Nūdeļu un dārzeņu salāti ar zemesriekstu mērci ir viena no 3 Muskatriekstu iecienītākajām vasaras un rudens ražas laika receptēm. Tie ir viegli un ātri pagatavojami un būs lieliski piemēroti ņemšanai līdzi pusdienām darbā. Šajos salātos var izmantot visdažādāko veidu cietos dārzeņus. Salātu sastāvdaļas var pagatavot pāris dienas iepriekš un sajaukt pirms pasniegšanas. Turklāt šī zemesriekstu mērce ir super garda un universāla, to var izmantot kā salātu mērcīti arī citos salātos.
Nepieciešamais aprīkojums:
- elektriskais blenderis (nav obligāti)
Sastāvdaļas:
Salātu pamatsastāvdaļas
- 100 g jeb 2 poprcijas smalku nūdeļu (mēs izmantojam ramen ūdeles)
- 1 saldā sarkanā paprika
- 1/4 neliela sarkanā kāposta (3 saujas sasmalcināta)
- 2 nelieli gurķi
- 1 burkāns
- 1/2 baltā redīsa
- 4 sīpolloki
- 1 sauja sālītu zemesriekstu dekorēšanai (pēc izvēles)
Zemesriekstu mērces sastāvdaļas
- 4 ēd.k. zemesriekstu sviesta
- 4 ēd.k. svaigas apelsīnu sulas
- 3 ēd.k. svaiga šķidra medus (vai kļavu sīrupa, vai agaves sīrupa)
- 3 ēd.k. sezama eļļas
- 2 ēd.k. sojas mērces
- 2 ēd.k. svaigas laima sulas
- 1/2 tēj.k. čili mērces (mēs izmantojam srirachu)
- 3 šķēlītes svaiga ingvera
- 1 ķiploka daiviņa
- 1/2 tēj.k. sāls (pēc garšas)
Pagatavošanas gaita:
- Visus dārzeņus (papriku, kāpostu, gurķus, burkānus, balto redīsu) sagriež strēmelītēs. Lociņus sagriež smalki.
- Nūdeles izvāra atbilstoši instrukcijām uz iepakojuma un noskalo aukstā ūdenī, lai pārtrauktu termisko apstrādi.
- Visas mērces sastāvdaļas, izņemot sāli, liek blenderī un sablendē līdz viendabīgai masai. Ja neizmanto blenderi, ķiploku un ingveru sarīvē uz smalkās rīves vai izmanto ķiploku spiedi. Sāli pievieno pēc garšas.
- Visas sastāvdaļas liek bļodā, pārlej ar mērci un samaisa. Ja visus salātus nav paredzēts ēst uzreiz, ar mērci pārlej tikai apēdamo daudzumu.
- Pārkaisa ar sālītiem zemesriekstiem un pasniedz.
Padomi gatavošanai:
- Receptē var izmantot dažādu veidu cietos dārzeņus. Var pievienot arī svaigus čili piparus vai citus garšaugus – piparmētru, pētersīļus vai kinzu.
- Kā uzglabāt salātus ledusskapī līdz pat 7 dienām? Šie salāti ir lieliski piemēroti glabāšanai ledusskapī, jo cietie dārzeņi paši par sevi neatsulojas. Tomēr būtiski ievērot, ka daudzumam, ko paredzēts glabāt, mērcīti uzlej tikai pirms pasniegšanas, jo mērce vienmēr atsulo salātus. Arī nūdeles iesakām izvārīt un piejaukt salātiem pirms pasniegšanas, tas prasīs vien dažas minūtes. Dārzeņus uzglabā cieši aizvērtā traukā, kam nepiekļūst gaiss. Arī pašu mērcīti var glabāt vismaz 7 dienas atsevišķi burciņā un pirms izmantošanas samaisīt.
- Kas ir Sriracha, un ar ko to var aizvietot? Sriracha[1] ir čili mērce, kas gatavota no īpašas čili pipara šķirnes, pievienojot etiķi, sāli, cukuru, ķiploku. Tā nopērkama dažādos veikalos – Rimi, Maxima, Stockmann, Avokado, Gourmet studio un citos. Srirachu var aizstāt ar citu čili mērci, čili pulveri vai kajēnas piparu pulveri. Tos pievieno apmēram ¼ tējkaroti, vairāk var pievienot pēc garšas. Ja nevēlas nekādu asumiņu, šīs sastāvdaļas var nepievienot vispār.
[1] Informācija par srirachu angļu valodā pieejama šeit: https://www.tasteofhome.com/article/what-is-sriracha/
Seko mums arī sociālajos tīkos, kur publicējam jaunumus par receptēm, dažādus padomus gatavošanai un stāstus par 3 Muskatriekstu kulinārajiem piedzīvojumiem: