Putotā feta ar krāsnī ceptiem ķiršu tomātiņiem un ķiplokiem ir garšām bagāta un neierasta ballīšu uzkoda. To var pasniegt ar grauzdētu maizīti, krekeriem vai kā dip mērcīti svaigiem dārzeņiem. Ja plānojiet grieķu tematiskās vakariņas, to var iekļaut tradicionālajā mezze platē.
Nepieciešamais aprīkojums:
- cepamtrauks
- blenderis
Sastāvdaļas:
Putotajai fetai
- 200 g fetas siera viens iepakojums
- 400 g grieķu jogurta
- 2 ēd.k. olīveļļas
- 3 ēd.k. sasmalcinātu lociņu
- 1/2 citrona sula
- 1 tēj.k. rīvēta citrona miziņa
- 1/2 garais gurķa
- daži lociņi
Krāsnī ceptiem ķiplokiem un tomātiem
- 400 g ķiršu tomātiņu skaisti izskatās dažādu krāsu
- 2 veselas galviņas ķiploka izlobītas daiviņās
- 1 tēj.k. čili pārslas
- 1 tēj.k. saldās paprikas pulvera
- 1 tēj.k. oregano
- 1 tēj.k. kaltētu pētersīļu vai garšviela "persilāde"
Noformēšanai
- čili pārslas
- piparmētru lapiņas
Pagatavošanas gaita:
- Ieslēdz cepeškrāsni uz 180°C. Ķiršu tomātiņus pārgriež uz pusēm, liek uz cepampannas vai cepamtraukā kopā ar ķiplokiem. Apslaka ar olīveļļu, pārber ar čili pārslām, saldās paprikas pulveri, oregano un kaltētiem pētersīļiem vai garšvielu persilādi.
- Visu pannas saturu apmaisa, vislabāk to darīt ar rokām, lai katra tomāta pusīte un ķiploka daiviņa sajaucas ar olīveļļu un garšvielām. Pagriež tomātiņus ar griezuma pusi uz augšu. Tādejādi sula uzreiz neiztecēs, virsiņa būs skaisti apcepusies un tomātiņi neizžūs.
- Cep cepeškrāsni 35 – 40 minūtes. Kamēr tomāti apcepušies un ķiploki kļuvuši mīksti. Kad gatavi, izņem no krāsns un atdzesē.
- Gurķi sarīvē uz smalkās rīves, liek caurdurī un nospiež visu lieko šķidrumu.
- Bļodā liek fetas sieru, grieķu jogurtu, un visu sablenderē viendabīgā masā. Pievieno citrona miziņu, ½ citrona sulu, nospiesto gurķi, 2 ēdamkarotes olīveļļas, sasmalcinātos lociņus un visu rūpīgi iemaisa masā.
- Liek traukā, kurā pasniegs, un pa virsu izkārto krāsnī ceptos tomātus un ķiplokus. Pārlej ar šķidrumu, kas izveidojies pannā no olīveļļas, tomātu un ķiploku sulām.
- Grezno ar sasmalcinātām piparmētru lapiņām un pārber čili pārslas. Pasniedz ar grauzdētu maizi, krekeriem, sausmaizītēm.
Padomi gatavošanai:
- Ar garšvielām var variēt. Iederēsies, kumins, timiāns, kaltēts baziliks.
- Sāli putotajai masai noteikti nevajag pievienot, fetas siers ir pietiekami sāļš. To var pārbērt tomātiem pirms cepšanas, bet, ja lietojat garšvielu „persilāde”, tās sastāvā jau ir sāls.
- Lietojiet labas kvalitātes grieķijā ražotu fetas sieru. Lētajiem sieru veidiem mēdz būt rūgta piegarša.
- Ar blenderi nāksies kārtīgi pastrādāt, lai iegūtu viendabīgu masu, bet tas nekas, ja masa ir nedaudz graudaina, garšas ziņā tas neko nemainīs.
- Grieķu jogurta vietā var lietot skābo krējumu, protams, mainīsies garšas nianses, iespējams, būs jāpievieno vairāk citrona sulas.
Uzzini recepšu jaunumus, sekojot mums sociālajos tīklos: