Rabarberu kēksiņi ar citrusu glazūru ir grēcīgi gardi kēksiņi. Tie ir mitri un sulīgi, pateicoties iemaisītajiem rabarberiem. Pekanrieksti piedod kēksiņiem tekstūras kontrastu. Bet citrusu glazūra ir mūsu top 1 glazūra dažādiem konditorejas izstrādājumiem. Kēksiņu cepšanai var izmantot dažādu miltu maisījumu (skatīt padomus gatavošanai pēc receptes).
Daudzums: 12 kēksiņi
Nepieciešamais aprīkojums:
- kēksiņu panna vai 12 formītes
- Elektriskais mikseris
Sastāvdaļas:
Kēksiņiem
- 300 g svaigu rabarberu
- 80 g pekanriekstu
- 280 g miltu (mēs izmantojam 200g kviešu miltu un 80g smalko musli)
- 80 g brūnā cukura
- 2 olas
- 120 ml kefīra
- 2 ēd.k. cepamā pulvera
- 2 tēj.k. vaniļas ekstrakta
- 1/4 tēj.k. sāls
- 60 g kokosriekstu eļļas (vai cepšanai piemērotas olīveļļas)
Glazūrai
- 200 g pūdercukura
- 1-3 ēd.k. citronu sulas
- 1/2 apelsīna miziņa
Pagatavošanas gaita:
- Rabarberus sagriež, apber ar 1 ēd.k. cukura un noliek malā uz vismaz 30 minūtēm, lai tie atsulojas. Šim var izmantot arī balto cukuru. Šo soli var veikt arī iepriekšējā dienā.
- Bļodiņā samaisa sausās sastāvdaļas – miltus, cepamo pulveri un sāli.
- Uz pannas apgrauzdē pekanriekstus. Tos rupji sakapā.
- Rabarberiem nolej šķidrumu. Sauso sastāvdaļu maisījumā iemaisa pekanriekstus un rabarberus.
- Olas un cukuru kuļ ar elektrisko mikseri apmēram 2 minūtes, līdz veidojas biezas putas. Pievieno vaniļu, kefīru un izkausētu kokosriekstu eļļu, samaisa.
- Olu masu lej virs miltu, rabarberu un pekanriekstu maisījuma. Mitrās sastāvdaļas jāpievieno sausajām, nevis otrādi, citādi miltu masa saplacinās sakultās olas.
- Visu samaisa tikai tik ilgi, līdz nav redzami sausi milti. Masu nedrīkst pārmaisīt, jo tad kēksiņi būs blīvi.
- Mīklu sadala vienādi uz 12 kēksiņu formītēm.
- Cep līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī 25 minūtes vai līdz kēksiņi ir viegli zeltaini un, iedurot kēksiņā koka irbulīti, tas iznāk sauss.
- Gatavo glazūru – pūdercukuram pievieno norīvētu miziņu no ½ apelsīna. Uzmanīgi norīvē tikai oranžo daļu, neskarot balto. Pievieno 1 ēd.k. citronu sulas. Samaisa. Turpina pievienot citronu sulu līdz iegūta vēlamā konsistence.
- Kad kēksiņi atdzisuši līdz istabas temperatūrai vai vēl viegli silti, katru no tiem iemērc glazūrā un noliek uz restītes sacietēt.
Padomi gatavošanai:
- Kādus miltus izmantot? Šajā receptē svarīgi vismaz daļēji izmantot kviešu miltus, jo tie vislabāk uzceļas reakcijā ar cepamo pulveri. Mūsu iecienītākā kombinācija ir 200g kviešu miltu un 80g smalkais muslis ar ogām, kura sastāvā ir rupji maltas auzas un dažādas žāvētas ogas. Tomēr mušļa vietā var izmantot auzu pārslas vai auzu miltus, vai arī izmantot pilnu daudzumu kviešu miltus;
- Par fantastisko citrusu glazūru – šī citrusu glazūra ir mūsu iecienītākā glazūra jebkādiem maziem kēksiņiem vai lieliem kēksiem, kā arī virtuļiem. Tā jebkuram konditorejas izstrādājumam piešķir citrusīgu saldskābu garšas noti. Glazūru var gatavot biezāku, pievienojot mazāk citronu sulas, vai šķidrāku, pievienojot vairāk sulas. Citronu sulas vietā var izmantot arī apelsīnu sulu, tomēr tad glazūra būs saldāka.
- Vai rabarberi obligāti jāatstāj atsuloties? Ja pietrūkst laika, šo soli var izlaist, tomēr, pēc rabarberu atsulošanas, tie cepoties izdala mazāk šķidruma un kēksiņi nav slapji. Tādēļ mēs iesakām šo soli tomēr veikt.
- Vai var izmantot citus riekstus? Šajos kēksiņos vislabāk iederas tieši pekanrieksti, kuriem ir bagātīga garša, kas lieliski sader ar rabarberu skābumu. Rieksti arī piedod kēksiņiem vairāk tekstūras. Tomēr, ja nevēlies, riekstus var nepievienot vispār vai aizstāt ar rozīnēm, grauzdētiem valriekstiem vai Indijas riekstiem.