Kvinoja ir sēklas jeb pseido graudaugs, kas tiek dēvēts par superfūdu, jo tā ir ne vien bagāta ar proteīnu un šķiedrvielām, bet arī satur plašu spektru minerālvielu un vitamīnu. Kvinoja ir viens no 3 Muskatriekstu iecienītākajiem graudaugiem, kas šajā receptē pasniegts salātos. Šie kvinojas salāti ir ļoti piemēroti ballītēm, arī kā “groziņš”. Tā kā to sastāvā nav salātlapu, salāti ātri neizmirkst un ir ēdami arī pēc vairākām stundām un pat nākamajā dienā. Visas salātu pamatsastāvdaļu proporcijas var mainīt pēc patikas, kā arī pievienot citus dārzeņus. No šajā receptē norādītajiem daudzumiem iegūsi 4-5 porcijas. Ballītē, kur ir daudz citu ēdienu, šī recepte pabaros vairāk cilvēku.
Daudzums: 4 porcijas
Sastāvdaļas:
Pamatsastāvdaļas
- 250 g jeb 1 glāze izvārītas kvinojas (no apm. 1/3 glāzes nevārītas kvinojas)
- 3 krāsainas paprikas (sarkana, oranža, dzeltena)
- 3 nelieli svaigi gurķi
- 2 nelieli avokado
- 200 g fetas siera (vai cita mīksta salātu siera)
- 2 saujas ķiršu tomātiņu
- 1 neliels šalotes sīpols
- sauja kalamata olīvu (bez kauliņiem)
- 3 zariņi svaiga bazilika
Salātu mērcītei
- 3 ēd.k. citronu sulas (svaigi spiestas)
- 4 ēd.k. olīveļļas (extra virgin)
- 1 tēj.k. Dižonas sinepju
- 1 tēj.k. kļavu sīrupa
- 1/2 tēj.k. kaltēta oregano (oregano ir raudene)
- 1 tēj.k. ķiploku pulvera (mēs izmantojam Dabas spēks ražoto “Asumiņš”)
- sāls un malti melnie pipari pēc garšas
Pagatavošanas gaita:
- Vispirms izvāra kvinoju (padomus kvinojas izvārīšanai skatiet zemāk). Vārīto kvinoju noskalo sietā zem auksta ūdens, lai pārtrauktu termisko apstrādi, un atstāj to sietā, lai notecētu liekais mitrums.
- Paprikām izgriež serdes, gurķus nomizo. Paprikas, avokado, gurķus sagriež nelielos kubiņos. Ķiršu tomātiņus un olīvas sagriež 2-3 gabaliņos. Šalotes sīpolu un baziliku smalki sakapā.
- Fetas sieru nedaudz sadrupina, bet ne pārāk smalki, jo tas tiks vairāk sasmalcināts, maisot salātus.
- Pagatavo mērcīti – bļodiņā liek citronu sulu, kļavu sīrupu, sinepes un garšvielas. Visu samaisa ar putojamo slotiņu. Mazā strūkliņā lej klāt olīveļļu, nepārtraukti kuļot ar putojamo slotiņu.
- Traukā liek visus dārzeņus, sieru un kvinoju. Pārlej ar mērcīti un viegli izmaisa, cilājot ar salātu karotēm tikai tik ilgi, kamēr salāti samaisījušies.
Padomi gatavošanai:
- Kā vārīt kvinoju? Lielākoties kvinojas vārīšanas instrukcijās būs norādīts, ka jāņem 1 daļas kvinojas un 2 daļas ūdens, jāliek katliņā un jāvāra 12-15 minūtes, kamēr ūdens iztvaikojis. Tomēr mums šī tehnika ne vienmēr izdodas, jo kvinojas briedības pakāpes ir dažādas. Mēs kvinoju vāram šādi – liekam lielā auksta ūdens daudzumā un vāram apmēram 15 minūtes, līdz kvinojas graudiņi kļuvuši caurspīdīgi un katra graudiņa vidū vairs nav redzams baltums. Gatavību var noteikt arī pagaršojot. Gatava kvinoja ir mazliet kraukšķīga un saglabā savu tekstūru, bet ne cieta. Tiklīdz kvinoja gatava, to nokāš un noskalo aukstā ūdenī.
- Kādu kvinoju izmantot? Receptē var izmantot jebkura veida kvinoju. Baltā kvinoja ir vismaigākā, tomēr receptē iederēsies arī kvinojas mix (baltā, sarkanā un melnā kvinoja), kas piešķir ēdienam papildu struktūru. Katram no kvinojas viediem ir nedaudz cits makroelementu, minerālvielu un vitamīnu sastāvs, bet tās visas ir ļoti vērtīgs uzturvielu avots. (Avots)
- Kādas sinepes izmantot? Receptei vispiemērotākās būs krēmīgās Dižonas sinepes, kam ir nedaudz maigāka garša un maigi dzeltena krāsa. Tās nopērkamas daudzos pārtikas veikalos. Krievu sinepes šeit būs pārāk stipras. Savukārt, franču vai angļu sinepes – pārāk maigas. Ja tomēr tiek izmantots kāds no šiem sinepju veidiem, attiecīgi to daudzums jāsamazina (krievu) vai jāpalielina (franču, angļu).