Ķiršu un maskarpones rulete ir sulīga un grezna, tā lieliski izskatīsies uz jebkura svērku galda. Un tieši ķirši cietes sīrupā ir viens no mūsu mīļākajiem pildījumiem, ko izmantot tortēs un ruletēs, jo šādi pagatavotiem ķiršiem ir perfekts skābuma un salduma balanss, tie kopā ar maskarpones krēmu un pufīgo ruletes pamatni veido ideālu kūkas formulu.
Daudzums: 10 ruletes gabaliņi
Nepieciešamais aprīkojums:
- cepeškrāsns panna apmēram 34 x 43 cm
- Elektriskais mikseris
- konditorejas maisiņš (vai liels zip maisiņš)
- vidēja izmēra konditorejas uzgalis ar robiņiem
Sastāvdaļas:
Ruletes pamatnei
- 8 lielas olas
- 180 g baltā cukura
- 120 g kviešu miltu
- 2 ēd.k. kukurūzas vai kartupeļu cietes
- 1 tēj.k. vaniļas ekstrakta
- 1/8 tēj.k. sāls
Ķiršiem cietes sīrupā
- 400 g saldētu ķiršu bez kauliņiem
- 3 ēd.k. cukura
- 2 ēd.k. kukurūzas cietes
- 9 ēd.k. ūdens
Krēmam
- 400 ml saldā krējuma (ar 35% tauku saturu)
- 150 g mascarpones siera
- 4 ēd.k. pūdercukura
- 1/2 tēj.k. vaniļas pastas
- 2 pac. putukrējuma stindzinātāja (nav obligāti)
Pagatavošanas gaita:
- Pagatavo ruletes pamatni, izmantojot 3 Muskatriekstu Ruletes pamatrecepti:
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180° C.
- Pagatavo ruletes mīklu. Olas atdala no čaumalām un liek bļodā, pievieno cukuru. Visu kuļ, līdz izveidojušās biezas gaiši dzeltenas putas un olu masa apmēram četrkāršojusies apjomā (5-8 min). Pievieno vaniļu, iemaisa. Iesijā miltus, kukurūzas cieti un sāli. Ar putojamo slotiņu rūpīgi iemaisa olu masā.
- Cepamo pannu izklāj ar cepamo papīru, ietauko. Mīklu lej pannā un izlīdzina. Pannu liek līdz 180° C uzkarsētā cepeškrāsnī režīmā augša un apakša. Cep 12-14 minūtes vai, līdz biskvītā iedurts koka irbulis iznāk sauss.
- Biskvītu pēc izņemšanas no krāsns padzesē 5 minūtes, bet ne ilgāk. Uzmanīgi atdala biskvītu no pannas malām un ar visu cepamo papīru sarullē. Sarullētu biskvītu atdzesē pilnībā līdz istabas temperatūrai.
- Artdzišušo biskvītu atrullē pirms pildīšanas, vienlaicīgi uzmanīgi noņemot cepamo papīru.
- Pagatavo ķiršus cietes sīrupā:
- Saldētos ķiršus liek katliņā, pievieno 2 ēd.k. ūdens un 2 ēd.k. cukura un uzvāra. Vāra 3-4 minūtes, līdz ķirši ir izvārījušies un nedaudz pašķīduši. Pēc garšas var pievienot vairāk cukura.
- Kukurūzas cieti pārlej ar 4 ēd.k. auksta ūdens un rūpīgi samaisa, līdz ciete pilnībā viendabīgi iemaisījusies ūdenī. Cietes un ūdens maisījumu lej ķiršu savārījumā un nepārtraukti maisot vāra apmēram 2-3 minūtes, līdz masa ir sabiezējusi un kļuvusi dzidri sarkana, nav duļķaina.
- Ķiršu masu pilnībā atdzesē, ik pa laikam apmaisot, lai tā nesarecē.
- Maskarpones sieru liek lielā bļodā un ar elektrisko mikseri puto, līdz tas kļuvis viendabīgs un krēmīgs.
- Atsevišķā bļodā lej saldo krējumu un pievieno pūdercukuru un vaniļas pastu. Saputo saldo krējumu līdz mīkstām putām.
- Daļēji saputoto saldo krējumu pievieno Mascarpones sieram un ar mikseri puto vēl aptuveni 1 minūti līdz saldais krējums ir stingri saputojies un krēms ir viendabīgs. Putojot seko līdzi, lai saldais krējums nepārputotos un nesāktu sadalīties.
- Atdzisušu ruletes biskvīta pamatni atrullē. No ķiršiem cietes sīrupā 2 ēdamkarotes ar šķidrumu (bez ķiršiem) ieliek krūzītē un pievieno 3 ēd.k. auksta ūdens, samaisa. Šo šķidrumu vienmērīgi pārlaista ruletes pamatnei. Tas padarīs pamatni sulīgāku.
- Uz ruletes klāj 2/3 ķiršu cietes sīrupā un izlīdzina. Pa virsu uzklāj 1/2 mascarpones krēma. Pildījumu klāj tā, lai vienā malā tas ir biezākā slānī.
- Ruleti rūpīgi sarullē, sākot no tās malas, kur pildījuma ir vairāk.
- Sarullētu ruleti pārsmērē ar pusi no atlikušā mascarpones krēma. Parējo krēmu liek konditorejas maisiņā, kurā ielikts robots konditorejas uzgalis. No krēma spiež mazas rozītes divās līnijās uz ruletes virspuses tā, lai starp līnijām ir apmēram 4-5 cm.
- Starp krēma līnijām klāj atlikušos ķiršus cietes sīrupā.
- Ruleti ievieto ledusskapī, un ļauj tai ievilkties vismaz 6 stundas. Ruleti var pildīt arī iepriekšējā vakarā, bet tad to rotā no rīta.
Padomi gatavošanai:
- Kādēļ jārullē karsts biskvīts? Biskvīts tiek rullēts, lai tas ruletes pildīšanas un rullēšanas procesā nesalūztu. Karsts biskvīts ir elastīgāks un vieglāk rullējams. Kad tas atdziest, biskvīts kļūst trauslāks un rullējot var salūzt. Ja ļauj biskvītam atdzist sarullētam, tas saglabā formu un pēc pildīšanas ir krietni vieglāk sarullējams.
- Ja tev garšo ruletes, pamēģini arī 3 Muskartiekstu Brūkleņu rulete ar karamelizētiem lazdu riekstiem un Rabarberu rulete ar zemeņu mērci.
Seko mums arī sociālajos tīklos, kur publicējam jaunumus par receptēm, padomus gatavošanā un mūsu ātrās ikdienas maltīšu idejas: