Katrā ģimenē noteikti ir sava vislabākā mazsālīto gurķīšu recepte. Šī ir mūsu iecienītākā recepte, kuru gatavojam jau gadiem – šie gurķīši ir neatņemama vasaras ballīšu sastāvdaļa. Nereti mazsālītie gurķīši ir mīksti, jo tiek sagriezti un tad aplieti ar sālsūdeni vai tiem tiek izmantota vārīta sālsūdens marināde, kas tos padara mīkstus. Kraukšķīgu mazsālītu gurķīšu noslēpumi ir divi, pirmkārt, tie netiek sagriezti, otrkārt, to mazsālīšanai tiek izmantots gāzēts minerālūdens. Gāzētajā minerālūdenī esošā ogļskābā gāze pamazām izdalīsies no ūdens burbulīšu veidā, nodrošinot, ka gurķīšos vienmērīgi sasūksies marināde.
Sastāvdaļas:
- 1,5 kg gurķīši
- 1,5 litri gāzēta minerālūdens
- 5 ķiploka daiviņas
- sauja upeņu lapas
- sauja diļļu
- 4-6 ēdamkarotes sāls
Ja gribas pikantākus gurķīšus:
- 1-2 čilli piparu pākstis
Pagatavošanas gaita:
- Gurķīšus rūpīgi nomazgā un pavisam nedaudz nogriež tiem galiņus – tas palīdzēs sālsūdens marinādei labāk iesūkties gurķīšos. Ja gribas iegūt tiešām kraukšķīgus mazsālītos gurķīšus, tad vēlams izmantot mazus un vidējus gurķus.
- Dillēm nogriež kātus un diļļu lapiņas sagriež smalkāk.
- Trauka apakšā liek diļļu kātus un dažas upeņu lapas, virsū kārto gurķīšus. Tiem pa virsu uzber daļu sagriezto diļļu, šķēlītēs sagrieztas ķiploka daiviņas, upeņu lapas un pusi no vēlamā sāls daudzuma. Virsū liek nākamo gurķīšu kārtu. Uz tiem atkal kārto dilles, ķiplokus, upeņu lapas. Mums no šī daudzuma sanāca 2 kārtas ar gurķīšiem, atkarībā no trauka, tos var sanākt izkārtot dažādi, svarīgi būtu mēģināt tos salikt pietiekami cieši.
- Gurķīšiem pārkaisa atlikušo sāli. Ja gurķīšus gribēsies baudīt jau pēc dažām stundām, tad iesakām likt 6 ēdamkarotes sāls, ja gurķīšus gatavojam nākamajai dienai, tad var likt mazāk (4 ēdamkarotes) sāls.
- Gurķīšiem uzlej gāzētu minerālūdeni. Ja gurķīši būs blīvi salikti, pietiks ar 1,5 litru minerālūdens uz 1,5 kg gurķīšu.
- Gurķīšu traukam uzliek šķīvi vai dēlīti un kādu slogu – tā, lai visi gurķīši ir pilnībā pārklāti ar sālsūdens marinādi. Gurķīšus pāris stundas var turēt siltumā – ārā/istabas temperatūrā, taču pēc tam tos vēlams ielikt ledusskapī. Gurķīšus sagriež pirms pasniegšanas vai ēd veselus. Tie lieliski iederēsies pie šašlika vai kā svaiga uzkoda piknikā. Ja gribas pikantākus gurķīšus, tad sālsūdens marinādei pievieno 1-2 uz pusēm pārgrieztas čilli pipara pākstis.