Ravioli pagatavošana prasa laiku un pacietību, bet rezultāts apburs jebkuru gardēdi. Ķirbja un trīs sieru ravioli pildījumam ir lielisks garšas balanss. Visas sastāvdaļas sadraudzējas, veidojot savu, neatkārtojamu garšu, kurā neviena nespēlē galveno lomu, bet visas kopā rada lielisku garšu buķeti. Tāpēc šie ravioli garšos, pat ja kāda sastāvdaļa nav Jūsu iemīļoto pārtikas produktu sarakstā. Šī ir lieliska recepte, ko pagatavot kopā ar ģimeni kādā lietainā rudens brīvdienā. Ravioli pagatavošanai vari izmantot 3 Muskatriekstu mājās gatavotās pastas recepti.
Daudzums: 6 porcijas + sasaldēšanai
Nepieciešamais aprīkojums:
- ravioli veidne
- pastas taisāmā mašīna vai mīklas rullis
Sastāvdaļas:
Ravioli sastāvdaļas
- 1 porcija pastas mīkla (3 Muskatriekstu pastas mīklas recepte)
- 600 gr sviesta ķirbja, sagriezta kubiņos
- 1 tēj.k. olīveļļas
- 100 gr mīkstā kazas siera
- 50 gr gorgonzolas siera (zilais siers)
- 50 gr svaigi rīvēta parmazāna (vai cita cietā siera)
- 1 ola
- 1 tējkarote kaltētas raudenes (jeb oregano)
- 1 olas baltums
- 1/2 tēj.k. svaigi rīvēta muskatrieksta
- šķipsniņa sāls
- šķipsniņa svaigi maltu melno piparu
Pasniegšanai 6 porcijām
- 200 gr sviesta
- 12 lapiņas salvijas svaigas vai kaltētas
- 100 gr bekona
- 6 ēd.k. ciedru riekstu
- 2 ēd.k. svaigi kapātu pētersīļu
- dažas šķēlītes cietā kazas siera
Pagatavošanas gaita:
- Cepeškrāsni ieslēdz un uzkarsē līdz 200°C.
- Uz cepeškrāsns pannas uzber sviesta ķirbja kubiņus, uzlej 1 tēj.k. olīveļļas, pievieno raudeni, sāli un piparus, visu samaisa un cep sakarsētā cepeškrāsnī 30 – 40 minūtes, līdz kubiņi mīksti. Ļauj atdzist 15 minūtes.
- Ķirbi liek virtuves kombainā, pievieno kazas sieru, parmezāna sieru, gorgonzolas sieru, olu un pierīvē muskatriekstu, visu masu samaļ līdz vienmērīgai konsistencei. Var izmantot rokas blenderi, tad visas sastāvdaļas ievieto piemērotā traukā un sablendē.
- Pagatavo pastas mīklu, izmantojot 3 Muskatriekstu recepti mājās gatavotai pastai. Pastas mīklu sadala četrās daļās. Tās mīklas daļas, ar kurām nestrādā, ietin atpakaļ pārtikas plēvē, lai neapkalst.
- Pastas mašīnu apkaisa ar miltiem, mīklu izrullē plāksnēs vēlamajā plānumā, mēs izmantojam 6. lielumu. Izrullētu mīklu bagātīgi apkaisa ar miltiem, liekos nopurina. Var izmantot mīklas arī rulli, tādā gadījumā, to apviļā miltos un izrullē mīklu viendabīgā 1,5 – 2 mm biezā plāksnē. Pastas plāksnes uzkar uz rūpīgi notīrīta veļas žāvētāja tā, lai tās nesalīp.
- Ravioli veidni apkaisa ar miltiem. Pastas plāksni novieto uz veidnes un ar konditorejas maisiņa palīdzību bedrītēs iepilda pildījumu.
- Izmantojot silikona otiņu, ravioli no visām četrām pusēm apsmērē ar viegli sakultu olbaltumu un pa virsu uzliek otru mīklas plāksni. Ar mīklas rulli rullē, līdz katra kvadrāta sānu malas atdalās.
- Veidni apgāž otrādi un izkrata gatavos ravioli. Lai tie neapkalst, ar miltiem apkaisas darba virsmu, izvieto uz tiem gatavos raviolli un apklāj ar virtuves dvieli.
- Visus pastas mīklas atgriezumus tur apsegtus, lai tie nasakalst. Atgriezumus atkal samīca kopā, izrullē mīklu un veido ravioli, līdz mīkla beigusies.
Pasniegšanai:
- Bekonu sagriež mazos gabaliņos un uz pannas apcep zeltaini brūnus, atliek malā.
- Uz sausas pannas ~2 minūtes apgrauzdē ciedru riekstus, uzmanās, lai tie nepiedeg, atliek malā.
- Uz pannas izkausē sviestu, pievieno salvijas lapiņas, tiklīdz sviests sāk apbrūnēt, izslēdz karstumu un atliek malā. Tas prasīs apmēram 1-1,5 minūtes.
- Lielā katlā uzvāra ūdeni, pieber sāli, ūdenim ir jābūt diezgan sāļam. Mēs uz 3-4 l ūdens pievienojam 2 tēj.k. sāls.
- Tiklīdz ūdens sāk vārīties, pievieno ravioli un apmaisa tos ar putu karoti. Labāk neatstāt katlu bez uzraudzības un ik pa laikam ravioli apmaisīt. Vārīšanās sākumā ravioli uzcelsies katla virspusē, no šī brīža raviolli jāvāra ~7-10 minūtes. Vislabāk vienu izņemt, pārgriezt uz pagaršot, lai noteiktu, vai ravioli ir gatavi. Galvenais, lai nejūt jēlas mīklas garšu. Ūdens nedrīkst burbuļot, tad ravioli pārplīsīs un viss pildījums izplūdīs ūdenī. Vislabāk vārīt pa daļām, vienā reizē ne vairāk kā 12 gab.
- Veido porciju. Uz šķīvja liek sešus ravioli, pārlej ar ēdamkaroti sviesta mērces kopā ar divām salvijas lapiņām, apkaisa ar bekona gabaliņiem, grauzdētiem ciedru riekstiem un sakapātiem pētersīļiem. Pašās beigās grezno ar plānām cietā kazas siera šķēlītēm, kas nogrieztas ar dārzeņu mizotāju vai speciālu siera nazi. Pasniedz. Jābauda nekavējoties.
Padomi gatavošanā:
- Iespējams, pildījums paliks pāri, tas atkarīgs no ravioli lieluma. To var uzglabāt ledusskapī slēgtā traukā vai sasaldēt. Pildījums lieliski derēs arī kā mērce pastai, rīsiem vai pat kartupeļiem. Lai no pāri palikušā pildījuma pagatavotu mērci, pannā uzkarsē saldo krējumu, pievieno pildījumu un maisa, līdz izveidojas viendabīga mērce. Mērci var bagātināt ar iemīļotajām garšvielām.
- Kur nopirkt ravioli veidni? Ravioli veidnes ir nopērkamas gan internetā, gan Latvijas veikalos (Rito, Stockmann u.c.). Mēs lietojam Tupperware veidni. Ja nav speciālas veidnes, pildījumu liek tieši uz pastas mīklas plāksnes, ar konditorejas tūtu uzspiež pildījumu, no visām pusēm apsmērē ar olas baltumu, pārliek pāri otru mīklas plāksni un ar glāzes vai cepumu formiņas palīdzību izspiež ravioli. Noteikti ar pirkstiem vai dakšiņu no visām pusēm saspiež kopā maliņas, lai vāroties pildījums neiztek ārā.
- Vai var aizstāt sierus? Ja Jums neiet pie sirds kazas siers vai gorgonzola, varat tos aizstāt ar 150 gr sava mīļākā siera, parmezānu gan iesakām neaizvietot, jo tam ir īpaša, spēcīga garša.
- Vienā porcijā iesakām likt 6 – 8 ravioli, pārējos var saldēt: ravioli liek saldēšanai paredzētos maisiņos vienā kārtā un uzmanīgi ievieto saldētavā. Pirms vārīšanas neatkausē, tikai jāņem vērā, ka saldētu ravioli pagatavošanas laiks būs nedaudz ilgāks.
- Kur vēl izmantot dedzinātā sviesta salvijas mērci? Dedzinātā sviesta mērce kopā ar salviju ļoti labi sader ar pastu, ravioli, ņoki (gnocchi) un līdzīgiem mīklas izstrādājumiem.