Pastas mīklas gatavošana ir jautrs un interesants veids, kā pavadīt laiku kopā, gatavojot ēdienu, jo rullēšanai būs nepieciešamas palīdzīgas rokas. Patiesībā pagatavošana ir vienkārša, tikai laikietilpīga un prasa spēku, jo pastas mīkla būs enerģiski jāmīca, lai iegūtu nepieciešamo mīklas konsistenci. Izvārtītai pastai ir zīdaina struktūra un patīkami maiga garša.
Nepieciešamais aprīkojums:
- Pastas mašīna vai mīklas rullis
Sastāvdaļas:
- 500 gr pastas miltu vai konditorejas miltu
- 3 olas
- 2 olu dzeltenumi
- 3 ēdamkarotes olīveļļas
- ledusauksts ūdens pēc nepieciešamības
- šķipsniņa sāls
Pagatavošanas gaita:
- Uz galda kaudzītē uzber miltus un vidū izveido bedrīti.
- 2 veselas olas + 3 olu dzeltenumus viegli sakuļ un ielej miltu bedrītē, pievieno sāli un pielej olīveļļu.
- Uzmanīgi vidū sāk jaukt miltus kopā ar olām, līdz veidojas drupačas.
- Mīca mīklu. Blakus jābūt miltiem un ledus ūdenim, mīcot jāskatās pēc konsistences, ja jūt, ka mīkla ir ķepīga, pievieno miltus, ja par sausu – ūdeni. Mīkla jāmīca apmēram pusstundu, darbiņš nebūs viegls, jo jādarbojas enerģiski. Gatava mīkla būs gluda un vijīga.
- Samīcītu mīklu apsmērē ar olīveļļu, ietin pārtikas plēvē un ieliek ledusskapī vismaz uz pusstundu, bet var atstāt ledusskpī arī līdz nākamajai dienai. Šādi sagatavotu mīklu var saldēt.
- Kad mīkla atpūtusies ledusskapī, to izņem un sadala četrās daļās, mīklu, ar kuru nestrādāsiet, ietiniet atpakaļ pārtikas plēvē.
- Pastas mašīnu apkaisa ar miltiem, pakāpeniski mainot izmēru, mīklu rullē līdz vajadzīgajam biezumam.
- Ja gatavosiet ravioli, derēs biezums 5 vai 6, ja pastu tagliatelle vai spaghetti – 7 vai 8, atkarībā, cik biezu pastu vēlaties.
- Mīklu var mēģināt izrullēt plāni arī mīklas rulli, darba virsmu kārtīgi jāapkaisa ar miltiem un tāpat arī mīklu, jācenšas rullēt no vidus uz ārmalām, līdz tiek iegūta plāna mīkla.
Padomi gatavošanai:
- No šī sastāvdaļu daudzuma sanāk paliela mīklas bumba. Tomēr iesakām gatavot vairāk, sadalīt četrās daļās un pārējo mīklu pa porcijām sasaldēt, jo mīcīšanas process prasa pacietību.
- Iesakām lietot speciālos “00 pastas miltus“, tie ir īpaši smalka maluma cieto kviešu milti. Ar tiem mīkla sanāks ļoti elastīga. Ja tādi nav pieejami, iesakām izmantot konditorejas miltus, kurus vēlams izsijāt.
- Iesakām lielot lauku vistu olas, to dzeltenumi piedos mīklai skaistu krāsu un lielisku garšu.
- Miltiem, pirms olu pievienošanas, var pievienot garšvielas: saldās paprikas vai ķiploku pulveri, kaltētu garšaugus, dažādas pulverveida dabīgās pārtikas krāsas.