Oriģināli voka (wok) nosaukums radies no trauka, kurā to gatavo – pannas ar apaļu apakšu, kuru liek uz dzīvas uguns. Dzīvā uguns nodrošina lielu karstumu pannā, kurā tiek strauji apceptas voka sastāvdaļas, beigās pievienojot voka mērci. Voku ierasti ēd ar nūdelēm vai rīsiem. Mūsdienās voki ir ļoti populāra maltīte visā pasaulē, taču to gatavošana uz dzīvās uguns daudzviet ir retums. Ļoti daudzu kafejnīcu un restorānu ēdienkartēs arī Latvijā atrodams nosaukums “voks”, kurš vairumā gadījumu ir gatavots uz parastas pannas uz elektriskās plīts. Šī ir bērniem pielāgota voka recepte – ar maigu paštaisītu tomātu mērci un daļēji sautētiem dārzeņiem. Ļoti ērti šādu ēdienu gatavot visai ģimenei – kad visas sastāvdaļas ir sagatavotas vienā pannā, var tās izdalīt pa 2 pannām, vienā pievienojot kādu aso mērci, otrā maigu bērniem piemērotu voka mērci, taču arī pieaugušajiem ir vērts nogaršot šādu maigo voka versiju.
Sastāvdaļas:
- 1 vistas fileja
- 2 tējkarotes sojas mērces
- 2 ēdamkarotes eļļas (izmantojam kokosriekstu eļļu)
- 120 grami iecienītākās voka nūdeles
- lociņi pasniegšanai
- sezama sēkliņas pasniegšanai
~400 grami dažādi vokam piemēroti dārzeņi, piemēram:
- cukini
- burkāni
- brokoļi
- selerijas kāti
- paprika
Voka mērcei:
- 1 saldais sīpols (var aizstāt ar parasto sīpolu)
- 1 ķiploka daiviņa
- 2-3 tomāti
Pagatavošanas gaita:
- Vispirms sagatavo voka mērci – pannā ielej nedaudz eļļas un sakarsētā eļļā liek cepties sagrieztu sīpolu un ķiploka daiviņu. Kad sīpoli daļēji caurspīdīgi, pievieno sagrieztus tomātus un visu pasautē dažas minūtes, līdz tomāti daļēji izšķīduši. Gatavo mērci sablendē.
- Sagriež voka dārzeņus. Tradicionāli tādus dārzeņus kā burkānus, cukini un papriku griež salmiņos, brokoli sadala nelielās rozetēs, seleriju sagriež gabaliņos.
- Salmiņos sagriež vistas fileju, pievieno tai sojas mērci (izmantojam sojas mērci ar samazinātu sāls daudzumu) un vistas gabaliņus kārtīgi samaisa ar sojas mērci.
- Pannā lej nedaudz eļļas un liek cepties dārzeņus. Tos nedaudz apcep un tad uzliek vāku un pasautē, līdz tie gandrīz mīksti (tradicionāli vokā dārzeņi nav mīksti, bet gan al dente stadijā. Gatavojot bērniem, dārzeņu gatavības pakāpi var pielāgot ēdāju vecumam un ēšanas paradumiem).
- Pannas vidū atbrīvo vietiņu, sastumjot dārzeņus uz pannas malām, vidiņā ielej nedaudz eļļas, liek iemarinētos vistas filejas gabaliņus un maisto cep pāris minūtes.
- Uzvāra nūdeles atbilstoši instrukcijai uz iepakojuma.
- Kad dārzeņi un vista gatavi, tajos iemaisa iepriekš sagatavoto mērci un nokāstās nūdeles, visu rūpīgi samaisa.
- Voku pasniedz, pārkaisot ar sezama sēkliņām un lociņiem.