Neticamais kokosriekstu pīrāgs savu nosaukumu ieguvis, pateicoties tā neparastajai transformācijai gatavošanas gaitā. Pīrāga pannā ielejot vienu mīklu, rezultātā tiek iegūts pīrāgs, kas sastāv no trīs slāņiem – pamatnītes, krēmīgā pildījuma un kraukšķīgas kokosriekstu virsiņas. Tieši tādēļ šis pīrāgs ir viegli pagatavojams, un tas noteikti garšos tiem, kam patīk viss par un ap kokosriekstiem.
Daudzums: 8
Nepieciešamais aprīkojums:
- 24 cm diametra pīrāga panna, vēlams stikla vai keramikas
Sastāvdaļas:
- 5 olas
- 100 g cukura
- 80 g mīksta svieta (5 ēd.k.)
- 1,5 tēj.k. vaniļas pastas
- 1/4 tēj.k. svaigi malta muskatrieksta
- 90 g kviešu miltu
- 620 ml piena (var izmantot jebkādu pienu)
- 300 ml kokosrieksta skaidiņu
- 1/4 tēj.k. sāls
- 1/2 tēj.k. cepamā pulvera
Pagatavošanas gaita:
- Ja tiek izmantots svaigs kokosrieksts, izņem tā mīkstumu un sarīvē uz smalkās dārzeņu rīves.
- Saputo olas, cukuru, mīkstu sviestu istabas temperatūrā un vaniļu, līdz veidojas viendabīga masa. Var izmantot putojamo slotiņu vai virtuves kombainu.
- Pievieno muskatriekstu, pienu, miltus, visu sakuļ, līdz veidojas viendabīga masa.
- Iemaisa kokosriekstu.
- Keramikas pīrāga veidni izsmērē ar sviestu vai izpūš ar aerosola eļļu. Tajā lej pīrāga masu.
- Pīrāgu cep līdz 175° C uzkarsētā cepeškrāsnī 55-60 minūtes. Pīrāgs būs gatavs, kad virsiņa ir zeltaina un, pakratot pannu, vidus nedaudz kratās, bet maliņas ir stingras.
- Pīrāgu pirms pasniegšanas pilnībā atdzesē istabas temperatūrā un pēc tam vēl vismaz 30 minūtes ledusskapī. Tad to būs vieglāk sagriezt.
Padomi gtavošanai:
- Kādu kokosriekstu izmantot? Pīrāgam var izmantot svaigas vai veikalos nopērkamas kaltētas kokosriekstu skaidiņas. Mums vislabāk patīk izmantot svaigi sarīvētu kokosriekstu. Veikalos, piemēram, Rimi nopērkami veseli kokosrieksti, ko viegli sadalīt. Kokosrieksta mīkstumu sarīvē uz smalkās dārzeņu rīves. Mēs to darām virtuves kombainā, jo svaigs kokosrieksts ir nedaudz slidens.
- Vaniļas pastas vietā var lietot jebkuru vaniļas produktu – ekstraktu, vaniļas cukuru vai pat sēkliņas no vaniļas pāksts. Vairāk par vaniļu lasiet 3 Muskatriekstu blogā publicētāja rakstā “Vaniļas dažādie veidi. Kuru izmantot?”