Par spīti tam, ka šo smalkmaizīšu pagatavošana ir gana darbietilpīga, tas viennozīmīgi ir tā vērts. Rabarberu un vārītā krēma kombinācija garšo fantastiski, ēdot šīs maizītes, vārda tiešajā nozīmē jāuzmanās, lai negadās “mēli norīt” – tik gardas tās ir. No minētajiem sastāvdaļu daudzumiem sanāks ~24 smalkmaizītes. No šīm pašām sastāvdaļām smalkmaizīšu vietā var izcept arī vienu lielu rabarberu plātsmaizi. Tad, kad rabarberu sezona beigusies, šīs maizītes var cept ar citām ogām – lieliski iederēsies upenes vai dažādu skābāku ogu mikslis.
Daudzums: 24 smalkmaizītes
Sastāvdaļas:
- 500 grami rabarberu (~600 grami nenomizotu rabarberu)
- 1 ēdamkarote cukura (Rabarberu atsulošanai)
- sviests vai eļļa pannas ietaukošanai
Rauga mīklai:
- 300 grami kefīra
- 100 grami sviesta
- 12 grami sausā rauga
- 50 grami cukura
- 0.8-1 kg miltu
Vārītajam krēmam:
- 3 olas
- 3 ēdamkarotes miltu (~40 grami)
- 500 ml piena
- 100 grami cukura
- 1 tējkarote vaniļas pastas vai 2 tējkarotes vaniļas ekstrakta
Drumstaliņām:
- 100 grami sviesta
- 200 grami miltu
- 70 grami cukura
Pagatavošanas gaita:
Rauga mīklas pagatavošana:
- Krūzītē liek sauso raugu, pievieno 1 ēdamkaroti cukura un uzlej nedaudz silta ūdens (ūdens nedrīkst būt karsts), samaisa un atstāj raugu iedarboties.
- Kefīru lej katliņā, pievieno sviestu un visu nedaudz uzsilta (taču nekādā gadījumā nevāra). Tiklīdz sviests sāk nedaudz kust, katliņu noņem no plīts.
- Kefīru ar sviestu lej bļodā, pievieno atlikušo cukuru, pusi no miltiem un pielej klāt raugu (raugs pa šo laiku būs sācis rūgt). Sākumā mīklu var maisīt ar karoti, taču pēc tam to jāsāk mīcīt ar rokām. Blakus jātur miltu bļoda un jāskatās pēc mīklas konsistences – ja tā līp pie rokām, jāpievieno vēl milti. Jāmīca tik ilgi, kamēr mīkla nelīp pie rokām un iespējams izveidot glītu mīklas bumbu.
- Samīcīto mīklu nedaudz apkaisa ar miltiem, pārklāj ar pārtikas plēvi un dvielīti, un atstāj siltā vietā uzrūgt apmēram 1 stundu.
Vārītā krēma pagatavošana:
- Palielā katliņā iesit 3 olas, pievieno cukuru un ar mikseri rūpīgi saputo. Kad masa kļuvusi gaiša un gaisīga, pievieno miltus un vēlreiz rūpīgi saputo, līdz masa viendabīga. Pēc tam pievieno pienu un nedaudz saputo.
- Katliņu liek uz plīts un lēnā temperatūrā karsē, nepārtraukti maisot (vislabāk ar koka karoti). Šajā solī jāapbruņos ar pacietību, jo vārītā krēma pagatavošana prasīs 15-20 minūtes, kuru laikā krēms intensīvi jāmaisa, lai tajā neveidojas kunkulīši. Kamēr masa kārtīgi uzkarsīs, tā būs šķidra, bet vienā brīdī sāks strauji sabiezēt. Krēmu karsē un maisa, līdz tiek iegūta bieza un vienmērīga konsistence. Krēmā iemaisa vaniļas pastu, krēmu pārliek bļodā un ļauj tam atdzist.
Drumstaliņu pagatavošana:
- Bļodā liek mīkstu (istabas temperatūrā pastāvējušu) sviestu, pievieno cukuru un miltus.
- Ar pirkstu galiem mīca sastāvdaļas, līdz izveidojas drumstalas.
Smalkmaizīšu pagatavošana:
- Ieslēdz cepeškrāsni uz 180°C grādiem.
- Cepamajā pannā ieklāj cepampapīru un ietauko to ar eļļu vai sviestu.
- Rokas pamērcē miltos (tas nodrošinās to, ka mīkla nelīp pie rokām) un no uzrūgušās rauga mīklas veido nelielas apaļas bumbiņas. Kārto tās uz cepamā papīra, ievērojot diez gan lielu atstarpi starp tām.
- Ņem glāzi, pamērcē tās apakšu miltos un katras bumbiņas vidū iespiež iedobīti.
- Iedobītēs dāsni liek vārīto krēmu. Krēmam pa virsu liek notecinātus rabarberus un tos nedaudz iespiež krēmā. Pa virsu pārskaisa drumstaliņas.
- Sagatavotā smalkmaizītes liek cepties 180°C grādos 18-20 minūtes, kamēr maizīšu maliņas kļūst gaiši zeltainas.
- Ja vēlas, gatavās maizītes var pārkaisīt ar pūdercukuru.