Šie ķirbju virtuļi ir lieliska recepte, kā izbaudīt rudens dārza karali ķirbi. Virtuļi ir bagāti ar rudenīgām garšvielām, tie ir sulīgi un mīksti un to sastāvā ir teju 50% ķirbis. No šīs ķirbju mīklas var cept gan virtuļus, gan mini kēksiņus – cepšanas laiks ir vienāds. Virtuļi garšos arī tiem, kas ar ķirbi ir uz “jūs”, jo virtuļiem nav izteikta ķirbju garša, bet ķirbis tiem piedod mitru un sulīgu konsistenci.
Daudzums: 12 virtuļi
Nepieciešamais aprīkojums:
- virtuļu panna vai mini kēksiņu panna
- putojamā slotiņa
Sastāvdaļas:
Mīklai
- 350 g ķirbju biezeņa (no apm 600 g sviesta ķirbja)
- 70 g pilngraudu auzu miltu
- 100 g kviešu miltu
- 30 g mitrā brūnā cukura
- 30 g baltā cukura
- 2 olas
- 2 ēd.k. kokosriektu eļļas
- 2 tēj.k. vaniļas ekstrakta
- 1 tēj.k. cepamā pulvera
- 1/2 tēj.k. kanēļa
- 1/4 tēj.k. malta ingvera pulvera
- 1/4 tēj.k. malta muskatrieksta
- 1/4 tēj.k. sāls
Glazūrai
- 15 g sviesta (1 ēd.k.)
- 40 ml kļavu sīrupa
- 55 g pūdercukura (1/2 glāzes)
- sauja pekanriekstu
Pagatavošanas gaita:
- Pagatavo ķirbja biezeni – sviesta ķirbi pārgriež, izņem sēklas, nomizo un sagriež nelielos kubiņos. Liek uz cepeškrāsns pannas, cep līdz 200°C sakarsētā cepeškrāsnī 25 – 30 minūtes, līdz ķirbis ir pilnībā mīksts. To pārbauda ar dakšiņu. Ķirbja gabaliņus sablendē viendabīgā masā. Receptei nosver 350 g ķirbju biezeņa, kas ir apmēram 1,5 glāzes.
- Bļodā ar putojamo slotiņu sajauc visas sausās sastāvdaļas – auzu miltus, kviešu miltus, cepamo pulveri, sāli, kanēli, maltu muskartiekstu, ingveru, brūno un balto cukuru.
- Kokosriekstu eļļu izkausē ūdens peldē. Atsevišķā bļodā ar putojamo slotiņu sakuļ olas, kokosriekstu eļļu, vaniļas ekstraktu un ķirbju biezeni.
- Sajauc mitrās un sausās sastāvdaļas – tās samaisa ar koka karoti vai silikona lāpstiņu tikai tik ilgi, kamēr nav redzami milti. Mīklu nedrīkst pārmaisīt, jo tad izdalīsies glutēns un virtuļi neizdosies mīksti un pufīgi.
- Mīklu liek konditorejas tūtā un iespiež virtuļu pannā. Virtuļus liek līdz 175°C grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī uz 22-24 minūtēm. Gatavību pārbauda ar zobu bakstāmo – ja, to iedurot virtulī, zobu bakstāmais iznāk sauss, virtuļi ir gatavi.
- Gatavo kļavu sīrupa glazūru – katliņā liek sviestu un kļavu sīrupu, karsē tikai tik ilgi, kamēr sviests izkusis. Katliņu noņem no karstuma un iesijā pūdercukuru, nepārtraukti maisot ar putojamo slotiņu, līdz glazūrai ir viendabīgas konsistences. Glazūru var sagatavot šķidrāku vai biezāku, pievienojot attiecīgi mazāk vai vairāk pūdercukura.
- Glazūra jāgatavo, kad virtuļi ir gandrīz atdzisuši, jo tā ātri sāk sacietēt. Virtuļus iemērc glazūrā un apbārsta ar sakapātiem pekanriekstiem.
Padomi gatavošanai:
- Iesakām ķirbju biezeni pagatavot jau iepriekš. To var glabāt ledusskapīt apmēram 5 dienas vai sasaldēt.
- No šīs mīklas var cept gan virtuļus, gan kēksiņus. Mini kēksiņiem cepšanas laiks ir tāds pats kā virtuļiem – 22 – 24 min. Lielāki kēksiņi būs jācep ilgāk – ilgums atkarīgs no kēksiņu izmēra. Gatavību pārbauda ar zobu bakstāmo.
- Vai var izmantot tikai balto cukuru? Jā, tomēr gardāki virtuļu sanāks, ja izmantosi gan balto, gan mitro brūno cukuru. Brūnajam cukuram ir raksturīga melisas garša, kas gala produktam piešķir nedaudz karameles notis.