Grēcīgi garda torte pieaugušajiem, jo tās sastāvā ir alkohols – mokas liķieris. Ar kafiju piesūcināts klasiskais olu biksvīts, salds krēms ar izteiktu mokas pēcgaršu un skābeni ķirši – gribas teikt kā Mārtiņam Rītiņam “Kas var būt labāks par šo?”. Torti vislabāk gatavot iepriekšējā dienā, lai tās garšas savstarpēji sadraudzējas.
Daudzums: 10 personām
Sastāvdaļas:
Biskvītam:
- 7 olas
- 7 ēdamkarotes cukura
- 6 ēdamkarotes kviešu miltu
- 1 ēdamkarote kartupeļu vai kukurūzas cietes
- 1/2 tējkarote vaniļas pastas vai 1 tējkarote vaniļas ekstrakta
- 2 ēdamkarotes šķīstošās kafijas + 1 ēdamkarote cukura (gatavā biskvīta mitrināšanai)
Ķiršiem cietes sīrupā
- 700 grami svaigu vai saldētu ķiršu
- 2 ēdamkarotes cukura
- 2 ēdamkarotes kukurūzas cietes
Krēmam:
- 500 grami mascarpone siera
- 500 mililitri saldā krējuma (35%)
- 4-6 ēdamkarotes cukura
- 50-80 mililitri kafijas liķiera "Moka"
Pagatavošanas gaita:
Biskvīta gatavošana:
- Ieslēdz cepeškrāsni uz 180°C grādiem.
- Ņem 2 lielas bļodas un olu baltumus uzmanīgi atdala no olu dzeltenumiem, vienā bļodā liekot dzeltenumus, otrā baltumus.
- Olu dzeltenumiem pievieno cukuru un ar mikseri rūpīgi sakuļ, kamēr masa dubultojas apjomā un kļūst pavisam gaiša.
- Sakultajiem olu dzeltenumiem pievieno izsijātus miltus un tos iemaisa ar pēc iespējas mazāk kustībām (lai biskvīts nezaudē gaisīgo konsistenci).
- Otrā bļodā stingrās putās saputo olas baltumus (miksera kājiņas pirms tam rūpīgi jānomazgā un jānoslauka). Putām jābūt tik stingrām, lai, apgriežot bļodu ar “kājām gaisā”, saputotais olas baltums nekrīt ārā.
- Saputoto olas baltumu iecilā olas dzeltenumu mīklā, pielietojot pēc iespējas mazāk kustību (atkal, lai biskvīts nezaudē gaisīgo konsistenci).
- Cepamajā formā ieklāj cepamo papīru, formu var izsmērēt ar sviestu vai eļļu (mēs izmantojam pūšamo eļļu). Formā lej mīklu, liek cepeškrāsnī un cep ~20 minūtes. Biskvīta gatavību pārbauda ar koka irbulīti. Gatavo biskvītu noliek kārtīgi atdzist.
Ķiršu pildījuma pagatavošana:
- Ja izmanto saldētus ķiršus, tad vispirms tie jāattīra no kauliņiem.
- Ķiršus liek katliņā, pievieno 2 ēdamkarotes cukura, uzvāra un pavāra 1 minūti, lai cukurs pilnībā izkūst.
- Krūzītē liek 2 ēdamkarotes kukurūzas cietes, pievieno 6 ēdamkarotes ūdens un rūpīgi izmaisa, lai visi cietes kunkulīši ir izšķīduši.
- Cietes ūdeni lēnām lej klāt katliņā esošajiem ķiršiem, nepārtraukti maisot. Vispirms masa būs balta /rozā un šķidra, taču tā ļoti strauji ieņems ķiršu toni un sabiezēs. Kad masa sabiezējusi un uzmetusi dažus burbuļus, to ņem nost no plīts un noliek atdzist. Jārēķinās, ka, pilnībā atdzisusi, tā vēl nedaudz sabiezēs.
Mokas krēma pagatavošana:
- Saldajam krējumam (tam jābūt aukstam – tikko no ledusskapja, tad labāk putosies) pievieno cukuru un saputo līdz šķidrām putām.
- Pievieno mascarpones sieru un turpina putot, līdz iegūta viendabīga krēma konsistence un cukurs pilnībā izkusis. Jāuzmanās gan, lai to nepārputotu, jo saldais krējums var saiet sviestā.
- Krēmam pievieno 50-80 ml mokas liķiera un visu vēl pavisam īsi brīdi saputo kopā. Sākumā labāk pieliet mazāk liķiera, saputot un tad pagaršot krēmu, ja prasās intensīvāku mokas liķiera garšu, tad var pievienot vēl liķieri.
Tortes pagatavošana:
- Vispirms pagatavo kafiju biskvīta mitrināšanai: 2 ēdamkarotes šķīstošās kafijas aplej ar 6 ēdamkarotēm verdoša ūdens, pievieno 1 ēdamkaroti cukura un rūpīgi samaisa, kamēr cukurs izkūst.
- Gatavo un atdzesēto biskvītu sagriež 3 kārtās.
- Veidnē, kurā gatavosi kūku, liek pirmo biskvīta kārtu un bagātīgi samitrina ar 1/3 kafijas.
- Konditorejas tūtā iepilda 1/3 mokas krēma un izspiež to gar pirmās biskvīta kārtas maliņām. Vidū liek 1/2 no ķiršu pildījuma, to vienmērīgi izlīdzina. Ar konditorejas tūtu uzspiež krēmu pa virsu ķiršu pildījumam, ja nepieciešams, ar silikona lāpstiņu pavisam maigi izlīdzina (uzmanoties, lai ķiršu un krēma pildījuma kārtas nesajaucas).
- Virsū liek otru biskvīta kārtu un nedaudz piespiež, lai tā salīp ar apakšā esošo krēmu. Otro biskvīta kārtu rūpīgi samitrina ar 1/3 kafijas un pārklāj ar 1/3 mokas krēma.
- Trešo biskvīta kārtu samitrina ar kafiju no apakšas, t.i. lai augšpuse paliek sausa. Trešo kārtu liek uz krēma (ar samitrināto pusi uz leju) un to nedaudz piespiež. Konditorejas tūtā iepilda daļu no atlikušā krēma un gar kūkas malām izspiež krēma piciņas (tās palīdzēs ķiršu pildījumu noturēt vietā). Pārējo krēmu iesmērē vidiņā un virsū liek ķiršu pildījumu.
- Kūku liek ledusskapī vismaz uz pāris stundām, taču vislabāk tā garšos, ja būs nostāvējusi ledusskapī visu nakti.
Padomi gtavošanai
- Kūku būs vieglāk sagriezt, ja tā tiks griezta īsi pēc izņemšanas no ledusskapja.
- Kūku var gatavot arī bez likšanas veidnē, taču tā sanāks glītāka un stabilāka, ja veidosi to kūkas veidnē. Ja biskvīta ripas būs vienā izmērā ar veidni, kurā veido kūku, tad kūkas maliņā būs redzamas arī biskvīta kārtas. Ja vēlies, lai tās nav redzamas, tad vēlams, lai veidne, kurā veido kūku, ir lielāka par biskvītu vai arī biskvīta ripām var apgriezt maliņas, tā, lai ripu diametrs ir mazāks par veidnes diametru.