Rabarberu sezona ir diez gan īsa, tādēļ maijs un jūnijs ir īstais laiks rabarberu desertu gatavošanai. Nedaudz neierastāks veids, kā pasniegt un ēst ruleti – šķīvī pilnā ar svaigu zemeņu mērci. Deserta pamatā ir klasiskais olu biskvīts, kuram pievienoti rabarberu gabaliņi, tādejādi padarot biskvītu sulīgāku un interesantāku. Ruleti var pasniegt arī bez zemeņu mērces, tādā gadījumā krēmā var ielikt svaigu zemeņu gabaliņus, jo rabareri un zemenes ir superkombinācija, kura nekad nepievils.
Daudzums: 8 personām
Sastāvdaļas:
Rabarberu biskvītam
- 6 olas
- 6 ēdamkarotes cukura biskvītam + 2 ēdamkarotes cukura rabarberu atsulošanai
- 5 ēdamkarotes kviešu miltu
- 1 ēdamkarote kukurūzas cietes
- 700 grami rabarberu
- eļļa cepamformas ietaukošanai
Krēmam:
- 250 grami mascarpones siera
- 300 ml saldā krējuma (35%)
- 2 ēdamkarotes cukura
- 1 tējkarote vaniļas pastas vai 2 tējkarotes vaniļas ekstrakta
Pasniegšanai:
- 1,2 – 1,5 kilogrami svaigu zemeņu
- pūdercukurs
- svaigas ogas
- svaigas piparmētru lapiņas
Pagatavošanas gaita:
Rabarberu biskvīta pagatavošana:
- Vispirms nomizo rabarberus, sagriež tos gabaliņos, apber ar cukuru un atstāj atsuloties.
- Ieslēdz cepeškrāsni uz 180°C grādiem, lai tā sakarst, kamēr tiek gatavota mīkla.
- Ņem 2 lielas bļodas un olu dzeltenumus atdala no baltumiem, vienā bļodā liekot dzeltenumus, otrā baltumus. Olu dzeltenumiem pievieno cukuru un ar mikseri kārtīgi saputo, kamēr masa trīskāršojas apjomā un kļūst pavisam gaiša. Pievieno miltus un kukurūzas cieti un nedaudz saputo.
- Otrā bļodā saputo olas baltumus līdz stingrām putām.
- Saputotos olu baltumus pievieno olu dzeltenumu mīklai un ar karoti iecilā, pielietojot pēc iespējas mazāk roku kustību, lai biskvīts lieki nesaplok.
- Mīklu liek cepamajā pannā (izmantojam 30×40 cm lielu cepamo pannu), kurā ieklāts cepamais papīrs un tas ar eļļu nedaudz ietaukots. Pannā lej biskvīta mīklu un izlīdzina.
- Rabarberus liek sietā un kārtīgi notecina. Notecinātos rabarberus vienmērīgi pārkaisa biskvīta mīklai.
- Biskvītu cep cepeškrāsnī 180°C grādos 18-20 minūtes.
- Kad biskvīts gatavs, to pāris minūtes atdzesē. Uz galda vai dēlīša izklāj cepamo papīru (nedadz lielāku par gatavo biskvītu) un uz tā liek izcepto biskvītu. Uzmanīgi noņem cepšanai izmantoto cepamo papīru un ar otra cepamā papīra palīdzību ruleti sarullē, kamēr tā vēl silta. Šis ir svarīgs solis jebkuras ruletes gatavošanā un tas nodrošinās to, ka gatavā rulete nelūzīs. Satīto ruleti atstāj atdzist.
Krēma pagatavošana:
- Saldo krējumu (tikko izņemtu no ledusskapja) lej bļodā, pievieno cukuru, vaniļas pastu un ar mikseri puto līdz šķidrām putām.
- Pievieno mascarpone sieru un turpina putot, līdz tiek iegūta stingra krēma konsistence. Jāuzmanās, lai krēmu nepārputotu, jo saldajam krējumam ir tendence ātri saiet sviestā, ja tas tiek pārputots.
Ruletes pagatavošana:
- Ruleti var pagatavot tad, kad biskvīts pilnībā atdzisis. Satīto biskvītu uzmanīgi attin un tajā iesmērē pagatavoto krēmu.
- Piepalīdzot ar cepamo papīru, ruleti stingri satin. Satīto ruleti vēlams ielikt ledusskapī, lai tā kļūst stingrāka un nedaudz savelkas.
Pasniegšana:
- Zemenes attīra no zaļajām lapiņām, rūpīgi nomazgā un sablendē. Ja vēlas, var pievienot papildus cukuru.
- Ruleti sagriež šķēlēs. Šķīvī lej sablendētās zemenes, virsū liek ruletes gabaliņu. Dekorē ar svaigām ogām un piparmētru lapiņām. Sagatavoto porciju pārkaisa ar pūdercukuru.