Katru gadu ar nepacietību gaidām gaileņu laiku. Mums garšo visu veidu sēnes, tomēr gailenes ir īpašas, jo tās var ātri pagatavot un gaileņu kraukšķīgā struktūra ar maigo sēņu garšu ikvienam ēdienam piešķir īpašu rudens sajūtu. Šī gaileņu zupa mūsu ģimenes virtuvē ienāca pirms vairākiem gadiem no Evelīnas, kas 3 Muskatriekstiem palīdz ar savām multimediju dizaina prasmēm. Šobrīd neviena sēņu sezona nav iedomājama bez šīs gardās un ātri pagatavojamās zupas. To bieži gatavojam arī no saldētām gailenēm ziemā.
Daudzums: 4 porcijas
Nepieciešamais aprīkojums:
- rupjā dārzeņu rīve
Sastāvdaļas:
- 2 l dārzeņu vai vistas buljona
- 2 l svaigu gaileņu
- 150 g burkānu (3-4 mazi)
- 200 g kartupeļu (3 nelieli kartupeļi)
- 1 neliels sīpols
- saišķītis diļļu
- 150 g kausēta siera ar baravikām
- 1 tēj.k. ķiploku pulvera (mēs izmantojam Dabas spēka ražoto garšvielu "Asumiņš")
- sāls (pēc garšas)
- 1 ēd.k. sviesta
Pagatavošanas gaita:
- Gailenes nomazgā, 3 reizes mainot ūdeni. Šis darbs jāveic rūpīgi, lai atbrīvotu gailenes no smiltīm, kas paslēpušās rieviņās un plaisiņās.
- Nomazgātās gailenes liek uz sausas pannas, kas uzkarsēta uz vidēji augstas temperatūras plīts. Gailenes līdzīgi kā citas sēnes ir kā sūkļi, kas uzsūc ūdeni gan, augot dabā, gan mazgājot. Tādēļ gailenēm izdalīsies liels daudzums ūdens. Tam jāļauj iztvaikot gandrīz pilnībā, lai gailenes apceptos kraukšķīgas. Ūdeni var arī noliet, ja tas izdalās ļoti lielā daudzumā.
- Kamēr gailenes gatavojas, burkānu sarīvē uz rupjās dārzeņu rīves un liek dārzeņu buljonā vārīties. Kartupeļus sagriež kubiņos. Sīpolus sagriež nelielos gabaliņos.
- Kad ūdens gandrīz pilnībā iztvaikojis, gailenēm pievieno 1 ēdamkaroti sviesta, ļauj tam izkust un rūpīgi iemaisa. Pievieno sīpolus un maisot cep līdz sīpoli un gailenes kļūst zeltainas. Tas prasīs apmēram 5 minūtes.
- Buljonam pievieno kartupeļus un apceptās gailenes. Kad kartupeļi ir izvārījušies, pievienot kausēto sieru. Mēs 4 porcijām pievienojam ne vairāk kā 150 g kausētā siera, kas ir nepilns iepakojums. To var pievienot mazāk vai vairāk pēc vēlēšanās. Šajā brīdī pievieno sāli pēc garšas.
- Visbeidzot pirms pasniegšanas pievieno kapātas svaigas dilles.
Padomi gatavošanai:
- Vai var izmantot citu kausēto sieru? Nē! Kausētais siers ar baravikām zupas īpašā sastāvdaļa, kas tai piešķir tik pilnīgu un ‘sēnīgu’ garšu. Kausētajā sierā ar baravikām pievienotas īstas kaltētas baravikas. Mēs veikalos esam atradušas divu veidu kausēto sieru ar baravikām, ko var izmantot šajā recepte – “Dzintars” un “Latgale”.