Vai zini, kādēļ mežā sēnes (gailenes, baravikas un citas) salasāmas vienlaicīgi ar brūklenēm? Jo sēnes un brūklenes ne tikai veido rudenīgas kompozīcijas mežā, tās arī lieliski garšo kopā. Tādēļ jāizmanto īsā sēņu un brūkleņu sezona, lai pagatavotu un baudītu burvīgas sezonālas maltītes ar meža veltēm. Brūklenes ar savu skābumiņu atdzīvina šo sēņu pastas ēdienu, papildinot garšas kompozīciju ar svaigu niansi.
Daudzums: 2 porcijas
Sastāvdaļas:
- 170 g svaigās pastas (izmantojam Color pasta svaigo pastu)
- 100 g bekona
- 400 g sēņu (Izmantojam gailenes)
- 1 burkāns
- 1 sīpols (mums bija 2 mazi sīpoli)
- sauja brūkleņu
- saišķītis diļļu
- 15 g sviesta (apm. 1 ēd.k. sēņu cepšanai)
- 2 ēd.k. eļļas (burkānu un sīpolu cepšanai)
- škipsniņa sāls
- šķipsniņa maltu melno piparu
Pagatavošanas gaita:
- Sēnes rūpīgi notīra un nomazgā. Lielākas sēnes sagriež mazākos gabaliņos.
- Sēnes liek uz sausas pannas un karsē, kamēr viss liekais šķidrums ir iztvaikojis. Tad pannā liek sviestu un sēnes apcep sviestā, līdz tās kļūst viegli kraukšķīgas, un atliek malā.
- Burkānu sarīvē uz rupjās dārzeņu rīves, sīpolu sagriež šķēlītēs. Dārzeņus apcep uz pannas eļļā un atliek malā.
- Bekonu sagriež gabaliņos un apcep uz pannas, līdz bekons kraukšķīgs. Apcepto bekonu liek bļodiņā, kas izklāta ar papīra dvieli, kas uzsūks liekos taukus.
- Svaigo pastu liek vārīties lielā ūdens daudzumā, kuram pievienota šķipsniņa sāls. Vāra atbilstoši instrukcijām (parasti ~3-4 minūtes). Tiklīdz pasta gatava, atsmeļ puskrūzīti ūdens, kurā pasta vārījās, jo tas būs nepieciešams vēlāk. Pārējo pastu nokāš.
- Pannā liek visas apceptās sastāvdaļas, izvārīto pastu un pastas ūdeni. Pastas ūdens izveidos mazliet iebiezinātu mērcīti, jo tajā ir nedaudz cietes, kas novārījusies no pastas. Tā kā šai receptei netiek pievienots krējums, ir svarīgi pievienot masai mazliet šķidruma, kas ļaus citām sastāvdaļām labāk noklāt pastu. Visu maisot uzkarsē un servē uz šķīvja.
- Uz sausas un tīras pannas ber sauju brūkleņu un, kustinot pannu (tā, lai brūklenes ripinās pa pannu), brūklenes strauji uzkarsē 1-2 minūtes, līdz tām sāk nedaudz izdalīties sula. Brūklenes pārber pastas porcijām un bauda maltīti.
Ieteikumi gatavošanai:
- Šim ēdienam ļoti piestāv Latvijā ražotā svaigā pasta Color pasta. Tās sastāvā ir daudz dārzeņu, tādejādi tā ir krietni vērtīgāka par kaltētajiem makaroniem vai parasto svaigu pastu, kuras sastāvā ir tikai milti un ūdens. Turklāt Color pasta svaigā pasta tik ļoti piestāv rudens ēdieniem, jo tā ir krāsaina.
- Gaileņu vietā var izmantot jebkādas citas meža sēnes vai veikalā nopērkamās sēnes.