Puķkāpostu rīsi kļuva populāri pirms dažiem gadiem. Tie tiek izmantoti kā alternatīva baltajiem rīsiem vai citiem graudaugiem ar augstu ogļhidrātu saturu, jo puķkāposti ir veselīgi un satur samērā maz kaloriju. Puķkāpostu rīsus var izmantot dažādās receptēs rīsu vietā vai pagatavot šo vienkāršo pamatrecepti un ēst kā piedevu pie jebkuras mērces. Blogā atradīsiet receptes, kurās izmantoti puķkāpostu rīsi, piemēram, šos puķkāpostu rīsus ar dārzeņiem un vistu, bet šī recepte ir visa pamatā.
Daudzums: 4 porcijas
Nepieciešamais aprīkojums:
- dārzeņu rīve vai virtuves kombains ar maļamo asmeni vai dārzeņu rīves asmeni
- cepamā panna
Sastāvdaļas:
- 1 liels puķkāposts
- 2 ēd.k. sviesta vai 2 ēd.k. eļļas
- šķipsniņa sāls
Pagatavošanas gaita:
- Puķkāpostu sasmalcina. Veidi, kā sasmalcināt puķkāpostu rīsos, ir aprakstīti pie padomiem gatavošanai. Konsistencei jābūt nedaudz rupjākai nekā baltajiem rīsiem un diezgan vienmērīgai.
- Ja izmanto eļļu – to lej pannā un uzkarsē. Pievieno sasmalcināto puķkāpostu.
- Ja izmanto sviestu, to atsevišķi neuzkarsē, bet ber pannā puķkāpostu rīsus un tiem pa virsu liek sivestu – to izkausē, maisot rīsus. Ja sviestu karsē atsevišķi, tas var piedegt.
- Puķkāposta rīsus karsē, maisot ik pēc pusminūtes. Tie būs gatavi apmēram 8-10 minūtēs. Svarīgi, lai tie nekļūst pārāk mīksti un saglabātu savu formu. Tāpēc rīsi jāpieskata. Sāli pievieno gatavošanās beigās. Var pievienot arī jebkādas citas garšvietas.
Padomi gatavošanai:
- Kā sasmalcināt puķkāpostu? To var darīt trīs dažādos veidos: 1) ar dārzeņu rokas rīvi; 2) ar virtuves kombainu ar dārzeņu rīves uzgali vai 3) ar virtuves kombainu ar asmeni. Visvienmērīgākā konsistence izdosies ar rokas vai elektrisko rīvi, tādēļ iesakām izmantot tieši šos smalcināšanas veidus. Izmantojot virtuves kombainu ar asmeni, vislabāk izmantot pulsa režīmu, lai puķkāposts netiktu pārāk smalki samalts. Izmantojot šo trešo metodi, var nākties izlasīt dažus lielākus gabalus, kas nav samalušies.
- Puķkāpostu rīsus var saldēt gan svaigus, gan pagatavotus. Tos ievieto saldējamā maisiņā un liek saldētavā. Saldētus puķkāpostu rīsus gatavo tāpat kā svaigus. Pirms gatavošnas nav nepieciešams puķkāpostu rīsus atsaldēt, jo tad tie salips un gatavojot nebūs irdena konsistence.