Katra kulināra recepšu krājumā jābūt labai plāno pankūku pamatreceptei. Šī ir 3 muskatriekstu recepte, no kuras izdosies super plānas un elastīgas pankūkas, kuras būs ideāli piemērotas tieši pildīšanai. Tomēr tās var ēst arī tāpat ar ievārījumu, skābo krējumu vai kļavu sīrupu Šo recepti var izmantot pankūku pagatavošanai gan sāļajā, gan saldajā versijā. Šī recepte izdodas vienmēr un to var pagatavot pavisam ātri un vienkārši – samet visas sastāvdaļas blenderī, sablendē un mīkla gatava.
Daudzums: 15 plānas pankūkas
Nepieciešamais aprīkojums:
- Blenderis vai mikseris (vēlams) vai putojamā slotiņa
- Pankūku panna (vēlams) vai cita panna ar nepiedegošu pārklājumu pankūku cepšanai
Sastāvdaļas:
- 130 g kviešu miltu
- 4 lielas olas
- 1 ēd.k. cukura
- 1/8 ēd.k. sāls (pavisam maza šķipsniņa)
- 350 ml piena
- 45 g sviesta
Pagatavošanas gaita:
- Ja mīklas pagatavošanai tiek izmantots blenderis vai elektriskais mikseris – sviestu izkausē ūdens peldē vai mikroviļņu krāsnī. Visas mīklas sastāvdaļas ievieto blenderī vai dziļā bļodā, sablendē vai sakuļ ar mikseri viendabīgā masā. Vislabāk un visātrāk šo mīklu pagatavosi tieši ar blenderi.
- Ja mīklas pagatavošanai tiek izmantota putojamā slotiņa – sviestu izkausē ūdens peldē vai mikroviļņu krāsnī. Lai neveidotos kunkuļi, svarīgi vispirms sagatavot biezu viendabīgu mīklu, un šķidrumu pievienot pēc tam. Bļodā liek kausēto sviestu, olas, sāli un cukuru. Viegli saputo. Pievieno visu miltu daudzumu un enerģiski kuļ ar putojamo slotiņu, līdz mīkla ir kļuvusi pilnībā viendabīga un bez kunkuļiem. Pakāpeniski pievieno pienu, kuļot ar putojamo slotiņu līdz visas sastāvdaļas sajauktas šķidrā viendabīgā mīklā.
- Mīklu atstāj istabas temperatūrā uz 10-15 minūtēm “atpūsties”. Atpūtas laikā mīkla mazliet piebriest un pankūkas būs vieglāk izcept elastīgas. Jāņem vērā, ka šai mīklai ir jābūt šķidrai, lai pankūkas sanāktu ļoti plānas. Ja pēc “atpūtas” mīkla šķiet pabieza, pievieno ūdeni.
- Pankūkas vislabāk cept uz nepiedegošā pārklājuma pannas. Pannu iesmērē ar nelielu daudzumu sviesta pirms katras pankūkas. Vislabāk izmantot silikona otiņu. Uzlej mīklu tieši tik daudz, lai tā tikko pārklātu pamatni. Lieko mīklu var noliet. Cep no vienas puses apmēram 30 sekundes līdz 1 minūti. Kad pankūkas maliņas sāk atlēkt no pannas malām, pankūku uzmanīgi apgriež ar plānu lāpstiņu. Cep no otras puses 15 – 30 sekundes. Šie cepšanas laiki norādīti indukcijas plīts virsmai. Elektriskajai plītij pankūka būs jācep nedaudz ilgāk un gāzes vai malkas plītij cepšanas ilgums būs atkarīgs no liesmas stipruma. Galvenais pieskatīt, lai pankūka nepiedeg.
- Gatavas pankūkas kārto vienu virs otras un pasniedz vai pilda.
Padomi gatavošanai:
- Šīs pankūkas var saldēt. Saldēšanai pankūkas izcep gaišas, neļaujot pārāk apbrūnināties. Pankūkas saloka trīsstūrīšos, sakārto pamīšus uz šķīvja vai paplātes, ievieto saldētavā. Kad tās sasalušas (pēc apmēram 3-4h), pankūkas liek saldējamā maisiņā un glabā saldētavā. Tās var glabāt saldētavā līdz 2 mēnešiem. Pirms ēšanas, pankūkas atkausē mikroviļņu krāsnī vai ievieto cepeškrāsnī zemā temperatūrā uz dažām minūtēm. Saldēt var arī pildītas plānās pankūkas, bet ne visi pildījumi piemēroti saldēšanai. 3 muskatriekstu pildītu plāno pankūku receptēs, kas atrodamas blogā, vienmēr norādīsim, vai pankūkas ar konkrēto pildījumu var vai nevar saldēt.
Uzzini par jaunām receptēm, sekojot mums sociālajos tīklos: