Rikotas siers ir maigs un krēmīgs, un tieši tādas arī sanāk rikotas siera pankūkas – tās kūst mutē. Siltas pa taisno no pannas tās garšo lieliski, taču šīs pankūkas īpaši izceļas ar to, ka arī atdzisušas tās joprojām būs mīkstas un gaisīgas. Tās var gatavot tikai ar rikotas sieru, taču visgardākās tās sanāks, ja pankūku mīklai tiks pievienotas ogas vai smalki sagriezti augļi. Pankūkas ir ļoti ātri pagatavojamas – nav nepieciešams lieki smērēt ne mikseri, ne blenderi – pankūku mīklu var pagatavot pāris minūtēs, sakuļot mīklu ar dakšiņu.
Daudzums: 3 personām
Sastāvdaļas:
- 250 grami rikotas siera
- 2 olas
- 4-5 ēdamkarotes miltu
- 1 tējkarote cepamā pulvera
- 1-2 tejkarotes cukura
- eļļa cepšanai
Pagatavošanas gaita:
- Bļodā iesit olas un viegli sakuļ ar dakšiņu.
- Pievieno rikotas sieru un cukuru un atkal viegli sakuļ ar dakšiņu.
- Miltiem atsevišķā traukā pievieno cepamo pulveri, rūpīgi samaisa un pievieno mīklai. Mīklu rūpīgi samaisa ar dakšiņu. Atkarībā no olu izmēra, mīklai vajadzēs 4-5 ēdamkarotes miltu. Mīklai jābūt biezas konsistences – tā, lai, ar karoti liekot mīklu uz pannas, tā neizplūstu.
- Pannā sakarsē nelielu daudzumu eļļas, ar karoti uz pannas veido pankūkas un cep tās no abām pusēm, kamēr abas puses kļūst zeltainas. Pankūciņas var veidot lielas vai mazas (ar tējkaroti vai ēdamkaroti) – atkarībā no noskaņojuma.
Padomi gatavošanai:
- Šīs pankūkas būs lieliski piemērotas arī zīdaiņiem un mazuļiem, jo tām ir ļoti gaisīga konsistence, tās viegli sakost pat bez zobiņiem. Gatavojot tās pavisam maziem bērniem, cukuru var nepievienot, tā vietā var pievienot kādas ogas vai smalki sagrieztus augļus.
- Šīm pankūkām parasti izmantojam klasiskos kviešu miltus, tādejādi pankūkas iegūst burvīgu zeltainu krāsu. Taču var izmantot arī jebkurus citus miltus (rupjāka maluma miltus var nākties pievienot nedaudz vairāk).
- Pankūku mīklas piedevu variācijas, kas lieliski iederēsies šajās pankūkās, ir teju bezgalīgas – derēs jebkuri augļi un ogas, kuri nav pārāk ūdeņaini, tāpat var pievienot dažādas sēkliņas (magoņu, čia), sasmalcinātus riekstus, uzbriedinātus smalki sagrieztus žāvētus augļus, kanēli, vaniļu. 3 Muskatrieksti iesaka četras šo pankūku variācijas, kuras praksē bieži pārbaudītas un atzinīgi novērtētas:
- Rikotas siera pankūkas ar avenēm un banāniem – pankūku mīklai pievieno veselas avenes un smalki sagrieztu banānu, tos uzmanīgi iecilā mīklā. Ja izmanto atkausētas avenes, tās vispirms rūpīgi notecina.
- Rikotas siera pankūkas ar citrona miziņu, citrona sulu un magoņu sēkliņām – pankūku mīklai pievieno svaigi rīvētu miziņu no puscitrona, 2 ēdamkarotes svaigi spiestas citronu sulas un pāris ēdamkarotes magoņu sēkliņu.
- Rikotas siera pankūkas ar mellenēm – veselas mellenes (derēs gan liellogu, gan meža mellenes) uzmanīgi iecilā mīklā.
- Rikotas siera pankūkas ar svaigām aprikozēm – aprikozēm izņem kauliņus, sagriež tās mazos gabaliņos un iecilā mīklā.