• Facebook
  • Instagram
  • Par mums
3 Muskatrieksti
  • Uzkodas
  • Salāti
  • Zupas
  • Pamatēdieni
  • Deserti
  • Brokastis
  • Pamatreceptes
  • Mazulis ēd
  • Blogs
Deserti

Konfektes ar marcipānu un rumā mērcētiem ķiršiem

Konfektes ar marcipānu un rumā mērcētiem ķiršiem ir vienkārši pagatavojamas, bet atstāj izsmalcinātu iespaidu. Saldais marcipāns ar rumā izmērcēto ķiršu liķierīgo garšu apvienojumā ar tumšās šokolādes glazūru rada lielisku garšu balansu un liek garšas kārpiņām gavilēt. Tās būs lieliska pašu gatavota dāvana Ziemassvētkos.

Gatavošana1 hour hr 30 minutes mins
Ķiršu mērcēšanas laiks1 day d
Daudzums: 30 konfektes

Nepieciešamais aprīkojums:

  • 2 dažāda izmēra metāla bļodas šokolādes kausēšanai
  • 2 dakšiņas vai konfekšu glazējamā karote
  • konditorejas termometrs

Sastāvdaļas:

  • 200 g marcipāna masas
  • 50 g žāvētu ķiršu (30-35 gab)
  • 150 g tumšās šokolādes (mēs izmantojam beļģu šokolādi ar 56% kakao saturu)
  • 150 ml gaišā ruma
  • 30 g baltās šokolādes (konfekšu rotāšanai – nav obligāti)

Pagatavošanas gaita:

  1. Iepriekšējā dienā pirms konfekšu gatavošanas žāvētie ķirši jāiemērc rumā. Rumu pavisam viegli uzsilda ūdens peldē, tajā ber žāvētos ķiršus un atstāj uz vismaz 12 stundām, bet labāk uz 24 stundām ievilkties. Ja šo soli aizmirsies izdarīt, ķiršus var pavārīt rumā 2 minūtes, tomēr tad konfektēm nebūs tik izteikta ruma garša.
  2. Izmērcētos ķiršus nokārš. Marcipānu sagriež apmēram 30 nelielos kubiņos apmēram 1,5 cm x 1,5 cm. Marcipāna kubiņu ar pirkstiem izspaida aplī, liek vidū ķirsi, no visām pusēm aizloka un rokās sarullē bumbiņā. Turpina veidot bumbiņas līdz viss marcipāns vai visi ķirši ir izlietoti.
  3. Izkausē tumšo šokolādi, izmantojot temperēšanas metodi (skatīt padomus gatavošanai zemāk). Marcipāna bumbiņas apviļā šokolādē un ar divām dakšiņām vai speciālu konfekšu glazējamo karoti izceļ no šokolādes, ļauj liekajai šokolādei notecēt un kārto uz dēlīša, kas pārklāts ar cepamo papīru.
  4. Konfektes var rotāt ar izkausētu balto šokolādi, ko ievieto konditorejas maisiņā, kam nogriezts gals un pārlaista glazētajām konfektēm. Konfektes liek ledusskapī sacietēt uz vismaz 30 minūtēm. Vislabāk konfektes garšos nākamajā dienā, kad visas garšas būs savilkušās un “sadraudzējušās”.

Padomi gatavošanai:

  • Kur iegādāties marcipānu? Marcipāna pamatsastāvā ir smalki maltas mandeles un pūdercukurs. To var pagatavot mājās, tomēr mūsdienās tīra marcipāna masa ir nopērkama daudzos veikalos, tostarp, Gemoss, Rimi, Maxima, garšvielu veikalā Avokado, daudzos veikalos TOP un citur.  
  • Kā temperēt šokolādi un kāpēc tas jādara? Šokolādes temperēšana ir šokolādes kausēšanas metode, kuras laikā šokolāde tiek uzsildīta līdz kušanas temperatūrai, pēc tam atdzesēta un vēlreiz uzsildīta līdz darba temperatūrai. Pareiza temperēšana nodrošinās kvalitatīvu šokolādes spīdumu, labu kraukšķīgumu un maigu izkušanu, to ēdot. Temperēšana nav absolūti obligāta, lai šī recepte izdotos. Šokolādi var vienkārši izkausēt un glazēt konfektes, īpaši, ja tās plānots ēst drīz. Tomēr, temperējot šokolādi, tiks iegūta kvalitatīvāka šokolādes glazūra un tā saglabās savu spīdumu un tekstūru, arī uzglabājot ledusskapī. Temperēšana arī novērsīs šokolādes “ziedēšanu” jeb baltās kārtiņas veidošanos, glabājot konfektes ledusskapī. Temperējot šokolādi, tā vispirms tiek izkausēta līdz kušajas temperatūrai, pēc tam atdzesēta līdz atdzišanas temperatūrai un tad atkal uzsildīta līdz darba temperatūrai (skatīt tabulu zemāk). Temperēšanas temperatūras ir atšķirīgas dažādiem šokolādes veidiem un pat dažādu ražotāju šokolādei, tāpēc nav absolūti vienas formulas, kura nostrādās vienmēr. Tomēr vairumā gadījumu temperēšanai izmanto šādas temperatūras:
Šokolādes veidsKušanas temperatūraAtdzišanas temperatūraDarba temperatūra
Baltā šokolāde40 °C27 °C28,5 °C
Piena šokolāde (30%-50% kakao satura)45 °C28 °C29 °C / 30 °C
Tumšā šokolāde (55% – 80% kakao satura)50-53 °C29 °C30°C / 31 °C

Tags

  • Ziemassvētku receptes

Post navigation

Karstās šokolādes bumbas
Šokolādes monētiņas

Related posts

Ābolu pīrādziņi
Deserti

Ābolu pīrādziņi

Biezpiena deserts “Serenāde”
Deserti

Biezpiena deserts “Serenāde”

Ābolu krēms
Deserti

Ābolu krēms

Meklēt

Jaunākās receptes

  • Ceptu rīsu un laša salāti
  • Biezpiena deserts “Serenāde”
  • Ābolu pīrādziņi
  • Ābolu krēms
  • Ābolu un valriekstu kēkss

Atslēgas vārdi

  • #līdzņemšanai uz darbu (1)
  • ballīšu uzkodas (35)
  • bez cukura (1)
  • bezglutēna (3)
  • biezpiens (11)
  • citvalstu virtuves (10)
  • dārzeņi (21)
  • eksotiskie augļi (2)
  • gailenes (3)
  • gatavots cepeškrāsnī (27)
  • gaļa (14)
  • kvinoja (2)
  • latviešuēdieni (10)
  • Lieldienas (5)
  • makaroni (6)
  • mazkaloriju (9)
  • pankūkas (9)
  • pavasara ēdieni (7)
  • piedeva (1)
  • piknikam (26)
  • rabarberi (11)
  • rudens (28)
  • siera kūka (8)
  • siers (5)
  • smilšu mīkla (2)
  • sparģeļi (4)
  • spināti (1)
  • svētkiem (20)
  • sēnes (8)
  • tarte (3)
  • uz dabu (1)
  • Valsts svētku galdam (3)
  • vasara (12)
  • vasaras receptes (10)
  • vegāns (15)
  • veselīgi (23)
  • veģetārs (37)
  • vienkārši (15)
  • ziema (5)
  • ziemai (2)
  • Ziemassvētku receptes (18)
  • zivs (9)
  • āboli (13)
  • ātri pagatavojams (60)
  • ķirbji (9)
  • Visa šajā vietnē publicētā informācija un fotogrāfijas ir "3 Muskatrieksti" īpašums. Jebkura informācijas vai fotogrāfiju pārpublicēšana atļauta tikai ar rakstisku "3 Muskatrieksti" atļauju.