Tomātu gaspačo (eng. – gazpacho) zupa ar mango salsu ir ideāli piemērota karstām vasaras dienām, kad negribas stāvēt pie plīts un ēst smagus ēdienus. Zupu var pagatavot no Latvijas dārzos, siltumnīcās un tirgū atrodamiem vietējiem dārzeņiem. Šī gaspačo versija ir vegāna, bet to var pasniegt ar maizes gruzdiņiem vai piekost svaigu maizi ar zaļumu sviestiņu. Mango salsa šeit tiek izmantota kā garnējums zupai, bet to var gatavot kā atsevišķu uzkodu un pasniegt ar dažādiem gaļas ēdieniem vai trotillas čipsiem.
Daudzums: 4 porcijas
Nepieciešamais aprīkojums:
- Blenderis (rokas vai stāvošais)
Sastāvdaļas:
Gaspačo
- 2 kg svaigu tomātu
- 2 vidējas paprikas (vai 6-7 mini paprikas)
- 2 nelieli svaigi gurķi
- 2 nelielas ķiploka daiviņas
- 2 ēd.k. olīveļļas (extra virgin)
- 1 ēd.k. sarkanvīna vai nefiltrēta ābolu etiķa
- 1 tēj.k. svaigi maltu melno piparu
- 1/2 tēj.k. sāls (vai pēc garšas)
- 8-10 svaiga bazilika lapiņas
- 1/2 vidēja sarkanā sīpola
Mango salsai
- 1 liels nogatavināts mango
- 1/2 vidēja sarkanā sīpola
- 1 vidēja oranžā paprika (vai 4 mini paprikas)
- 3 zariņi pētersīļu (vai kinzas)
- 1/2 svaiga sarkanā čili pipara
- 1 laima sula
Pagatavošanas gaita:
- Vispirms sagatavo mango salsu, lai tā paspēj mazliet ievilkties. Mango mīkstumu sagriež mazos kubiņos (apmēram 0,5 x 0,5 cm), Papriku un ½ sarkanā sīpola sagriež mazliet smalkāk. Pētersīļus smalki sakapā. Čili piparam obligāti izņem sēklas, jo tās ir īpaši asas, to sagriež pavisam smalki. Ja salsu gribas ļoti asu, izmanto veselu čili piparu, bet sēklas izņem. Pievieno sulu no ½ laima. Visu samaisa un noliek maliņā uz 15-20 minūtēm, kamēr gatavosies gaspačo.
- Tomātus pārgriež uz pusēm, ar karoti izņem sēklotni. Šis solis nav obligāts. Tomēr, atstājot sēkliņas, zupu būs neiespējami sablendēt pilnībā viendabīgi. Tomātu sēklotni neizmet, no tās var pagatavot gardu tomātu šašlika vai čipsu mērcīti (skatīt padomus gatavošanai).
- Gurķus nomizo un sagriež biezās šķēlēs. Paprikai izņem sēklotni un sagriež palielos gabalos. Otru pusi sarkanā sīpola sagriež šķēlītēs. Tā kā dārzeņi tiks blendēti, tos nav nepieciešams griezt smalki.
- Visus dārzeņus kopā ar baziliku un ķiploka daiviņām ievieto blenderī vai blendē ar rokas blenderi aptuveni 1-2 minūtes. Pievieno olīveļļu, etiķi, piparus un sāli pēc garšas. Visu vēlreiz sablendē līdz veidojas viendabīga masa.
- Pasniedz nekavējoties, garnējot ar mango salsu un svaiga bazilika lapiņām.
Padomi gatavošanai:
- Kādus tomātus izmantot? Šai zupai vislabāk izmantot tomātus, kas ir miltaināki un mazāk ūdeņaini. Mēs izmantojam aveņu tomātus vai plūmju tomātus. Tomēr, ja ir pieejami svaigi tomāti tieši no siltumnīcas, tomātu šķirnes izvēlei nav tik liela nozīme.
- Kā blendēt? Tā kā mēs šo gaspačo pasniedzam ar mango salsu, pašu zupu blendējam viendabīgā masā. Ja gribas, lai zupai būtu tekstūra, sablendē tikai pusi no dārzeņiem (ieskaitot visu paredzēto sīpolu daudzumu un ķiplokus), bet pārējos dārzeņus sagriež smalkos kubiņos.
- Ar ko pasniegt? Mango salsa šajā receptē ir tikai mūsu iecienītākā piedeva. Zupu var pasniegt pārslacītu ar olīveļļu un sakapātu baziliku vai maizes grauzdiņiem.
- Kādu etiķi izmantot? Gaspačo visbiežāk gatavo ar sarkanvīna vai šerija etiķi. Tomēr tāds ne vienmēr atradīsies katras saimnieces vai saimnieka virtuvē. Tāpēc mēs šai gaspačo versijai izmantojam nefiltrētu ābolu sidra etiķi. Tomēr to var aizstāt ar kādu augļainu balzametiķi. Balto galda etiķi izmantot neiesakām, jo tas ir pārāk ass. Tādā gadījumā labāk etiķi nepievienot.
- Kur izmantot tomātu sēklotni? To noteikti nedrīkst izmest. No tomātu sēklotnes var pagatavot mērcīti, ko var ēst kopā ar čipsiem vai šašliku – Tomātu sēklotni izrīvē caur dārzeņu rīvi vai sablendē, pievieno mazliet maltu melno piparu, sāls, smalki sarīvēta sīpola, dažas ēdamkarotes skābā krējuma.