Biezpiens ir latviešu superprodukts – tas ir gan veselīgs (lielisks kalcija avots, bagāts ar dažādiem vitamīniem un minerālvielām), gan garšīgs, jo tam ir neskaitāmi daudz pielietojumu – kūkās, tortēs, cepumiņos, maizītēs, sāļos un saldos ēdienos, uzkodās un vēl un vēl. Laikā, kad savā mazdārziņā izdīguši pirmie redīsi, maurloki un lakši (vai arī tie atrodami tirdziņos), ir īstais laiks gatavot dārzeņu un zaļumu biezpienu, kurš lieliski iederēsies gan uz brokastu maizītēm, gan pusdienās kopā ar kartupeļiem un siļķīti.
Daudzums: 4 personām
Sastāvdaļas:
- 500 grami biezpiena
- 100 grami skābā krējuma vai turku jogurta
- sauja lakšu
- saišķītis diļļu
- daži redīsi
- 1 neliels svaigs gurķītis
- sauja iecienītāko mikrozaļumu
- sauja maurloku (vai sīpolloku)
- šķipsniņa sāls
Pagatavošanas gaita:
- Gurķi un redīsus nomazgā, nosusina un sagriež stienīšos. Ja vēlas, gurķi var nomizot. Veikalā pirktus gurķus mēdzam mizot, taču savā dārzā audzētos ēdam ar visu mizu, jo tajā ir daudz vērtīgu vitamīnu.
- Zaļumus nomazgā, nosusina un smalki sagriež.
- Bļodā liek biezpienu, pievieno sagrieztos dārzeņus, zaļumus, pusi no mikrozaļumiem (otru pusi atstāj pākaisīšanai), krējumu vai turku jogurtu, sāli un visu samaisa. Ja izmanto lielākus mikrozaļumus (piemēram, saulespuķu, zirņu), tos var sīkāk sagriezt.
- Pārkaisa ar atlikušajiem mikrozaļumiem.