Saldas zemenes un skābi rabarberi ir perfekta kombinācija gandrīz jebkādā desertā. Šis ir pavisam viegls un diez gan ātri pagatavojams deserts. Rabarberu-zemeņu ķīselis lieliski garšos ar jebkādu krēmu, taču kafijas mīļi noteikti novērtēs tieši šajā receptē minēto garšu kombināciju.
Sastāvdaļas:
Ķīselim:
- 700 grami rabarberu
- 700 grami zemeņu
- 1 litrs ūdens
- 2-4 ēdamkarotes cukura
- 1-2 ēdamkarotes kartupeļu cietes
Krēmam:
- 600 ml saldā krējuma (35%)
- 2 ēdamkarotes cukura
- 1-2 ēdamkarotes šķīstošās kafijas
- 6 ēdamkarotes verdoša ūdens
- 15 grami želatīna
Pagatavošanas gaita:
- Rabarberus nomizo un sagriež gabaliņos. Zemenes attīra no zaļajām lapiņām, nomazgā un lielākās zemenes sagriež mazākos gabaliņos.
- Katlā lej ūdeni, pievieno sagrieztos rabarberus un vāra ~5 minūtes. Pievieno zemenes, cukuru un vāra vēl ~5 minūtes jeb tik ilgi, kamēr rabarberi un zemenes ir nedaudz pašķīduši.
- Krūzītē ber kartupeļu cieti, uzlej nedaudz auksta ūdens un rūpīgi samaisa, lai nepaliek cietes kunkulīši. Nepārtraukti maisot, katlā pievieno ar ūdeni sajaukto cieti. Ja vēlas šķidrāku ķīseli, pievieno mazāk cietes (pietiks ar 1 ēdamkaroti), ja biezāku ķīseli, pievieno vairāk cietes. Sākumā var pievienot mazāk cietes un tad skatīties, vai ķīseļa konsistence apmierina – ja gribēsies biezāku, vienmēr varēs pievienot vēl cieti.
- Gatavo ķīseli atstāj atdzist. Ja nepieciešams to atdzesēt ātri, tad katliņu var likt auksta ūdens peldē.
- Želatīnam uzlej 3 ēdamkarotes ūdens un atstāj nedaudz uzbriest.
- Šķīstošajai kafijai uzlej verdošu ūdeni un samaisa.
- Bļodā lej saldo krējumu un ar mikseri saputo līdz putukrējuma konsistencei.
- Uzbriedināto želatīnu liek ūdens peldē un izkausē. Sagatavoto kafiju lej pie izkausētā želatīna un rūpīgi izmaisa. Kafijas-želatīna masu lēnām lej saputotajā putukrējumā, turpinot putot ar mikseri vai maisīt ar karoti.
- Sagatavoto krēmu lej veidnē un liek ledusskapī sastingt.
- Kad ķīselis atdzisis un krēms sastindzis, atliek vien pasniegt un baudīt desertu. Mums dažreiz patīk krēmu liet seklā veidnē (piemēram, cepamajā pannā) un pasniegšanai krēmu izspiest ar cepumu formiņām.