Šie salāt ar medū sautētiem bumbieriem un medotiem valriekstiem ienesīs Ziemassvētku noskaņas uz jūsu galda. Bumbieri un medus piedod salātiem patīkamu saldumu, ko balansē balzametiķa mērcītes un žāvētu dzērveņu skābenums. Salāti ir ne vien ātri pagatavojami, bet ir arī piemēroti dažādām variācijām – kazas siera vietā lieliski iedrēsies citi sieri, piemēram, brī, kamambērs vai gorgonzola zilais siers; valriekstu vietā var izmantot pekanriekstus vai lazdu riekstus; arī salātu miksu var izvēlēties dažādu, tomēr tā sastāvā jābūt rukolai, kas piedod salātiem papildu garšas niansi.
Daudzums: 4 porcijas
Sastāvdaļas:
pamatsastāvdaļas
- 100 g salātu mikslis ar rukolu (daudzumu var variēt)
- 1 bumbieris
- 2 saujas valriekstu (apmēram 70 g)
- 2 saujas žāvētu dzērveņu (apmēram 70 g)
- 150 g kazas siera (vai gorgonzola zilā siera)
- 2 ēd.k. svaiga medus
- 1 ēd.k. brūnā cukura
- 2 tēj.k. sviesta
Mērcītei
- 1 ēd.k. augļu bazlametiķa (mēs izmantojam ananasu balzametiķi)
- 3 ēd.k. lazdu riekstu vai valriekstu eļļas
- 1-2 tēj.k. svaiga medus
Pagatavošanas gaita:
- Vispirms pagatavo mērcīti, jo tajā būs jāizmērcē dzērvenes – bļodiņā liek bazlametiķi un 1 ēd.k. medus. Samaisa ar putojamo slotiņu vai dakšiņu. Nelielā tērcītē pakāpeniski pielej riekstu eļļu, nepārtraukti kuļot ar putojamo slotiņu vai dakšiņu. Visas sastāvdaļas var arī ievietot burciņā un to rūpīgi sakratīt.
- Mērcītē ber žāvētās dzērvenes, izmaisa tā, lai visas dzērvenes ir noklātas. Noliek malā, kamēr gatavojas salāti.
- Bumbieri nomizo, sagriež gareniski 4 daļās un izgriež serdi. Katru daļu gareniski sagriež vēl 3-4 šķēlītēs. Kopā jāsanāk 12-16 šķēlītēm apmēram 0,7 cm biezumā (biezākajā vietā). Ja bumbieris ir mazs, izmanto divus bumbierus.
- Pannā liek brūno cukuru, uz vidēji augstas temperatūras izkausē. Kad cukurs izkusis, pievieno 1 ēd.k. medus un rūpīgi iemaisa. Tad pievieno 2 tēj.k sviesta un visu rūpīgi samaisa un izlīdzina pa pannu, cik iespējams, vienmērīgi. Pannā kārto bumbiera šķēlītes vienā kārtā. Bumbieri sautē apmēram 1,5 – 2 minūtes no katras puses. Bumbierim jābūt mīkstam, bet tas nedrīkst jukt ārā.
- Sieru sagriež kubiņos. Valriekstus ber uz sausas pannas un viegli apgrauzdē apmēram 3 minūtes, ik pa laikam apmaisot. Pievieno 1 ēd.k. medus un rūpīgi izmaisa, līdz visi valrieksti noklāti ar medu.
- Uz liela šķīvja vai paplātes kārto salātlapas. Tām pa virsu izkārto kubiņos sagrieztu sieru, medotos valriekstus un bumbiera šķēlītes. No salātu mērcītes izņem dzērvenes, tās izkārto uz salātiem. Mērcīti ar ēdamkaroti vienmērīgi pārlaista salātiem.
- Salātus pasniedz nekavējoties.
Padomi gatavošanai:
- Kādu sieru izvēlēties? Lai arī mēs izmantojam kazas sieru ar ananasiem, šajos salātos lieliski iederēsies dažādi mīkstā tipa sieri, kas nav pārlieku sāļi – kazas siers, gorgonzola, brī un kamambērs. Tomēr neiesakām izmantot fetas sieru, jo tas ir sāļāks un nesaderēs ar salātos izmantoto medu.
- Kādus bumbierus izmantot? Šī recepte vislabāk izdosies ar rudens vai ziemas bumbieriem, kas labāk saglabās savu formu, sautējot medū. Vasaras bumbieri var būt pārāk miltaini un sautējot izšķīst.
- Kādu bazlametiķi izmantot? Receptē var izmantot jebkādu balzametiķi – gan parasto, kas gatavots no vīnogām, gan citu augļu balzametiķus. Labi iederēsies aveņu, ananasu, apelsīnu vai dzērveņu balzametiķi. Augļu balzametiķus var iegādāties lielveikalos, kā arī interneta veikalā www.riekstijums.lv un VomFASS interneta veikalā un stendos lielveikalos, kā arī veikalā Avokado.