Karpatu kūka jeb Karpatka ir tracidionāls poļu deserts. Tā oriģinālās receptes pamatā ir 2 plaucētās mīklas kārtas, starp kurām ir bagātīgs vārītā krēma slānis. Šo desertu sauc par Karpatu kūku, jo plaucētā mīkla cepoties veido viļņainu reljefu, ar kalniem un lejām, tādejādi atgādinot kalnus. Oriģinālā Karpatka ir ļoti sātīga, tādēļ esam radījušas krietni liesāku šīs kūkas versiju. Šī kūka ir ļoti viegli pagatavojama, turklāt, gatavojot šo kūku, pavisam noteikt nav jāsatraucas, ka tā vizuāli nesanāk perfekta, gluži pretēji – jo “kalnainākas” izcepsies kūkas kārtas, jo vairāk tā atbildīs savam nosaukumam.
Daudzums: 8 personām
Nepieciešamais aprīkojums:
- apaļa kūku cepamā veidne 24 cm diametrā
Sastāvdaļas:
Kūkas kārtām
- 200 ml ūdens
- 100 g sviesta (+ pikucītis sviesta veidnes apakšas ietaukošanai)
- 130 g kviešu miltu
- 3 olas
- šķipsniņa sāls
- 1/2 tēj.k. cepamā pulvera
- 30 g mandeļu skaidiņu (neobligāti)
- 2 tēj.k. pūdercukura pārkaisīšanai pirms pasniegšanas (neobligāti)
Biezpiena krēmam:
- 700 g krēmīga biezpiena
- 300 ml saldā krējuma (ar tauku saturu 35%)
- 60 g cukura (4 ēdamkarotes)
- 1 tēj.k. vaniļas pastas vai 1 ēdamkarote vaniļas ekstrakta
Ķiršu pildījumam:
- 400 g skābo ķiršu bez kauliņiem
- 15 g kukurūzas cietes (1 ēdamkarote)
- 20 g cukura (1 ēdamkarote ar kaudzīti, taču cukura daudzumu var pielāgot, atkarībā no tā, cik skābi ir ķirši)
- 50 ml ūdens
Pagatavošanas gaita:
- Sagatavo ķiršu pildījumu: Ķiršus liek katliņā, pievieno cukuru un uzvāra. Kukurūzas cieti sajauc ar ūdeni un rūpīgi izmaisa. Cietes ūdeni lej pie ķiršiem un nepārtraukti maisa, līdz ķiršu masa kļūst tumši sarkana. Sagatavoto ķiršu pildījumu atstāj atdzist.
- Sagatavo plaucēto mīklu: katliņā lej ūdeni un liek gabaliņos sagrieztu sviestu, masu maisa, līdz sviests izkūst un ūdens sāk vārīties. Pievieno miltus, sāli un cepamo pulveri, un strauji maisa, līdz mīkla saveļas pikucī (tas prasīs pāris minūtes).
- Mīklai ļauj padzist 10 minūtes un tad pa vienai pievieno olas, ar mikseri rūpīgi sakuļot mīklu. Gatavo mīklu sadala 2 vienādās daļās.
- Cepamo veidni nedaudz iesmērē ar sviestu un ieklāj tajā pusi mīklas, to ar pirkstiem vai silikona lāpsiņu izlīdzinot pa visu veidni. Mīklai jābūt vienmērīgi izlīdzinātai taču tās virspusītei nav jābūt gludai. Vienu no kārtām ar otiņu apsmērā ar ūdeni, uzber mandeļu skaidiņas un tās viegli piespiež pie mīklas.
- Katru kārtu (vai abas kopā, ja ir pieejamas 2 vienāda izmēra cepamās veidnes) cep līdz 200° C uzkarsētā cepeškrāsnī 22-25 minūtes, izmantojot cepšanas režīmu ar karsēšanu no augšas un apakšas (bez konvekcijas jeb ventilatora).
- Gatavās kūkas kārtas atdzesē uz restītes vai arī apgriež otrādi, kamēr tās atdziest. Tas nepieciešams, lai dziestot izcepto kūkas kārtu apakšiņa nekļūst slapja no tvaikiem, kas rodas atdzišanas procesā.
- Sagatavo biezpiena krēmu: putošanai piemērotā traukā liek saldo krējumu, cukuru un vaniļas pastu, puto putukrējumu, taču nesaputo to līdz galam. Pievieno biezpienu un visu saputo kopā, līdz tiek iegūts stingrs biezpiena krēms. Ja tiek izmantots graudainais biezpiens vai gluži vienkārši gribas, lai krēms ir pēc iespējas krēmīgāks, tad biezpienu pirms pievienošanas putukrējumam var sablendēt.
- Kūku veido kūkas formā – tajā liek apakšējo kārtu (to, kas bez mandeļu skaidiņām), pusi no biezpiena krēma un ķiršu pildījumu, kuru izlīdzina virs biezpiena, atstājot 1 cm atstarpi no maliņām. Virsū liek atlikušo krēmu un izlīdzina. Krēmam virsū liek virsējo plaucētās mīklas kārtu un viegli piespiež.
- Kūku vēlams paturēt ledusskapī vismaz pāris stundas, pirms tā tiek pasniegta.
Uzzini recepšu jaunumus, sekojot mums sociālajos tīklos: