Pērļu grūbas ir graudi, kas tiek pulēti tiklāt, līdz to ārējais apvalks tiek norīvēts, asie gali nolīdzināti un tiek iegūtas mazas, baltas un pērlītēm līdzīgas grūbas. Pērļu grūbas, salīdzinot ar parastajām grūbām, ir daudz ātrāk pagatavojamas, taču tajās ir arī daudz mazāk uzturvērtības, jo tās visvairāk koncentrējas grauda apvalkā, kurš pērļu grūbu ražošanas procesā tiek nopulēts. Taču nav arī tā, ka pērļu grūbas ir galīgi nevērtīgas, tajās ir B grupas vitamīni un dažādas organismam vērtīgas minerālvielas. Šis ir vegāns, taču sātīgs ēdiens, kuru var ēst gan kā pamatēdienu, gan pasniegt kā piedevu pie gaļas vai zivs.
Daudzums: 2 personām
Sastāvdaļas:
- 120 grami pērļu grūbas
- 3 ēdamkarotes eļļas
- sāls
Dārzeņi:
- 1 sīpols
- 2 burkāni
- 1 neliels puravs (purava baltā un gaiši zaļā daļa)
- 1 neliela paprika (izmantojām divas mini paprikas)
- daži saulē kaltēti tomāti eļļā
Pagatavošanas gaita:
- Sagatavo dārzeņus: burkānus sarīvē uz rupjās dārzeņu rīves, puravu sagriež ripiņās, papriku un sīpolus sagriež mazos stienīšos. Saulē kaltētajiem tomātiem notecina lieko eļļu un sagriež tos nelielos gabaliņos.
- Katlā uzvāra ūdeni un, kad ta sāk vārīties, ber klāt pērļu grūbas. Vāra tās mērenā karstumā ~15 minūtes (vai atbilstoši instrukcijai uz iepakojuma).
- Sakarsētā pannā lej eļļu un liek cepties visus svaigos dārzeņus. Ik pa brīdim apmaisot, cept tos, līdz tie gatavi (15-20 minūtes).
- Izvārītās pērļu grūbas liek caurdurī un skalo zem tekoša auksta ūdens tik ilgi, kamēr ūdens caur tām iztek dzidrs. Skalošanu var veikt arī pirms vārīšanas, taču pieredze rāda, ka, lai cik rūpīgi grūbas noskalotu pirms vārīšanas, vārīšanās laikā tāpat tās kļūst nedaudz glumas, tādēļ tās būs jāskalo arī pēc vārīšanas, ja gribas ēdienā irdenas pērļu grūbas.
- Pannā pie dārzeņiem liek noskalotās pērļu grūbas un sagrieztos saulē kaltētos tomātus, apkaisa ar sāli un maisot turpina gatavot ~2 minūtes, kamēr grūbas un saulē kaltētie tomāti kārtīgi izsiluši.