņa, smalki sakapā. Ķiploka daiviņas saspiež ar ķiploku spiedi. Bļodiņā ar dakšiņu vai putojamo slotiņu sajauc rozmarīnu, ķiploku, medu, sojas mērci, sriraču, paprikas pulveri un sāli.
- Cūkgaļas kakla karbonādes gabalu liek garenā cepamtraukā un ar asu smalku nazi viscaur sadursta, lai marināde labāk ievilktos. Pārlej ar marinādi un to ar rokām vai konditorejas otiņu izsmērē visapkārt cepeša gabalam. Gaļu liek ledusskapī marinēties uz 12-24 stundām. Ja iespējams, to ik pa laikam apgroza, lai trauka apakšā esošā marināde vienmērīgāk ievilktos.
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 150° C. Cepamo trauku, kas pārklāts ar vāku vai, ja tā nav, alumīnija foliju, liek cepeškrāsnī. Cep 3 stundas.
Padomi gatavošanai:
- Šajā receptē jāizmanto cūkgaļas kakla karbonādes gabals. Kakla karbonādē esošie tauciņi palīdz cepetim izdoties sulīgam. Mēs izmantojam Stockmann nopērkamo kakla karbonādi, kas jau iepakota cepamajā sietiņā, tomēr tas nav obligāti. Var izmantot parastu kakla karbonādes gabalu un pirms cepšanas to sasiet ar kulinārijas auklu.