Biešu un kazas siera terīne ir vienkārši pagatavojama uzkoda, kas lieliski iederēsies Valsts svētku vakariņās. Biešu un kazas siera savienība ir sevi pierādījusi daudzās lieliskās receptēs, šis būs mazliet neparastāks veids, kā šos produktus pagatavot.
Daudzums: 8 porcijas
Nepieciešamais aprīkojums:
- pēc iespējas šaurāka keksa veidne
- Pārtikas plēve
Sastāvdaļas:
- 8 mazas krāsnī ceptas bietītes
- 600 g mīksta kazas siera (istabas temperatūrā)
- 300 g krēmsiera (istabas temperatūrā)
- 3 ēd.k. sakapātu svaigu pētersīļu
- 3 ēd.k. sakapātu svaigu lociņu (izvēlas pēc iespējas mazākus)
- 1 tēj.k. sakapātas svaigas salvijas
- 1/2 tēj.k. sakapāta svaiga timiāna (pēc izvēles)
- 1/2 tēj.k. svaigi sakapāta rozmarīna (pēc izvēles)
- 1-2 daiviņas ķiploka
- šķipsniņa sāls
- olīveļļa
Pagavošanas gaita:
- Pagatavo krāsnī ceptas bietes pēc 3 Muskatriekstu receptes. Krāsnī ceptas bietes nomizo un uz mandolīnas sarīvē plānās šķēlēs. Ja mandolīnas nav, bietes rūpīgi sagriež ar nazi, cik plāni iespējams.
- Kazas sieram un krēmsieram pievieno sakapātus zaļumus, tos var izvēlēties pēc savas gaumes, pievieno arī caur spiedi izspiestu ķiploku. Var pievienot sāli, bet, ja sāls pievienota, cepot bietes, tad sāli var vairs nepievienot.
- Pēc iespējas šaurāku keksa veidni izklāj ar pārtikas plēvi un ar silikona otiņu izsmērē ar olīveļļu. Tādejādi terini viegli varēs dabūt ārā no formas un olīveļļa palīdzēs vieglāk noņemt plēvi.
- Sagatavoto veidni vienmērīgi izklāj ar vienu kārtu biešu šķēlīšu, kārtu netaisa pārāk biezu, bet skatās, lai nespīd cauri terīnes apakša.
- Rūpīgi un vienmērīgi izsmērē pildījumu plānā kārtā, tā, lai neredz cauri bietes.
- Tā turpina, līdz beidzas kazas siera pildījums. Terīni noslēdz ar pēdējo biešu kārtu.
- Terīni pārklāj ar pārtikas plēvi un uzliek slogu, piemēram, garenās konservu bundžas.
- Terīni tur ledusskapī līdz nākamajai dienai, vai vismaz 2-3 stundas, lai krēmsiers ar kazas sieru paspēj sacietēt.
- Pirms pasniegšanas terīnei noņem slogu un pārtikas plēvi, izgāž uz dēlīša vai garena šķīvja.
- Uz sausas pannas apgraudē valriekstus un atdzesē, ar tiem grezno terīni, tie lieliski saderēs ar bietēm un kazas sieru. Terīni var pārkaisīt arī ar sakapātiem zaļumiem.
- Terīni servē veselu, vai sagriež škēlēs.
Padomi gatavošanā:
- Ja kazas siers neiet pie sirds, var izmantot tikai krēmsieru, tad var pievieno rīvētu parmezānu, vairāk garšaugus, svaigi maltus melnos piparus, paprikas pulveri utt.
- Terīnes rotāšanai ļoti labi derēs svietā apceptas svaigas salvijas lapiņas.
- Terīni var saglabāt līdz nākamajai dienai un pasniegt kopā ar svaigajiem salātiem.
- Ja terīni gatavo citiem svētkiem, interesantākam izskatam var izmantot arī dzeltenās vai raibās bietes.