Rupjmaize, dzērvenes un putukrējums ir viena no biežāk sastopamajām latvisko desertu kombinācijām. Arī šajā kūkā paslēpušās šīs sastāvdaļas, papildus pievienojot bezpiedevu jogurtu, kas padara kūku vieglu un samazina kūkas kopējo kaloriju daudzumu. Šī kūka būs piemērota tiem, kam nepatīk pārlieku saldi deserti – šī kūka nepavisam nav salda, lai arī kūkas sastāvā ir cukurs, taču tas pamatā ir nepieciešams dzērveņu un ābolu biezenim, lai neitralizētu dzērveņu skābumu.
Daudzums: 8 lielāki (vai 10 mazāki) gabaliņi
Nepieciešamais aprīkojums:
- kūkas veidne 24 cm Ø
Sastāvdaļas:
Rupjmaizes biskvītam
- 3 olas
- 4 ēd.k. rudzu rīvmaizes (izmantojam "Lāči" rupjmaizes rīvmaizi)
- 1 ēd.k. kukurūzas cietes
- 2 ēd.k. cukura
Dzērveņu biezeņa kārtai:
- 300 g dzērveņu
- 350 g ābolu (svars pēc nomizošanas un seržu izņemšanas)
- 100 g cukura
- 20 g želatīna
Jogurta kārtai:
- 400 g grieķu jogurta
- 400 ml saldā krējuma
- 2 ēd.k. cukura
- 1 tēj.k. vaniļas pastas vai 1 ēd.k. vaniļas ekstrakta
- 20 g želatīna
Pagatavošanas gaita:
- Ieslēdz cepeškrāsni uz 180° C grādiem.
- Pagatavo rudzu biskvīta mīklu: bļodā liek olas un cukuru, ar mikseri saputo stingrās putās (masa dubultosies apjomā), pievieno rudzu rīvmaizi (iesakām izmantot Lāču rīvmaizi), kukurūzas cieti un vēlreiz saputo. Biskvīta mīklu liek ietaukotā veidnē un cep 180°C grādos ~15 minūtes. Gatavību pārbauda ar koka irbulīti.
- Pagatavo dzērveņu biezeni: ābolus nomizo un attīra no serdēm, dzērvenes nomazgā un attīra no gružiem. Ābolus un dzērvenes liek katlā, pielej ~50 ml ūdens un vāra ~10 minūtes, līdz āboli un dzērvenes gandrīz izšķīduši, tad pievieno cukuru un vēlreiz uzvāra. Gatavo biezeni sablendē ar rokas blenderi (var izmantot arī blenderkrūzi) un izberž caur sietiņu, lai atbrīvotos no dzērveņu miziņām. Gatavo biezeni atstāj atdzist.
- Kūkas formā esošo rudzu biskvītu nedaudz samtrina, apslakot vai apsmidzinot ar ūdeni vai vieglu cukura sīrupu. Samitrināšanai labi iederēsies arī atšķaidīts cidoniju sīrups vai sula.
- Saldo krējumu saputo ar cukuru un vaniļas cukuru līdz vidēji stingrām putām, pievieno jogurtu, un masu viegli sakuļ līdz vienmērīgai konsistencei.
- Želatīnu aplej ar nelielu auksta ūdens daudzumu un atstāj uzbriest 5-10 minūtes. Uzbriedināto želatīnu izklausē ūdens peldē un sadala 2 daļās:
- vienai daļai pievieno nedaudz dzērveņu biezeņa, samaisa un lej pie pārējā biezeņa, visu rūpīgi izmaisa.
- otrai daļai pievieno nedaudz jogurta masas, samaisa un lej pie pārējās jogurta masas, visu rūpīgi samaisa.
- Veidnē virs atdzisušā un samitrinātā biskvīta lej sagatavotās masas.
- Ja vēlas nodalīt balto un sarkano kārtu, tad vispirms sagatavo vienu masu, lej veidnē un liek ledusskapī vismaz uz 1h, lai tā sastingst – tikai tad sagatavo otru masu un lej veidnē pa virsu pirmajai kārtai.
- Ja vēlas interesantāku izskatu (kā receptes bildē), tad abas masas pamīšus lej veidnē, lejot vidū vienu kausiņu jogurta masas, tai vidū vienu kausiņu dzērveņu masas un tā atkārto, līdz abas masas salietas veidnē.
- Kūku liek ledusskapī sastingt vismaz uz 4h, taču vislabāk to pagatavot iepriekšējā dienā un atstāt ledusskapī uz nakti.
Ieteikumi gatavošanai:
- Pirms vairākiem gadiem viena no 3 Muskatriekstiem (Lauma) piedalījās Ievas virtuves rīkotajā kūku cepšanas čempionātā, iegūstos 2.vietu ar pagatavoto “Rupjmaizes ķiršu torti”. Šī kūka ir kļuvusi par mūsu ģimenes valsts svētku klasiku. Recepte ir publicēta šeit.
- Šī kūka nav īpaši salda, tajā var sagaršot rupjmaizes stiprumu, dzērveņu skābumu un jogurta maigumu. Ja gribas saldāku kūku, var pagaršot dzērveņu – ābolu biezeni un jogurta-saldā krējuma masas un vajadzības gadījumā pievienot vairāk cukura vai cita saldinātāja.
- 3 Muskatriekstu recepšu bloga sadaļā “Deserti” atradīsi arī citu gardu kūku receptes.