Liesie jogurta kēksiņi ar šokolādes gabaliņiem ir viena no 3 Muskatriekstu iecienītākajām receptēm, ko ātri pagatavot, kad gaidāmi ciemiņi vai kad pašām jādodas ciemos. Šos kēksiņus var gatavot bez cukura, izmantojot dabīgo Monk fruit saldinātāju, kas ļaus ietaupīt kalorijas. Kēksiņi izdodas mitri un sulīgi, un tie garšo gan lieliem, gan maziem.
Daudzums: 10 kēksiņi
Nepieciešamais aprīkojums:
- Elektriskais mikseris
- kēksiņu (mafinu) panna
Sastāvdaļas:
- 215 g kviešu miltu (+/- 15 g atkarībā no izmantotā jogurta konsistences)
- 300 g turku vai grieķu jogurta
- 100 g cukura (vai 60 g Monk fruit saldinātāja)
- 2 olas (vai 3 olas baltumi)
- 50 g sviesta
- 30 g kokosriekstu eļļas (vai citas eļļas bez izteiktas garšas)
- 1,5 tēj.k. cepamā pulvera
- 2 tēj.k. vaniļas ekstrakta
- 80 g šokolādes gabaliņu 35%-55% kakao satura
Pagatavošanas gaita:
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 190°C. Kēksiņu pannu izpūš ar eļļas spreju vai izsmērē ar eļļu un izklāj ar kēksiņu papīra ieliktnīšiem.
- Sviestu istabas temperatūrā un saldinātāju vai cukuru sakuļ ar mikseri apmēram 30 sekundes. Cukuram nav jābūt izkusušam. Pievieno izkausētu kokosriekstu eļļu, olas vai olu baltumus un vaniļu. Kuļ vēl 30 sekundes. Pievieno jogurtu un visu kuļ ar mikseri vēl 30 sekundes, līdz veidojas viendabīga masa.
- Miltus atsevišķā bļodā samaisa ar cepamo pulveri. Mitrajām sastāvdaļām pievieno sausās un ar silikona lāpstiņu vai koka karoti samaisa līdz milti gandrīz iemaisījušies, bet ne pilnībā. Šajā brīdī vairs neizmanto elektrisko mikseri, jo miltus pārmaisot, sāk izdalīties glutēns, kas kēksiņus padarīs blīvus.
- Kad milti gandrīz iemaisījušies, pievieno šokolādes gabaliņus un viegli iemaisa mīklā tikai tik daudz, lai visi milti un šokolādes gabaliņu būtu vienmērīgi iemaisīti.
- Mīklu vienmērīgi kārto 10-12 kēksiņu formītēs. To būs viegli izdarīt ar saldējuma karoti, kas redzama bildē.
- Kēksiņus cep 190°C 20-23 minūtes, līdz koka irbulītis, kas iedurts kēksiņa vidū, iznāk sauss. Kēksiņiem ļauj atdzist līdz istabas temperatūrai.
Padomi gatavošanai:
- Kādu šokolādi izmantot? Cepšanai vienmēr iesakām iegādāties šokolādes gabaliņus, kas ir termoizturīgi – speciāli apstrādāti, lai lielā karstumā neapdegtu. Šādus šokolādes gabaliņus, kas piemēroti cepšanai, var iegādāties veikalā Gemoss. Tomēr esam šo recepti gatavojušas arī ar parastu šokolādi, kas sakapāta ar nazi un kēksiņi izdevās lieliski.
- Kas ir Monk fruit saldinātājs? Monk fruit ir Dienvidaustrum Āzijā augošs vīteņaugs, no kura augļiem tiek iegūts dabisks saldinātājs. Monk fruit saldinātājam ir nulle kaloriju. Pētot interneta dzīles, neatradām nevienu avotu, kurā būtu norādīts uz jebkādiem kaitīgiem Monk fruit efektiem. Gluži pretēji, tiek uzsvērts, ka Monk fruit ir retais saldinātājs, kas ir dabisks un kam nav novēroti un apstiprināti kaitīgi blakusefekti. Jāņem gan vērā, ka lielākoties Monk fruit nopērkams maisījumā ar saldinātāju eritritolu. Tomēr arī eritrols ir atzīts par drošu pārtikas piedevu. Monk fruit saldinātājs ir 3 Muskatriekstu iecienītākā alternatīva cukuram, jo tam nav nekādu piegaršu.
- Kur iegādāties Monk Fruit? To var iegādāties veikalā Lavandas.lv, anata.lv, Dabas stacija. Jārēķinās, ka Monk fruit saldinātājs ir ievērojami dārgāks par cukuru. 500g iepakojums izmaksās 7-9 EUR. Tomēr tas ir arī krietni saldāks pr cukuru, tādēļ receptēs aizvietojot cukuru, jāpievieno mazāks monk fruit saldinātāja daudzums.