Nakts auzas ir brokastu ēdiens, kas būs ideāla izvēle tiem, kas no rīta vienmēr steidzas. Auzas tiek pagatavotas iepriekšējā vakarā un turētas ledusskapī. Auzas var sadalīt pa porcijām, piemēram, burciņās vai glāzītēs, un no rīta tās ātri paķert un notiesāt vai paņemt līdzi uz darbu. Nakts auzu variācijas ir teju bezgalīgas, tām var pievienot jebkādas saldās piedevas, kas atrodamas mājās vai veikalā. Mēs šeit piedāvājam 3 mūsu iecienītas variācijas.
Daudzums: 1 porcija
Sastāvdaļas:
Auzu pamatrecepte
- 35 g veselu auzu pārslu (labāk neizmantot ātri vārāmās)
- 150 ml riekstu piena (indijas riekstu vai mandeļu)
- 3 ēd.k. bezpiedevu jogurta
- 1 ēd.k. čia sēklu
- 1 ēd.k. kļavu sīrupa (vai medus vai agaves sīrupa)
Zemesriekstu sviesta un goji ogu auzas (1 porcija)
- 2 tēj.k. zemesriekstu sviesta
- 1 ēd.k. goji ogu
- 1/2 banāna (pasniegšanai)
- 2 tēj.k. zemesriekstu sviesta (pasniegšanai)
Šokolādes un banānu auzas (1 porcija)
- 1 tēj.k. kakao pulvera (bez cukura)
- 1/2 banāna
- 2 tēj.k. šokolādes gabaliņu
- 1/2 banāna (pasniegšanai)
- sauja svaigu melleņu (pasniegšanai)
Aveņu auzas (1 porcija)
- 2 ēd.k. aveņu biezeņa (vaiar dakšiņu saspaidītas avenes)
- 1/2 tēj.k. vaniļas pastas
- neliela sauja veselu svaigu aveņu (pasniegšanai)
Pagatavošanas gaita:
- Pagatavo nakts auzu pamata recepti – liek traukā visas pamata sastāvdaļas – auzas, čia sēklas, kļavu sīrupu, riekstu pienu, jogurtu. Rūpīgi samaisa ar dakšiņu vai putojamo slotiņu.
- Pēc apmēram 5 minūtēm vēlreiz rūpīgi samaisa, lai no čia sēklām neveidojas kunkuļi.
- Pievieno izvēlētās piedevas (variantus skaties zemāk).
- Nakts auzām ļauj ievilkties vismaz 8 stundas ledusskapī. Tas pasniedz aukstas.
Zemesriekstu sviesta un goji ogu auzas:
- Goji ogas pārlej ar karstu ūdeni un patur 3 minūtes. Ūdeni nolej, ogas pievieno auzu pmatmasai.
- Pievieno zemesriekstu sviestu un visu samaisa.
- Zemesriekstu sviesta un goji ogu auzas ir mūsu mīļākā recepte. Tās ir svaigas, bet vienlaicīgi viegli saldenas.
- Pasniedz ar šķēlītēs sagrieztu banānu un zemesriekstu sviestu.
Aveņu auzas (1 porcija):
- Aveņu biezeni un vaniļu iemaisa auzu pamatmasā, pievieno veselas avenes un viegli samaisa. Pasniedz ar svaigām avenēm.
- Aveņu auzas ir svaigas un nedaudz skābenas.
Šokolādes un banānu auzas:
- Auzu pamatmasai pievieno kakao un rūpīgi iemaisa.
- Pievieno kubiņos sagrieztu banānu un šokolādes gabaliņus un viegli iemaisa.
- Pasniedz ar šķēlītēs sagrieztu banānu un mellenēm svaigumiņam.
- Šokolādes un banānu auzas ir saldas, šokolādīgas un sātīgas.
Padomi gatavošanai:
- Ko vēl pievienot auzām? Nakts auzām var pievienot visdažādākās piedevas – dažādas ogas un gabaliņos sagrieztus augļus, žāvētus augļus, kanēli, riekstu sviestu vai šokolādes krēmus un jebkādas citas piedevas, kas mājās pieejamas. Nedaudz var pievienot jebkādu ievārījumu – tad nepievieno kļavu sīrupu). Jogurta vietā var izmantot kokosriekstu krēmu, kā arī riekstu pienu daļēji var aizstāt ar kokosriekstu pienu, ja vēlas auzām kokosriekstu garšu.
- Čia sēklas ir ļoti sens produkts, kas ieguvis savu “otro elpu” mūsdienās un ir pazīstams kā viens no populārākajiem superproduktiem. Čia sēklas satur daudz organismam vērtīgu vielu. Čia sēklās ir augsts proteīna sastāvs, tās satur neaizstājamās aminoskābes omega 3 un omega 6, tajās ir vērtīgie antioksidanti, šķiedrvielas un dažādas orgaismam neieciešamas minerālvielas – kālijs, magnijs, dzelzs u.c. Čia sēklas nopērkamas vairumā pārtikas veikalu, tostarp Rimi, Gemoss, Stokmann, kā arī izdevīgi tās pasūtīt internetā, piemēram, riekstijums.lv.
- Vaniļas aizstāšana – ½ tēj.k. vaniļas pastas = 1 tēj.k. vaniļas ekstrakta = 1-2 tēj.k. vaniļas cukura. Vaniļas cukura gadījumā nepievieno citus saldinātājus.
- Ja Tev patīk ātras brokastis, pamēģini citas mūsu receptes: Čia pudiņš – vienkārša pamatrecepte, Pavasara vitamīnu biezpiens, Brokastu mušļa tartes.
Seko mums arī sociālajos tīklos, kur publicējam jaunumus par receptēm un padomus gatavošanā: