Puķkāpostu rīsi ir lieliska alternatīva ogļhidrātiem bagātajiem graudaugiem. Tie ir veselīgi un garšīgi un satur ievērojami mazāk kaloriju nekā klasiskie rīsi vai citi graudaugi. Šie puķkāpostu rīsi ar vistu un dārzeņiem būs veselīgas un gardas pusdienas vai vakariņas. Blogā atradīsiet puķkāpostu rīsu pamatrecepti, kur pastāstīts, kādos veidos no puķkāposta iespējams iegūt rīsus un kā tos pagatavot.
Daudzums: 2 porcijas
Nepieciešamais aprīkojums:
- rupjā dārzeņu rīve
- cepamā panna ar nepiedegošu pārklājumu
Sastāvdaļas:
- 1 neliels puķkāposts
- 1 neliels burkāns
- 1/2 glāze saldētu zaļo zirnīšu
- 1 mazs puravs
- 1/2 glāze saldētu zaļo pākšu pupiņu
- 1 neliela vistas fileja
- mazs saišķītis lociņu
- 1 ķiploka daiviņa
- 1 tēj.k. sojas mērces
- šķipsniņa sāls
- 1/2 tēj.k. svaigi maltu melno piparu
- 2 ēd.k. eļļas cepšanai (vai 1 ēd.k. sviesta)
Pagatavošanas gaita:
- Vispirms sasmalcina puķkāpostu. Puķkāposta rīsus var iegūt, to sarīvējot uz rupjās dārzeņu rīves vai sasmalcinot virtuves kombainā. Vairāk lasiet puķkāpostu rīsu pamatreceptē šeit.
- Vistas fileju sagriež strēmelītēs, apber ar pavisam nedaudz sāls un apcep apmēra 2 minūtes, līdz vista ir pilnībā izcepta, bet ne vairāk. Vistas fileja ātri paliek sausa, tāpēc to nekādā gadījumā nedrīkst pārcept. Vistu izņem no pannas.
- Burkānu nomizo un sagriež mazos kubiņos (5x5mm). Puravu sagriež šķēlītēs. Puravu rūpīgi nomazgā pēc sagriešanas, jo starp tā daudzajām kārtām var slēpties smiltis.
- Dziļā pannā uzkarsē eļļu, tajā viegli apcep burkānus, līdz tie zeltaini un pusmīksti. Tas prasīs 4-5 minūtes. Ja burkāni joprojām ir cieti, pannā ielej dažas karotes ūdens un zem vāka ļauj burkāniem pasautēties.
- Kad burkāni pusmīksti, pievieno puravus un zaļās pākšu pupiņas. Pievieno sāli un piparus. Visu maisot apcep apmēram 5 minūtes līdz pākšu pupiņas un burkāni ir vēlamajā konsistencē. Mums tie patīk joprojām stingri, bet ne cieti.
- Dārzeņiem pievieno sasmalcinātu svaigu puķkāpostu. Ik pa laikam apmaisot, visu sautē līdz puķkāpostu rīsi ir ieguvuši vēlamo konsistenci. Mēs to darām apmēram 10 minūtes, līdz puķkāpostu rīsi ir pusmīksti, bet saglabā savu formu. Pēdējās rīsu gatavošanas minūtēs pievieno zaļos zirnīšus un tos uzkarsē apmēram 2 minītes. Visbeidzot iemaisa vistas fileju un sojas mērci. Karsē vēl apmēram 30 sekundes – tikai tik ilgi, līdz vista uzkarsusi.
- Puķkāpostu rīsus pasniedz, dāsni pārberot ar lociņiem.
Padomi gatavošanai:
- Šī recepte jāuztver vairāk kā ideja. Var pievienot jebkādus dārzeņus, pievienot citu gaļu vai to nepievienot vispār. Tad rīsi būs vegāni. Tāpat var pievienot jebkādas jūsu iecienītākās garšvielas.