Kartupeļi, biezpiens un siļķe ir viens no klasiskākajiem latviskajiem pusdienu ēdieniem. Piedāvājam recepti, kas ļaus pārvērst šo ēdienu pirkstiņuzkodu formātā – kraukšķīga kartupeļu pankūciņa ar biezpiena krēmu, aveņu etiķī marinētiem sarkanajiem sīpoliņiem un siļķes fileju. Šādu uzkodu pagatavošana prasīs nedaudz laika, taču rezultāts būs tā vērts – mūsu pieredze rāda, ka šīs uzkodas no galda vienmēr pazūd pirmās.
Daudzums: 10 personām viesību galdam, uz kura ir arī citi ēdieni
Nepieciešamais aprīkojums:
- konditorejas tūta un dekoratīvais zvaigznīšu uzgalis
Sastāvdaļas:
- 150 g siļķu filejas (izmantojam Viči ražojuma siļķu fileju bez eļļas un etiķa)
Kartupeļu pankūciņām:
- 700 g kartupeļu (vai 600 g nomizotu kartupeļu)
- 2 olas
- 4 ēd.k. kviešu miltu
- šķipsniņa sāls
- šķipsniņa ķiploku pulvera (izmantojam Dabas spēka "Asumiņš" garšvielu)
- saišķītis diļļu
- eļļa cepšanai
Biezpiena krēmam
- 250 g biezpiena (izmantojam 5% biezpienu)
- 80-100 g skābā krējuma
- saišķītis diļļu
- šķipsna sāls
- šķipsna maltu melno piparu
Marinētajiem sīpoliem
- 3 mazi sarkanie sīpoliņi
- 4 ēd.k. aveņu etiķa
- 60 ml ūdens
Pagatavošanas gaita:
- Vislabāk sākt ar sīpolu marinēšanu, lai tie kārtīgi ievelkas (sīpoliņus var droši iemarinēt arī iepriekšējā dienā): sarkanos sīpolus nomizo, sagriež šķēlītēs, šķēlītes sadala ripiņās. Bļodiņā sajauc aveņu etiķi ar ūdeni un liek sīpolu ripiņas.
- Kartupeļus nomizo, sarīvē uz rupjās dārzeņu rīves. Bļodā lej lielu daudzumu auksta ūdens un tajā liek sarīvētos kartupeļus un atstāj uz vismaz 30 minūtēm. Tas palīdzēs no kartupeļiem izvilkt cieti, nodrošinās, ka kartupeļi nepaliek tumši un pankūciņas sanāks gaišas un kraukšķīgas.
- Izmērcētās kartupeļu skaidiņas liek tīrā kokvilnas dvielītī un kārtīgi nospiež lieko ūdeni.
- Nospiestās kartupeļu skaidiņas liek bļodā, pievieno olas, miltus, smalki sagrieztas dilles, sāli un ķiploku pulveri, visu samaisa viendabīgā masā.
- Uz pannas sakarsētā eļļā cep mazas kartupeļu pankūciņas, līdz tās no abām pusēm kļuvušas zeltainas. Gatvās pankūciņas izkārto uz virtuves papīra dvieļiem, lai tie uzsūc lieko eļļu.
- Bļodā liek biezpienu, pievieno iesākumā 2 ēdamkarotes skābā krējuma un sablendē ar rokas blenderi, līdz tiek iegūta krēmīga konsistence. Biezpiena krēma konsistencei jābūt tādai, lai krēmu varētu izspiest caur konditorejas tūtu un tas glīti turētos uz pankūciņas – ja nepieciešams, pievieno vēl papildus skābo krējumu, taču vēlams to darīt pamazām, lai krēms nesanāk pārāk šķidrs. Biezpiena krēmam pievieno smalki sagrieztas dilles, sāli un maltus melnos piparus, visu samaisa. Gatavo masu iepilda konditorejas tūtā, kuras galā ir dekoratīvais zvaigžņu uzgalis.
- Siļķu filejas sagriež mazākos gabaliņos.
- Uz šķīvja izkārto kartupeļu pankūciņas, uz katras pankūciņas uzspiež biezpiena krēmu, uzliek noteicinātas marinēto sīpolu ripiņas un siļķes gabaliņu. Ja vēlas, var dekorēt ar svaigiem zaļumiem vai mikrozaļumiem.
Ieteikumi gatavošanai:
- Visbiežāk sarkano sīpolu marinēšanai izmantojam aveņu etiķi, tas sīpoliem piešķir burvīgu garšu. Taču, ja aveņu etiķis nav pieejams, sīpolus var marinēt arī parastajā galda etiķī.
- Šajā receptē izmantojam Viči ražotās siļķu filejas bez eļļas. Ja tomēr izmanto eļļā marinētas siļķu filejas, tad pirms to lietošanas vēlams lieko eļļu rūpīgi nosusināt ar papīra virtuves dvieļiem, lai uzkodiņas nesanāk eļļainas.
- Šajā receptē aprakstītās kartupeļu pankūku sastāvdaļas un pagatavošanas process ļaus iegūt tiešām kraukšķīgas kartupeļu pankūciņas, kuras, ilgāk stāvot, nepaliks tumšas. Ar šo metodi vari pagatavot arī lielās kartupeļu pankūkas un baudīt tās pusdienās kopā ar dažādām iecienītām piedevām.