Kartupeļu biezenis ir lieliska piedeva dažādiem ziemas cepešiem. Tas ir latviešu komforta ēdiens, kas regulāri parādās uz mūsu pusdienu galda. Svētku reizēs mēs kartupeļu biezeni bagātinām ar dažādām gardām piedevām, tādejādi padarot to vēl gardāku un bagātīgāku – īstu karalisku svētku laika ēdienu.
Daudzums: 8 porcijas
Sastāvdaļas:
- 1,5 kg miltainu kartupeļu
- 5 nelieli sīpoli
- 0,5 l piena (gatavojot jāseko līdzi konsistencei, tādēļ vēlams nedaudz piena sagatavot rezervē)
- 1 galviņa ķiploka 4-6 daiviņas
- 1 ēd.k. sviesta
- 1,5 tēj.k. sāls
- 0,5 tēj.k. svaigi maltu melno piparu
- 0.5 tēj.k. saldās paprikas pulvera
- 1 liela bunte pētersīļu
- 1 liela bunte diļļu
Pagatavošanas gaita
- Dillēm un pētersīļiem noņem mazās lapiņas, kātus saglabā, notīra vienu sīpolu un 3 – 4 ķiploka daiviņas.
- Kartupeļus nomizo un sagriež mazākos gabalos.
- Lielā katlā liek kartupeļus, pārlej ar aukstu ūdeni, līdz tie apsegti, pieliek sāli, veselu sīpolu, 3-4 ķiploka daiviņas un atliktos diļļu un pētersīļu kātus. Ūdenim ir jābūt diezgan pasāļam, tad kartupeļi izvārīsies garšīgāki. Kartupeļus vāra, līdz tie mīksti (iedurot asu nazi, tas viegli iznāk ārā), bet nevajag pārvārīt.
- Kamēr kartupeļi vārās, atlikušos sīpolus smalki sakapā un uz pannas apcep 1/2 ēd.k. sviesta zeltaini brūnus.
- Atliktās zaļumu lapiņas sakapā kopā ar vēl 1-2 ķiploku daiviņām.
- Pienu katliņā uzkarsē, pievienojot 1/2 ēd.k. sviesta.
- Kad kartupeļi, mīksti, izņem no ūdens zaļumu kātus, sīpolu, ķiploka daiviņas un kartupeļus nokāš. Liek atpakaļ uz plīts un nosusina lieko ūdeni.
- Ar stampiņu kartupeļus rūpīgi sastampā, pievieno uzkarsēto pienu un biezeni ar mikseri saputo gaišās putās. Pievieno sakapātos zaļumus ar ķiploku, saceptos sīpolus, paprikas pulveri un piparus.
- Pēc garšas var pievienot vēl sāli, sviestu vai citas garšvielas.
Padomi gatavošanā
- Biezenim vislabāk izmantot miltainas kartupeļu šķirnes, tos pārlej ar ūdeni tikai tā, lai tie būtu nosegti, un vāra, līdz ir gatavi. Gatavību var pārbaudīt, iedurot naža galu kartupelī – tam viegli jāiznāk ārā – tad kartupeļi ir gatavi.
- Vārot pievienotie garšaugi dos lielisku garšu, šo padomu var izmantot arī vārot kartupeļus pasniegšanai tāpat.
- Biezenim var pievienot daudz un dažādas piedevas, atkarībā no tā, pie kāda ēdiena to pasniegsiet: dažādus dārzeņus, sierus, pesto, saulē kaltētus tomātus, garšaugus.
- Ļoti rūpīgi jāseko līdzi biezeņa konsistencei, iespējams, būs jāpievieno vairāk vai mazāk piena, arī putošanas laiks atkarīgs no katra velmēm, mums patīk krēmīgs biezenis.
- Atcerieties, ka noteikti ir jāizmanto tieši mikseris, nekādā gadījumā ne blenderis, citādi biezenis saies klīsterī. Ja nav elektriskā miksera, kartupeļi rūpīgāk jāsastampā un biezezni var uzputot ar roku, izmantojot putojamom slotiņu vai koka karoti.
- Šādi pagatavots biezenis ir ļoti bagātīgs un gards. To var pasniegt arī vienu pašu ar saceptu bekonu un dārzeņu salātiem.