Mūsdienās veikalos nopērkami visdažādāko veidu gatavie produkti, kas izmantojami dažādu recepšu radīšanai. Tomēr mums reizēm patīk mēģināt šādus pamatproduktus pagatavot pašām. Krēmsiers ir viens no tiem. Interneta dzīlēs klejo dažādas krēmsiera pagatavošanas tehnikas. Šī mūsu tehnika ir ļoti tuva tai, kāda oriģināli tiek izmantota krēmsiera ražošanā. Tomēr mūsu galaprodukts ir dabisks, bez piedevām un ar burvīgu konsistenci, ko turklāt katrs pats var kontrolēt. Šo krēmsieru var izmantot dažādos ēdienos, kuru sastāvdaļas prasa krēmsiera izmantošanu. Turklāt šī ir recepte divi-vienā, jo sākotnēji tiek iegūts tā saucamais jogurta siers, kas pēc dažām dienām pārtop par krēmsieru. Jogurta siers ir maigs un krēmīgs un lieliski garšo uz rupjmaizes šķēles.
Nepieciešamais aprīkojums:
- marle vai siera audums
- stikla glabājamais trauks ar hermētisku vāku
Sastāvdaļas:
- 1,2 kg bezpiedevu jogurta ar vismaz 10% tauku saturu (mēs izmantojam turku jogurtu)
Pagatavošanas gaita:
Krēmsiera gatavošana notiek 2 soļos 4-5 dienu garumā. Jogurta sieru var pagatavot 20-24 stundu laikā.
1.SOLIS – sietiņā ieklāj marli, kas pārlocīta 4 kārtās vai siera audumu, kas pārlocīts 2 kārtās. Auduma gabalam jābūt pietiekami lielam, lai, to ieklājot, sietiņam pāri karātos auduma malas, no kā būs iespējams izveidot sainīti. Jogurtu ielej marlē un, saņemt malas, izveido sainīti, ko nostiprina ar auklu vai saimniecības gumiju vai matu gumiju.
Jogurta sainīti iekar tā, lai tas brīvi karātos virs trauka, kurā varētu tecēt sūkalu šķidrums. Šajā procesā jābūt radošiem. Mēs sainīti uzkaram uz koka karotes, ko novietojam uz divām garām vienāda augstuma burkām. Ja mājās ir liela krūka ar platu augšdaļu, sainīti var iekārt virs tās, arī izmantojot koka karoti. Ja nav iespējams sainīti iekārt, to var atstāt arī sietiņā, kas novietots uz bļodas, bet tādā gadījumā sūkalas notecēs mazāk. Jogurta sainīti ievieto ledusskapī uz 24h. Vajadzīgas gadījumā ik pēc dažām stundām nolej satecējušās sūkalas tā, lai sainītis nemērktos sūkalās.
2. SOLIS – pēc 24 stundām no jogurta sainīša būs iztecējis krietns sūkalu daudzums. Šajā brīdī ir gatavs jogurta siers, kuru var izmantot kā smēriņu vai mērcīti pie dārzeņiem, pievienojot mazliet sāls, svaigus zaļumus un garšvielas.
Lai pagatavotu krēmsieru, process jāturpina vēl 3-4 dienas. Stikla traukā ar hermētisku vāku ieklāj marli, kas salocīta 6-8 kārtās vai 4 kārtās salocītu siera audumu. Ieliek jogurta sieru, pārklāj ar brīvajām auduma malām. Uzliek vāku un ievieto ledusskapī.
Pēc 3-4 dienām ir gatavs krēmsiers. To izņem no marles un glabā hermētiskā traukā ledusskapī līdz 2 nedēļām.
Padomi gatavošanai
- Tīra krēmsiera glabāšanas termiņš būs atkarīgs no izmantotā jogurta derīguma termiņa. Mēs izmantojam pēc iespējas svaigāku jogurtu, kura derīguma termiņš ir vēl vismaz 3 nedēļas. No šāda jogurta gatavots krēmsiers ledusskapī droši glabāsies 2 nedēļas, tomēr mēs to parasti apēdam daudz ātrāk.
- Ja jogurta siers vai krēmsiers paredzēts desertu gatavošanai, tam nekādas piedevas nav nepieciešamas. Tomēr, ja tos vēlas baudīt uz maizītes vai krekeriem, var pievienot visdažādāko veidu garšvielas un garšaugus, piemēram, ķiploku un dilles; sakapātus saulē kaltētus tomātus un olīvas; svaigu baziliku. Pievienojot svaigus garšaugus, to dara dažas stundas pirms pasniegšanas, un sieru nevarēs glabāt.