Krāsainie itāļu makaronu salāti ir ātri un vienkārši pagatavojami. Tie būs ideāli piemēroti svinību galdam, līdzi paņemamām pusdienām darba dienā vai kā “groziņš”, dodoties ciemos. Šos salātus gatavojam ar Latvijā ražoto ColorPasta (jeb PowerPasta) svaigo krāsaino spirālīšu pastu, tomēr to var aizstāt ar jebkādiem citiem īsas formas makaroniem. Ar šajā receptē norādīto produktu daudzumu pagatavosi kārtīgu bļodu salātu, bet lielākām svinībām iesakām to dubultot.
Daudzums: 6 porcijas
Sastāvdaļas:
Itāļu salātu mērcīte
- 4 ēd.k. olīveļļas (extra virgin)
- 2 ēd.k. baltvīna etiķa (vai balzametiķa)
- 1 liela ķiploka daivņa
- 1 ēd.k. majonēzes
- 1/2 tēj.k. kaltēta bazilika
- 1/2 tēj.k. kaltēta oregano (vai raudenes)
- 1/2 tēj.k. kaltētu pētersīļu
- 1/2 tēj.k. svaigi maltu melno piparu
- 4 ēd.k. rīvēta parmezāna (vai cita cietā siera)
- 1 tēj.k. medus
- 1/2 tēj.k. sāls
Salātu pamatsastāvdaļas
- 340 g ColorPasta spirāļu formas makaronu (2 iepakojumi)
- 2 saujas krāsainu ķiršu tomātiņu
- 1 garais gurķis
- 12 melnās olīvas
- 12 kalamata olīvas
- 125 g mozzarella siera mazās bumbiņas (1 iepakojums)
- 2 grilētas marinētas paprikas
- 1 neliels sarkanais sīpols
- saišķītis svaigu pētersīļu
Pagatavošanas gaita:
- Parmezānu sarīvē uz smalkas rīves. Ķiploka daiviņu smalki sarīvē vai saspiež ar ķiploku spiedi. Visas mērcītes sastāvdaļas liek burciņā. To aizskrūvē un rūpīgi krata vismaz 30 sekundes, līdz visas sastāvdaļas ir sajaukušās vienmērīgā salātu mērcītē.
- Gurķi sagriež gareniski 4 daļās un tad sagriež kubiņos. Ķiršu tomātiņus sagriež 2-3 gabaliņos. Grillēto papriku sagriež strēmelītēs. Sarkano sīpolu sagriež plānās ceturtdaļu šķēlītēs. Olīvas pārgriež uz pusēm. Pētersīļus smalki sakapā.
- Mozzarellas bumbiņas izņem no šķidruma un notecina.
- Uzvāra 2l ūdens, kam pievienota 1 ēd.k. sāls. Tajā liek makaronus. ColorPasta ir svaigā pasta un to vāra tikai 2 minūtes. Citus makaronus vāra atbilstoši norādījumiem uz iepakojuma. Gatavos makaronus uzreiz noskalo aukstā ūdenī, lai tie pārstātu vārīties. Makaronus nedrīkst pārvārīt, tiem jābūt al dente gatavības pakāpē, jo pēc salātu sajaukšanas makaroni vēl mazliet uzbriedīs, uzsūcot mērcīti.
- Visas salātu sastāvdaļas liek lielā bļodā, pārlej ar mērcīti un uzmanīgi izmaisa ar salātu karotēm. Pirms pasniegšanas salātiem nepieciešams ievilkties 2-3 stundas.
Padomi gatavošanai:
- Itāļu salātu mērcīti var izmantot dažādu salātu pagatavošanā, kombinējot Tavas iecienītākās sastāvdaļas – salātu lapas, jebkādus salātu dārzeņus, šķiņķi, salami un citas salātu sastāvdaļas. Mērcīti var sagatavot lielākā daudzumā un glabāt ledusskapī vismaz 1 nedēļu.
- Itāļu makaronu salāti ir ideāli piemēroti līdzi ņemšanai – gan kā pusdienas darba dienā (jo īpaši, ja darbā nav iespējams uzsildīt līdzpaņemtās pusdienas), gan kā “groziņš”, dodoties ciemos. Tie var stāvēt ledusskapī līdz 2 dienām. Salāti nav piemēroti saldēšanai.
- Grilēto marinēto papriku atradīsiet pārtikas veikalos dažādu marinējumu plauktā. To var aizvietot ar svaigu papriku, tomēr grilētā paprika gan garšas, gan konsistences ziņā padara salātus pilnīgus.
- Mozzarella mazās bumbiņas ražo Smiltenes piens un Jaunpils pienotava. Tās var atrast vairumā lielāko pārtikas veikalu. Tomēr mazās bumbiņas var droši aizvietot ar 1 kubiņos sagrieztu lielo mozzarellas bumbu.
Seko mums sociālajos tīklos un uzzini recepšu jaunumus: