Ķirbis ir fantastiska oga (jā, tiešām – oga), kuru var pagatavot daudz un dažādos veidos. Ķirbis parsasti ir viena no pirmajām ogām, ar kuru tiek iepazīstināti zīdaiņi, jo tas ir vielgs (100 gramos svaiga ķirbja tikai ~23 kcal), vitamīmiem un minerālvielām bagāts. Šajās brokastmaizītēs ķirbis ir paslēpies tā, ka nezinātājs nemaz nepateiks, ka maizīšu sastāvā ir ķirbis, tāpēc tās lieliski derēs arī tiem, kuriem šķietami ķirbis nemaz negaršo. Maizītēm piemērotāka būs apkaltusi tostermaize, vislabāk, ja jau iepriekšējā vakarā maizes šķēles atstāsi uz dēlīša, lai tās pa nakti apkalst. Pārāk mīksta maize cepoties var izjukt.
Daudzums: 24 maizītes
Sastāvdaļas:
- 100 grami ķirbju biezeņa (vislabāk derēs sviesta ķirbis)
- 2 olas
- 6 šķēles tostermaizes
- 5 ēdamkarotes piena
- 1/2 tējkarote kanēļa
- eļļa vai sviests cepšanai
Pagatavošanas gaita:
- Vispirms pagatavo ķirbju biezeni. Ķirbju biezeni var izmanto daudz dažādos ēdienos, tādēļ droši var sagatavot lielākus ķirbju biezeņa krājumus un uzglabāt tos saldētavā. Lai pagatavotu ķirbju biezeni, sviesta ķirbi nomizo, izgriež sēklotnes daļu un sagriež gabalos. Ķirbja gabalus izvieto uz cepampannas, kurā ieklāts cepampapīrs, un cep 200°C, kamēr gabaliņi mīksti (tas prasīs 25-30 minūtes, taču vislabāk gatavību pārbaudīt ar dakšiņu). Izceptos ķirbja gabaliņus sablendē.
- Katru tostermaizes šķēli sagriež 3 stienīšos (taču, protams, var griezt tik lielas maizītes, cik gribas, turklāt izvēlīgajiem ēdājiem var izspiest dažādas maizīšu formas, izmantojot cepumu vai piparkūku formiņas).
- Lēzenā traukā (tā, lai, mērcējot maizītes, tās var viegli apmērcēt no visām pusēm) ar dakšiņu sakuļ olas, pievieno pienu, kanēli un ķirbju biezeni.
- Katru maizes stienīti rūpīgi apmērcē olu-ķirbja masā (katru pusi pāris sekundes, jo, mērcējot pārāk ilgi, maizīte var izšķīst) un liek cepties uz sakarsētas pannas eļļā vai sviestā.
- Maizītes pasniedz siltas ar iemīļotām piedevām (svaigiem augļiem, ogām, skābo krējumu, jogurtu, ievārījumu vai jebko citu, kas garšo), taču maizītes nemaz ne sliktāk garšos arī atdzisušas.