Nenoliedzami, ikdienā visveselīgāk ir ēst tvaicētu vai ceptu zivi, taču, ja uznāk iedvesma, no zivs filejas var pagatavot kaut ko interesantāku un neierastāku, piemēram, kraukšķīgos zivs gabaliņus. Šajā receptē tiek izmantota pikšas fileja, taču derēs jebkura baltās zivs fileja. Šie kraukšķīgie zivs gabaliņi der gan kā viena no pamatēdiena sastāvdaļām, gan lieliski kalpo arī kā ballīšu uzkoda. Silti gabaliņi pazudīs no galda nemanot.
Sastāvdaļas:
- 390 grami pikšas filejas (skat. receptes beigās informāciju par produktiem)
- 1 liela vai 2 mazas olas
- 3 ēdamkarotes kviešu miltu
- 4 ēdamkarotes rīvmaizes
- 2 ēdamkarotes rīvēta parmezāna siera
- šķipsniņa ķiploku pulvera
- eļļa vai eļļas sprejs
Pagatavošanas gaita:
- Vispirms ieslēdz cepeškrāsni uz 200°C grādiem (kamēr tā uzsils, viss jau būs gatavs cepšanai).
- Pikšas fileju rūpīgi nosusina un sagriež palielos gabaliņos.
- Sagatavo 3 bļodiņas pikšas gabaliņu panēšanai:
- pirmajā ieber kviešu miltus (diemžēl jāsaka, ka šajā receptē nederēs pilngraudu un rupja maluma milti),
- otrajā sakuļ olas,
- trešajā sajauc rīvmaizi ar rīvēto parmezāna sieru un ķiploku pulveri.
- Cepamajā pannā ieklāj cepamo papīru.
- Pa vienam ņem pikšas gabaliņus, vispirms rūpīgi apmērcē miltos. Pēc tam, rūpīgi nopurinot liekos miltus, gabaliņu iemērc olā. Atkal nedaudz nopurinot lieku olu, gabaliņu apviļā rīvmaizes-parmezāna maisījumā un kārto cepampannā. Šo procesu var veikt ar rokām, taču tīrāk sanāks, gabaliņu apviļāšanu veicot ar virtuves knaiblēm.
- Kad visi gabaliņi apviļāti panējumā un izkārtoti uz pannas, tos ar otiņu apsmērē ar eļļu vai vislabāk – izmanto eļļas spreju. No pieredzes varam teikt – panēti zivs gabaliņi pilnīgi bez eļļas būs diez gan sausi, tādēļ šo eļļas soli noteikti nevajadzētu izlaist.
- Zivs gabaliņus cep cepeškrāsnī 12-13 minūtes, cepšanās vidusposmā gabaliņus apgriežot otrādi.
- Pasniedz siltus ar laima vai citrona daiviņu (lai katrs ēdājs var uzspiest svaigu citrusaugļu sulu saviem zivs gabaliņiem) un jogurta mērcīti.
Ieteikumi:
- Šajā receptē gribas sīkāk pastāstīt par konkrētiem produktiem, kurus izmantojam. Pirmkārt jau – pikšas fileja. Ar nožēlu jāatzīst, ka daudzas lielveikalos nopērkamās saldētās zivs filejas ir likušas vilties. Negribas taisīt konkrētu ražotāju antireklāmu, tādēļ nesauksim tās, kuras mums galīgi nepatika, bet pastāstīsim par tām, kuras patīk, proti, izmantojam tikai OscarFish Pikšas premium filejas, to sastāvā nav ledus glazūras un pēc atkausēšanas tās ir stingras.
- Izvēlamies Leimel Semmelbrōsel rīvmaizi, jo tās sastāvā ir tikai kviešu milti, raugs un ūdens bez liekiem konservantiem un pārtikas piedevām.
- Neatņemams virtuves palīgs ir eļļas sprejs, kas ļauj vienmērīgi pārklāt cepamtrauku vai produktu ar ļoti ļoti plānu eļļas kārtiņu. Mēs esam iecienījušas 100% kokosriekstu eļļas spreju Best Joy Cooking spray, kuru var iegādāties Tru-fit veikalā.