Krāsnī ceptas bietes ir lielisks veids, kā pagatavot šo sakni. Follija kabatiņās bietītes tvaicējas savā sulā, tās saglabā vairāk vērtīgo uzturvielu, turklāt pievienotais ķiploks un timiāns bietēm piešķirs ļoti labu garšu un aromātu. Šādi pagatavotas bietes ir lieliski piemērotas salātiem, dažādām uzkodām, terīnēm un kārtojumiem. Lietojiet tās visur, kur citkārt izmantotu vārītas bietes.
Nepieciešamais aprīkojums:
- Alumīnija folija
Sastāvdaļas:
- vajadzīgais skaits biešu, pēc iespējas vienāda lieluma
- 2-3 daiviņas ķiploka uz katru bieti
- 2-3 zariņi svaiga timiāna uz katru bieti
- šķipsna sāls
- olīveļļa
Pagatavošanas gaita:
- Cepeškrāsni sakarsē līdz 200°C.
- Bietēm rūpīgi nomazgā smiltis un apgriež saknīti, atstājot mazu galiņu.
- No folija izgriež kvadrātus, tik ielus, lai katrā varētu ietīt vienu bieti.
- Bieti liek uz folija kvadrāta, uzber kārtīgu šķipsnu sāli, pieliek dažus timiāna zariņus, uz pusēm pārgrieztas ķiploku daiviņas un kārtīgi pārlej ar olīveļļu, visas folija kvadrāta malas saceļ uz augšu un izveido pauniņas. Lai olīveļļa neizlīst ārā, pirms to uzlej, folija kvadrāta maliņas jau mazliet paceļ uz augšu.
- Pauniņas liek uz cepampannas ar savienojuma vietu uz augšu, lai biešu sula neiztecētu ārā.
- Liek cepeškrāsnī un cep, līdz bietes ir mīkstas. Cepšanas laiks ir atkarīgs no biešu lieluma, tas var aizņemt no 40 minūtēm līdz pat 2 stundām. Biešu gatavību var pārbaudīt mazliet paverot pauniņu un iedurot ar plānu nazi, tam viegli jāiziet cauri bietei. Esiet uzmanīgi, no pauniņas ārā nāks ļoti karsts tvaiks, var apdedzināt rokas.
- Bietes ņem ārā no cepeškrāsns, attin pauniņas un atdzesē.
Padomi gatavošanā:
- Bietēm var pievienot arī citus garšaugus – rozmarīnu, salviju.
- Šādi pagatavotas bietes var nomizot un ēst tāpat, tās ir ļoti gardas pašas par sevi.
- Kamēr cepas bietes, cepškrāsni droši var izmantot lietderīgi, kopā ar tām gatavojot jebkādus gaļas cepešus, izcepot kādu sacepumu, sāļos mafinus vai cepumus. Ķiploka un garšaugu dēļ, vienlaicīgi saldos ēdienus gan neisakām gatavot.