Sparģeļi ir superprodukts – tajos ir tik daudz vērtīgu vitamīnu, šķiedrvielu un antioksidantu, ka reti kurš dārzenis stāv tiem līdzās. Sparģeļu sezona ir diez gan īsa – Eiropā tā ir no marta līdz maijam, taču Latvijā sparģeļi parasti pieejami tikai īsu brīdi – maijā. Tieši tādēļ pavasaris ir īstais laiks, kad ēst sparģeļus, turklāt tos jācenšas ēst maksimāli drīz pēc to nogriešanas no lauka, jo ledusskapī tie diez gan ātri zaudēs daudz vērtīgu uzturvielu. Piedāvājam ļoti vienkārši un ātri pagatavojamu kombināciju – sparģeļus un lasi ceptus cepeškrāsnī garšaugu sviestiņā.
Daudzums: 2 personām
Sastāvdaļas:
- 2 150-200 gramus lieli laša filejas gabaliņi
- 2 saujas svaigu sparģeļu
- 1 citrons
- šķipsniņa sāls
- šķipsniņa svaigi maltu melno piparu
Garšaugu sviestiņam:
- 30 grami sviesta
- 2 ķiploka daiviņas
- daži diļļu zariņi
- daži pētersīļa zariņi
Pagatavošanas gaita:
- Ieslēdz cepeškrāsni uz 200°C, lai tā uzkarst, kamēr tiek gatavotas tūtas.
- Pagatavo garšaugu sviestiņu: smalki sagriež dilles un pētersīļus, sakapā nomizotas ķiploka daiviņas un sajauc ar sviestu – to būs vieglāk izdarīt, ja sviests būs mīksts (istabas temperatūrā).
- Sparģeļus nomazgā, nosusina, nogriež tiem resnās kātu daļas.
- Uz galda vai pannas noklāj cepamā papīra loksni, tās vidū liek 2-3 citrona šķēlītes, virsū tām uzsēdina laša filejas gabaliņu. Blakus liek sauju sparģeļu. Uz laša un sparģeļiem uzliek garšaugu sviesta piciņas, pārkaisa ar sāli un pipariem un virsū uzliek citrona šķēlīti.
- Satin tūtu – vispirms aizloka tūtu, tad tās galus savērpj un paceļ uz augšu (skat. attēlā), tā, lai cepoties šķidrums nevar iztecēt no tūtas. Tūtas kārto uz cepešplāts un cep 200°C grādos 20 minūtes.