Vasaras tveicē lieliski atvēsinās šis kokosriekstu vaniļas saldējuma smūtijs. Tas ir vegāns, nesatur piena produktus un pievienotu cukuru, tādēļ ir veselīga alternatīva parastajam piena saldējumam un piemērots cilvēkiem, kas nedrīkst lietot laktozi. Vasarā saldētavā regulāri glabājam saldētu kokosriekstu pienu un banānus, lai šo saldējuma smūtiju varētu pagatavot tikai 10 minūtēs.
Daudzums: 4 porcijas
Nepieciešamais aprīkojums:
- jaudīgs blenderis vai virtuves kombains
Sastāvdaļas:
- 1 bundža kokosriekstu piena
- 2 vidēji banāni
- 1 tēj.k. vaniļas pastas
- 200-240 ml kokosriekstu dzēriena
Pagatavošanas gaita:
- Banānus un kokosriekstu pienu sasaldē iepriekš. Banānu sagriež biezās šķēlītēs, liek saldējamā maisiņā un ievieto saldētavā. Banāns sasals apmēram 1,5-2 stundu laikā.
- Kokosriekstu pienu veido kokosriekstu krēms un kokosriekstu ūdens, kas, ilgāk stāvot bundžā, parasti sadalās. Tādēļ kokosriekstu piena bundžu rūpīgi jāsakrata 1-2 minūtes, lai veidotos viendabīga konsistence. Ja, attaisot bundžu, konsistence nav viendabīga, to vēl apmaisa ar dakšiņu. Kokosriekstu pienu salej ledus trauciņos un ievieto saldētavā uz vismaz 4-5 stundām. Vislabāk kokosriekstu pienu sasaldēt jau iepriekšējā dienā, lai būtu pilnīga drošība, ka tas ir kārtīgi sasalis.
- Kad banāni un kokosriekstu piens pilnībā sasaluši, tos ievieto blenderī vai virtuves kombainā, pievieno vaniļas pastu. Lai saldētie produkti sablendētos, ir nepieciešams pievienot šķidrumu – kokosriekstu dzērienu. Kokosriekstu dzēriena daudzums būs atkarīgs no blendera vai virtuves kombaina jaudas un tā, cik stingri sasaluši būs banāni, tādēļ sākotnēji pielej apmēram 150-200ml. Ja sastāvdaļas blendējas ar grūtībām, pamazām pievieno pārējo kokosriekstu dzēriena daudzumu, bet kopumā ne vairāk kā 240 ml. Ja kokosriekstu dzērienu pievieno par daudz, saldējuma smūtijs būs pārāk šķidrs.
- Visu sablendē līdz viendabīgai konsistencei. Blendēšanas ilgums būs atkarīgs no jūsu ierīces veida un jaudas. Tiklīdz masa ir sablendējusies, pārtrauc blendēt, lai masa pārāk neizkustu.
- Pasniedz nekavējoties. Šajā smūtijā kā dekorācija labi iederēsies saldētas avenes, kas piešķirs smūtijam papildu skābumiņu.
Padomi gatavošanai:
- Kādu kokosriekstu pienu izmantot? Receptē vislabāk izmantot klasisko kokosriekstu pienu ar pilnu tauku saturu. Klasiskais kokosriekstu piens sastāv no kokosriekstu ūdens un kokosriekstu krēma. Tas parasti bundžiņā ir sadalījies, tāpēc bundžu nepieciešams rūpīgi sakratīt. Var izmantot arī kokosriekstu krēmu, kas piedos saldējuma smūtijam vēl krēmīgāku konsistenci, tomēr arī paaugstinās kaloriju skaitu. Nevajadzētu izmantot kokosriekstu pienu ar pazeminātu tauku saturu (light), jo tad kokosriekstu garša nebūs pietiekami izteikta un konsistence nebūs krēmīga.
- Kā saldēt kokosriekstu pienu? Kokosriekstu saldēšanai var izmantot jebkādus vidēja izmēra ledus trauciņus. Kokosriekstu piena ledus gabaliņiem nevajadzētu būt pārāk lieliem, jo tad tos būs grūtāk sablendēt. Kokosriekstu piena gabaliņiem vajadzētu būt sasalušiem jau pēc 4-5 stundām, tomēr saldēšanas ilgums būs atkarīgs no katras konkrētas saldētavas. Tos droši var atstāt uz nakti vai glabāt sasaldētus maisiņā.
- Cik ilgi kokosriekstu pienu un banānu var glabāt saldētavā? Sasaldētu kokosriekstu pienu var glabāt saldētavā vismaz 1 mēnesi, banānus – vismaz 3 mēnešus.
- Kādu blenderi izmantot? Šāda tipa saldējumu un saldējuma smūtiju gatavošanai nepieciešams gana jaudīgs blenderis – tāds, ar kuru iespējams blendēt ledu. Lai arī saldēti banāni un kokosriekstu piens nav tik blīvi kā saldēts ūdens, tomēr ar mazjaudīgu blenderi būs grūti panākt krēmīgu konsistenci. Šo saldējumu var pagatavot arī virtuves kombainā. Šāda tipa saldējumus var gatavot arī ar rokas blenderi, bet arī tam jābūt jaudīgam.
- Vai gatavoto saldējuma smūtiju var saldēt? Šo saldējuma smūtiju paredzēts pasniegt uzreiz pēc sablendēšanas kā mīkstā tipa saldējumu, kas jābauda uzreiz, jo ir ātri kūstošs. Tomēr, ja visu nevari apēst, mīksto saldējumu var salikt un sasaldēt individuālo porciju trauciņos ar kociņu. Tas sasals apmēram 2-3h laikā.
- Ar ko aizvietot vaniļas pastu? Šajā receptē vislabāk iederēsies vaniļas pasta. Tomēr, ja tā nav pieejama, pievieno 1 ēdamkaroti vaniļas ekstrakta, 1 tējkaroti vaniļas cukura vai sēkliņas no 1/2 vaniļas pāksts.