Rabarberu laiku mēs vienmēr gaidām ar nepacietību, jo šos skābos pavasara augus var izmantot neskaitāmu desertu un citu ēdienu radīšanā. Tā kā mums labāk patīk deserti ar skābumiņu, rabarberu laikā vienmēr izmantojam iespēju no tiem pagatavot šo lielisko rabarberu tarti un citus gardumus.
Nepieciešamais aprīkojums:
- tartes forma 24 cm
- mīklas rullis
- pīrāga svariņi vai sausi pelēkie zirņi / pupas
Sastāvdaļas:
Mīklai
- 1 liela ola
- 200 g kviešu miltu
- 120 g auksta sviesta
- 1 ēd.k. ledaina ūdens
- šķipsniņa sāls
Pildījumam
- 400 g rabarberu
- 100 g cukura
- 2 lielas olas
- 3 ēd.k. skābā krējuma
- 1 ēd.k. kviešu miltu
- 1/2 tēj.k. vaniļas pastas (vai 1 tēj.k. vaniļas ekstrakta)
- 1/4 tēj.k. svaigi rīvēta muskatrieksta
- 1/2 svaigi maltas citrona miziņas
Pasniegšanai
- baltais saldējums
- svaigas zemenes
- Aukstu sviestu no ledusskapja sarīvē uz rupjās dārzeņu rīves, ieliek atpakaļ ledusskapī uz 10 minūtēm. Olas sakuļ ar 1 ēd.k. ledaini auksta ūdens un ievieto ledusskapī. Lai mīklas konsistence izdotos pareiza, visiem produktiem jābūt aukstiem.
- Miltus sajauc ar sāli. Ar rokām ieberž auksto sviestu līdz veidojas rupjas drupačas. Jārīkojas ātri, lai roku siltums neizkausētu sviestu. Mēs izmantojam gumijas cimdu, lai pasargātu mīklu no roku siltuma. Sviesta-miltu masā izveido nelielu bedrīti, ielej olu-ūdens masu un ātri samīca līdz veidojas drupana, bet viendabīga masa. Mīklu saveļ bumbā, ietin pārtikas plēvē un ievieto ledusskapī uz 20-30 minūtēm.
- Auksto mīklu izrullē aptuveni aplī apmēram 28 cm diametrā. Ieklāj tartes formā tā, lai mīkla nosedz arī visas maliņas. Ar dakšiņu sadursta pamatnes apakšu. Ieklāj cepamo papīru, uz kura ber pelēkos zirņus vai pīrāga svariņus – tie paredzēti, lai mīkla cepot neuzpūšas. Pamatni cep 180 C karstā cepeškrāsnī 15 minūtes vai līdz veidojas viegli zeltaina maliņa. Ļauj atdzist.
- Gatavo pildījumu. Ar putojamo slotiņu sakuļ kopā krējumu, olas, cukuru, vaniļu, citronu miziņu, ierīvē ¼ tējkaroti muskatrieksta un ēdamkaroti miltu līdz veidojas viendabīga masa. Muskatriekstu nepievieno vairāk, jo tam ir ļoti izteikta garša, kas var pārņemt ēdiena garšu, ja to pievieno par daudz.
- Rabarberus norīta un sagriež šķēlītēs. Ieklāj padzisušā tartes mīklas veidnē. Pa virsu vienmērīgi pārlej pildījuma masu. Ja nepieciešams, ar karoti pielīdzina tā, lai visi rabarberi ir nodegti ar škidro masu.
- Cep 180 grādos 20-30 minūtes. Kopējais laiks būs tuvāk 30 minūtēm, bet iesakām sākt pārbaudīt tarti pēc 20 minūtēm. Tarte ir gatava, kad tā ir sastingusi – to pakratot viegli kratās tikai centrs, tartes virsmai jābūt pavisam viegli zeltainai.
- Pasniedz ar zemenēm un plombīra saldējumu, pārkaisot ar pūdercukuru.