Šī rabarberu plātsmaize ir viena no gardākajām, kādu esam ēdušas un gatavojušas. Tā tapa eksperimenta rezultātā pirms vairākiem gadiem un kopš tā laika ir viena no tām rabarberu laika receptēm, kas top katru gadu. Tajā apvienota cepumam līdzīga stingra pamatnīte ar krēmīgu un skābenu pildījumu. Šī nebūs ļoti salda plātsmaize, un tieši tāpēc tā ir mūsu gaumē. Varētu teikt, ka šī plātsmaize ir figūrai draudzīgāka kā citas, jo tajā ir samērā mazāks cukura un tauku daudzums. Bet godīgi jāatzīst, ka ar vienu gabaliņu nepietiks.
Daudzums: 25 gabaliņi
Nepieciešamais aprīkojums:
- 30 x 35 cm cepeškrāsns panna
- mīklas rullis
Sastāvdaļas:
Pamatnītei
- 180 g sviesta (istabas temperatūrā)
- 130 g turku vai cita bezpiedevu jogurta (ar tauku saturu 10%)
- 320 g kviešu miltu
- 1 tēj.k. cepamā pulvera
- 1/2 tēj.k. vaniļas pastas (vai 1 tēj.k. vaniļas ekstrakta)
- 1 ēd.k. cukura
Pildījumam
- 900 g notīrītu skābenu ābolu (7-8 lieli āboli)
- 330 g turku vai cita bezpiedevu jogurta (ar tauku saturu 10%)
- 70 g cukura
- 3 ēd.k. kviešu miltu
- 2 olas
Pagatavošanas gaita:
- Rabarberus nomizo un sagriež nelielos gabaliņos. Pārber ar 2 ēd.k. cukura, kas tiks izmantots pildījumam. Atstāj uz vismaz 30 minūtēm, bet var arī atstāt ledusskapī uz nākamo dienu. Cukurs palīdzēs izvilkt no rabarberiem lieko mitrumu, un šādi tie neatsulosies plātsmaizē.
- Sviestu istabas temperatūrā saplucina gabaliņos, pievieno jogurtu, cukuru, cepamo pulveri, vaniļu, visu samaisa ar koka karoti vai sakuļ ar elektrisko mikseri. Pievieno miltus un turpina ar pavāra labāko darbarīku – tīrām rokām. Mīklu mīca ar rokām, līdz tā kļūst viendabīga un elastīga. Atpūtina 15 minūtes istabas temperatūrā.
- Mīklu izrullē izmērā, kas ir nedaudz lielāks par izmantojamo pannu. Ar mīklas ruļļa palīdzību ieklāj pannā un ar rokām izlīdzina tā, lai mīkla noklāj arī pannas malas gandrīz līdz augšai.
- Rabarberiem nolej izdalījušos sulu. To var izmantot gardas limonādes pagatavošanai. Rabarberus vienmērīgi izklāj uz mīklas.
- Visas pildījuma sastāvdaļas ar putojamo slotiņu sakuļ viendabīgā masā. Uzmanīgi vienmērīgi pārlaista rabarberiem. Ar karotes vai silikona lāpstiņas palīdzību rabarberus pabīda šurpu turpu, lai šķidrums vienmērīgi pārklāj visus rabarberus. Ja kāds pleķītis nebūs noklāts ar šķidrumu, rabarberi tur var piedegt. Virspusi pārber ar pāris ēdamkarotēm cukura, ja vēlas, lai virsiņa būtu zeltaini brūna.
- Plātsmaizi cep cepeškrāsnī 180 grādos 60 minūtes. Plātsmaize ir gatava, kad vietām sāk parādīties zeltains brūnums un, pakratot pannu, viss plātsmaizes pildījums vienmērīgi nedaudz kratās.
- Pirms pasniegšanas plātsmaize ir pilnībā jāatdzesē, lai pildījums turētos kopā un to būtu vieglāk sagriezt. Pasniedzot var pārkaisīt ar pūdercukuru.
Padomi gatavošanai:
- Mēs receptē izmantojam 30×35 cm pannu, tomēr šo mīklas daudzumu var izmantot arī mazākā pannā, tad pamatnīte būs mazliet biezāka. Ja mīkla paliek pāri, to var izrullēt, sagriezt strēmelītēs un izcept kā cepumus.